Conferinta ”Campioni in Business” la Iasi, editia 2015

Campioni în Business

Companiile antreprenoriale din Moldova au avut cea mai mare creștere a numărului de angajați în ultimul an.  Primele 2800 de companii antreprenoriale din Romania angajează circa 504 mii de persoane, cu 3,8% mai mulți decât în anul anterior; Companiile antreprenoriale din Moldova au avut creșterea cea mai mare a numărului de angajați, de 4,7%, comparativ cu celelalte regiuni ale țării;  Conferințele “Campioni în Business” au loc pe 22 octombrie 2015 la Iași, 29 Octombrie 2015, la Cluj-Napoca și pe 11 Noiembrie 2015, la București.

Primul eveniment al proiectului “Campioni in Business” 2015 are loc pe 22 octombrie, la Hotel Internațional, din Iași, de la ora 09:00 unde vor fi premiati cei mai dinamici antreprenori din Moldova.

Potrivit unei analize realizate de organizatorii proiectului Campioni în Business, Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociația Triple Helix Romania, cele mai mari 2.800 de companii deținute de antreprenori din România au înregistrat în 2014 o cifră de afaceri agregată de circa 237 miliarde lei, cu 9,3% mai mare decât cea realizată în 2013.

Cumulat, companiile analizate au înregistrat un profit brut de 8,5 miliarde lei, în creştere cu 17% faţă de 2013. Iar valoarea agregată a profitului net a crescut cu 17,8% până la 6,9 miliarde lei. Ritmul de creștere al profitului mai mare decât cel al cifrei de afaceri evidenţiază continuarea preocupărilor antreprenorilor romani pentru eficientizarea activităţii (reducerea costurilor, optimizarea proceselor etc.). Astfel, rata profitului brut a crescut la 3,6% în 2014, de la 3,4% în anul precedent, în timp ce rata profitului net s-a majorat de la 2,7% în 2013 la 2,9% în 2014.

Raportul mai arată că în privința numărului total de salariați, companiile antreprenoriale au raportat în 2014 cu 3,8% mai mulţi angajaţi faţă de anul anterior, ajungând în 2014 la aproximativ 504 mii de persoane. Moldova este regiunea cu cea mai însemnată majorare a numărului de salariaţi (4,7%).
Raportat la evoluția cifrei de afaceri și a profitului, ritmul de creștere al numărului de salariați indică un plus de eficienţă în activitatea angajaților față de 2013. Astfel, cifra de afaceri per salariat a crescut în 2014 cu 5,3% până la circa 470 mii lei, iar profitul brut per salariat s-a majorat cu 12,7%, ajungând la 17 mii lei în 2014.

Domeniile de activitate în care antreprenorii au înregistrat în 2014 cele mai mari valori agregate ale cifrei de afaceri şi profitului brut sunt: comerțul cu ridicata (896 de companii ce însumează venituri de 79 miliarde lei), comerțul cu amănuntul (258 de companii și 24 miliarde lei) şi construcțiile (256 companii și 17 miliarde lei). Dintre primele nouă domenii după cifra de afaceri agregată, cel mai mare ritm de creștere al cifrei de afaceri în 2014 faţă de anul precedent s-a înregistrat în IT şi telecom (16%), construcţii (14%) și comerț auto (13%). De asemenea, IT și Telecom ocupă primul loc şi în ceea ce priveşte ritmul de creştere al numărului de angajaţi (cu 6% mai mulţi decât în 2013), urmat de comerţul cu ridicata şi energie (fiecare cu 5%).

Datele au fost obținute  în urma analizei făcute de partenerii proiectului Campioni în Business, Enterprise Investors, BCR, PwC România, Asociația Triple Helix, program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează și premiază cei mai de success antreprenori români, adevărate modele pentru mediul de afaceri autohton si pentru societate.

Aflat la cea de-a V-a ediție, Campioni în Business își propune să  evidențieze în fiecare regiune companiile cele mai performante, cu cele mai mari și mai spectaculoase creșteri ale cifrei de afaceri si ale numărului de angajați, conduse de oameni de afaceri îndrăzneți și vizionari. Premiile sunt acordate în funcţie de evoluţia cifrei de afaceri a profitului și a numărului de angajaţi, luând în calcul și transparența operațiunilor, spiritul inovator,  implicarea în comunitățile locale și adăugarea de valoare.

Despre parteneri

Enterprise Investors este cea mai veche şi una dintre cele mai mari firme care administrează fonduri de private equity şi venture capital din Europa Centrală şi de Est, cu activitate din 1990. Fondurile investesc în companii care demonstrează un potenţial mare de dezvoltare, iar apoi colaborează cu antreprenorii şi cu echipele de management pentru a creşte valoarea acelor companii. Firma administrează opt fonduri de private equity şi venture capital ce depășesc 2 miliarde de euro. Până în prezent, aceste fonduri au investit 1,7miliarde de euro în 135 de companii din diverse sectoare şi au vândut 108 de investiții cu venituri totale de 2,3 miliarde de euro. Enterprise Investors a investit până acum în jur de 200 milioane de euro în România.

Membră a Erste Group, Banca Comercială Română (BCR) este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principala instituţie cu care fac banking.

PwC România. Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu peste 208.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. PwC România este prima firmă de servicii profesionale care are o echipă ce oferă servicii integrate adresate antreprenorilor români. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa site-ul www.pwc.ro/pcs.

Asociația Triple Helix este o organizație non-guvernamentală care își propune să contribuie la dezvoltarea României prin întărirea și accelerarea a trei elice fundamentale: antreprenoriat, educație și leadership. Activitatea Triple Helix se împarte în proiecte pe care le dezvoltă integral și proiecte pe care le concepe și le lansează pentru a fi încredințate spre implementare altor organizații. Modelul celor trei elice a fost articulat de Irina Anghel-Enescu, fondatoarea Triple Helix, pe parcursul anului pe care l-a petrecut la Universitatea Harvard.

INFO

www.campioniinbusiness.ro

www.facebook.com/campioniinbusiness

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: