Conferinta cu Dennis Deletant (SUA) – “Televiziunea BBC și Revoluția Română din 1989”

Conferinta cu Dennis Deletant, „Televiziunea BBC și Revoluția Română din 1989”/ 23 noiembrie afis
Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP) în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Fundaţia Konrad Adenauer și Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vă invită la conferinţa Televiziunea BBC și Revoluția Română din 1989, susţinută de prof. univ. dr. Dennis Deletant.

Evenimentul va avea loc vineri, 23 noiembrie 2012, orele 17.00, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în Corpul H (Casa Catargi), Sala H1, Bd. Carol I, nr. 11, Iaşi.

DESPRE

Dennis Deletant este Visiting Ratiu Professor de studii românești la Georgetown University, Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. Până în 2010 a fost profesor de studii românești la School of Slavonic and East European Studies, University of London. Interesat de cultura și istoria României încă de la jumătatea anilor ’60, profesorul Deletant a făcut diverse stagii de pregătire și de cercetare în țară până în 1988. În acel an a fost declarat persona non grata de către autoritățile de la București ca urmare a comentariilor critice făcute în presa britanică la adresa regimului comunist. A revenit în România în decembrie 1989, în contextul prăbușirii dictatorului Nicolae Ceaușescu, având calitatea de consultant al televiziunii BBC. În cei aproape 23 de ani de la căderea comunismului, profesorul Deletant a vizitat frecvent România, inclusiv Iașul, fiind o prezență constantă pe scena științifică și editorială de la noi. A devenit unul dintre cei mai cunoscuți cercetători ai istoriei României anilor 1940-1989, contribuțiile sale fiind esențiale pentru înțelegerea istoriei regimurilor dictatoriale și totalitare românești, de la Ion Antonescu la Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. Dintre lucrările sale amintim (ediții în limba română): România sub regimul comunist (București, Fundația Academia Civică, 1997), Ceauşescu şi Securitatea. Constrângere şi disidenţă în România anilor 1965-1989 (Bucureşti, Editura Humanitas, 1998), Teroarea comunistă în România. Gheorghiu-Dej şi statul poliţienesc, 1948–1965 (Iaşi, Editura Polirom, 2001), Aliatul uitat al lui Hitler. Ion Antonescu şi regimul său, 1940-1944 (Bucureşti, Editura Humanitas, 2008) etc.

INFO

Studiul Comunismului

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: