Conferinta Dan Puric – ”Despre neam si demnitate”, 16 mai, ora 18.00, Centrul IDEO

Despre neam si demnitate - Dan Puric

Dan Puric va sustine o conferinta cu tema “Despre neam si demnitate” la Centrul de Sprijinire si Dezvoltare a Afacerilor IDEO, pe data de 16 mai 2012, ora 18:00. Conferinta va fi urmata de sesiune de autografe chiar pe cartea pe care a lansat-o la sfarsitul anului trecut, cu titlul  “Fii demn”.

Update concurs: Invitatia a fost cistigata de Cristian Albu!

Structurata in sase capitole, cartea lui Dan Puric, scrisa la persoana intai, este confesiunea unui om care se bucura de fiecare rasarit de soare si care, cu sensibilitate dar si cu luciditate, redecopera, pentru sine dar si pentru noi, reperele necesare oricarui roman: mama, pamantul si martirii neamului.

Cu o scriitura simpla dublata de un fin simt al umorului, autorul cartii “Fii demn!” reconstruieste prin prisma unui demers personal o lume la rascruce, ce-si  cauta rostul dar care, in esenta ei, nu si-a pierdut simtul valorii si credinta.

Dar, abia dupa ce inchizi cartea, ii intelegi mesajul fascinant. Demnitatea nu se invata intr-o lectie ci se deprinde din prima pana in ultima clipa a vietii.

“ Ce rau imi facuse mie pasarea aceea, ca s-o ucid? Nu-mi reprosa nimic. Atarna in mainile mele mici ca si cum imi dadea un sarut de adio. Am ingropat-o incet. Apoi batranul din mine a desenat pe movilita o cruce. O lacrima a cazut in mijlocul ei. Murea specia din mine si se nastea omul.De atunci, sufletului meu ii este harazit sa cante si sa zboare, dar sa si fie lovit de moarte. De atunci imi ingrop vesnic sufletul ucis. Dar ce ciudat, de data aceasta, cu fiecare inmormantare devin mai tanar. Da, pasarea mea de vis m-a iertat. Prin moartea ei nevinovata a ucis vanatorul din mine.”(Vrabiuta, pag.59)

Despre Dan Puric

Dan Puric, persoalitate marcanta a culturii romanesti contemporane s-a impus nu doar ca actor si regizor de exceptie ci si ca om al cetatii, ca roman, ca intelectual care se autodefinea intr-un interviu astfel: “Priviţi-ma ca pe o troiţa ramasa singura in Baragan. Va veni cineva sa se inchine. Nu e vorba aici de optimism, care nu e o categorie creştina, ci de nadejde. “

Actorul si regizorul Dan Puric este inventatorul unui limbaj unic de comunicare teatrala, creat prin alaturarea unor forme spectaculare diferite: pantomima clasica şi comportamentala, dans popular romanesc, rusesc, step, tango, flamenco, balet, dans contemporan, arte marţiale, pe care marstrul le foloseşte ca vehicol de trasmitere a unor idei, trairi, sentimente dand spectacolului o forma originala, o viziune regizorala noua care se adresesaza unei categorii largi de public. Este vorba despre acel public, care indiferent de varsta, are acces la un anumit tip de informatie simbolica si metaforica. Este un limbaj ale carui conotatii se regasesc in cotidian si real fara a banaliza insa arta teatrala.

Dan Puric semneaza regia şi concepţia spectacolelor „Pantomimia”, „Toujour L`Amour”, „Costumele”, „Made in Romania”, „Hic sunt leones”, „Cei 150”, „Don Quijote” şi este protagonistul one-man-show-ului „Vis”

Cu aceste spectacole el a probat unicitatea, valoarea şi forţa artistica a acestui limbaj in peste 36 de state ale lumii (Austria, Irlanda, Germania, Elveţia, Iugoslavia, Coreea de Nord, SUA, Franţa, Israel, Ungaria, Macedonia, Egipt, Italia, Australia, etc).

Dan Puric a mai publicat doua carti: „Omul frumos“ si „Cine suntem“.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: