Concursul Național de Muzică Psaltică (Faza Zonală)

Ateneul din Iași și Seminarul Teologic „Vasile cel Mare” Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Inspectoratul Școlar Iași și Ministerul Educației au plăcerea de a găzdui vineri, 24 februarie, de la ora 10.30, prima ediție a Concursului Național de Muzică Psaltică (Faza zonală) – Coruri ale seminariilor teologice din Moldova, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

Moștenirea și dezvoltarea muzicii bizantine în spațiul carpato-dunărean a cunoscut diverse etape prin așa-numitul proces de românire a cântărilor psaltice, care s-au identificat în timp cu tezaurul nostru cultural național.

Preocuparea deosebită a elevilor teologi din Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe pentru audierea muzicii psaltice a determinat organizarea primei ediții a Concursului Național de Muzică Psaltică. Acest concurs este deschis tuturor formațiilor psaltice ale tuturor Seminariilor și Liceelor Teologice Ortodoxe din România.

Cântarea creștină este menționată încă din Noul Testament, când, după Cina cea de Taină, Iisus Hristos, împreună cu ucenicii săi „au cântat laude”. Psalmodierea preluată din sinagogă de primii ucenici ai Mântuitorului s-a îmbogățit pe parcursul a 1500 de ani cu elemente ale muzicii popoarelor din spațiul fostului imperiu bizantin, proces care a dat naștere muzicii bizantine psaltice. În spațiul românesc, începând cu secolul al XIX – lea, muzicii bisericești de tradiție bizantină psaltică i se adaugă muzica corală, adoptată sub influența școlii rusești de muzică.

Având în vedere importanța acordată muzicii bisericești, prin interesul tinerilor elevi pentru studierea muzicii bizantine, se poate spune că un asemenea concurs îndeplinește dezideratul valorificării acestei muzici.

Intrarea este liberă.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

PE ACEEASI TEMA:

Spectacol de teatru: ”COLIBRI” de Garret Jon Groenveld

„Un tramvai numit Dorință” @Ateneul din Iasi

Show de comedie: ”Gura te strica”, cu Doru Octavian Dumitru

”mickeyMAGInarium” – teatru de magie pentru copii @Ateneul din Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

”Călătorie la 1900”: Gesturi de noblețe

Centenarul Sfârşitului Războiului de Întregire a Neamului

Black Glue – YOLO

Nou val de confirmări la Fall in Love Festival: Underworld, De La Soul, Robin and The Backstabbers, Soundopamine, Karpov not Kasparov și Otherside

Scrie un comentariu: