Conferinta internatională: “Regionalism si regionalizare în România”, 30-31 mai

Joi, 30 mai si vineri, 31 mai 2013, la Iasi va avea loc conferinta internatională: „Regionalism si regionalizare în România. Interpretări istorice si provocări contemporane”

Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului (CSCP), Societatea de Studii Istorice din România (SSIR), în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi, Centrul Cultural German din Iasi, DAAD Alumni Club Iasi, cu sprijinul Fundatiei Friedrich Ebert organizează conferinta ”Regionalism si regionalizare în România. Interpretări istorice si provocări contemporane.”

Evenimentul se va desfăsura în zilele de joi, 30 mai si vineri, 31 mai 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Deschiderea oficială va avea loc pe 30 mai, la orele 9,00, în Sala Senatului Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Bd. Carol I, nr. 11, Iasi.

Vor sustine comunicări atât membri ai comunitătii academice (istorici, geografi, filologi, economisti, politologi, juristi etc.), cât si formatori de opinie publică. Participantii provin din România, Republica Moldova, Germania, Austria, Elvetia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Bulgaria.

TEME ABORDATE

1. Ce sunt sau cum definim regiunile? Experiente europene, realităti românesti; 2. Constructie national-statală, sisteme administrative în competitie în secolul XIX si începutul secolului XX; 3. Modele de organizare a teritoriului în lumea de astăzi; 4. Regiuni istorice, grupuri etnice: cazul Transilvaniei; 5. Reactia regiunilor fată de centralism: cazul Moldovei; 6. Decalaje demografice, economice si sociale în România; 7. Spatiul în istorie: delimitări geografice, lingvistice, istorice, teritorii disputate; 8. O temă actuală: regionalizarea în România. Initiative politice, dezbateri publice; 9. „România Mare” între autonomism, regionalism si centralism; 10. Regiuni istorice, grupuri etnice: cazul Basarabiei. Lucrările se vor desfăsura în Corpul A (Sălile „Ferdinand” si Multimedia – I / 2) si Corpul H (Sala H1), fiind prefatate de prelegerea Regiunea geografică – suport al structurilor teritoriale, sustinută de prof. dr. Ionel Muntele.

De asemenea, în cadrul conferintei va avea loc, pe data de 30 mai 2013, si o întâlnire a fostilor bursieri DAAD din regiunea Moldovei.

Conferinta se va încheia cu o dezbatere intitulată ”Regiunile au un trecut si un prezent, dar cum ar putea arăta viitorul lor?”, pe 31 mai, între orele 11,30 si 13,30, în Sala Senatului Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Programul integral  si rezumatele comunicărilor pot fi consultate la adresa: www.studiulcomunismului.ro/

INFO

Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP)

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – Facultatea de Istorie

Bd. Carol I, nr. 1

www.studiulcomunismului.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: