Conferința „Jacob Grimm – lingvist și filolog” susținută de Prof.univ.dr. Eugen Munteanu

iacob-grimm-lingvist-si-filolog-conferinta-iasi-11-decembrie-2013-afis

Centrul Cultural German Iași vă invită la conferința „Jacob Grimm – lingvist și filolog”, susținută de Prof.univ.dr. Eugen Munteanu, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași, care va avea loc în data de 11 decembrie, ora 18.30 la sediul Centrului Cultural German în sala Bertolt Brecht.

  • Data: Miercuri, 11 decembrie 2013, Ora: 18.30
  • Locul: Centrul Cultural German Iași – Sala Bertolt Brecht (Str. Lascăr Catargi 38)

Conferința face parte din seria de manifestări dedicate Fraților Grimm în această perioadă, în care se înscriu și expoziția ”Lumea Basmelor” și spectacolul de teatru ”Muzicanții din Bremen”.

Cunoscut marelui public mai ales ca autor, alături de fratele său Wilhelm Grimm (1786–1859), al celebrei culegeri de basme populare germane, Jacob Grimm (1785 – 1863) a fost deopotrivă şi un important filolog şi lingvist, contribuind în mod decisiv, prin opera sa, la procesul de naştere a lingvisticii ştiinţifice moderne. Profesor de lingvistică şi filologie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, domnul Eugen Munteanu va prezenta mai întâi principalele lucrări de lingvistică ale marelui învăţat german, dicţionarul limbii germane (Deutsches Wörterbuch, început în anul 1838) şi gramatica limbii germane (Deutsche Grammatik, 4 volume, 1819-1837), veritabile modele pentru opere similare elaborate în alte culturi europene. În partea a doua a conferinţei va fi prezentată succint esenţa concepţiei filosofice şi lingvistice a lui Jacob Grimm, aşa cum se conturează aceasta în micul tratat despre originea limbajului (Über den Ursprung der Sprache, 1851), a cărui versiune românească a fost publicată de Eugen Munteanu în anul 2001.

INFO

Deutsches Kulturzentrum Iasi / Centrul Cultural German Iasi

Tel: +40 232 214051

Fax: +40 232 217075

www.kulturzentrum-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: