Concursul Național de Muzică Psaltică (Faza Zonală)

Ateneul din Iași și Seminarul Teologic „Vasile cel Mare” Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Inspectoratul Școlar Iași și Ministerul Educației au plăcerea de a găzdui vineri, 24 februarie, de la ora 10.30, prima ediție a Concursului Național de Muzică Psaltică (Faza zonală) – Coruri ale seminariilor teologice din Moldova, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

Moștenirea și dezvoltarea muzicii bizantine în spațiul carpato-dunărean a cunoscut diverse etape prin așa-numitul proces de românire a cântărilor psaltice, care s-au identificat în timp cu tezaurul nostru cultural național.

Preocuparea deosebită a elevilor teologi din Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe pentru audierea muzicii psaltice a determinat organizarea primei ediții a Concursului Național de Muzică Psaltică. Acest concurs este deschis tuturor formațiilor psaltice ale tuturor Seminariilor și Liceelor Teologice Ortodoxe din România.

Cântarea creștină este menționată încă din Noul Testament, când, după Cina cea de Taină, Iisus Hristos, împreună cu ucenicii săi „au cântat laude”. Psalmodierea preluată din sinagogă de primii ucenici ai Mântuitorului s-a îmbogățit pe parcursul a 1500 de ani cu elemente ale muzicii popoarelor din spațiul fostului imperiu bizantin, proces care a dat naștere muzicii bizantine psaltice. În spațiul românesc, începând cu secolul al XIX – lea, muzicii bisericești de tradiție bizantină psaltică i se adaugă muzica corală, adoptată sub influența școlii rusești de muzică.

Având în vedere importanța acordată muzicii bisericești, prin interesul tinerilor elevi pentru studierea muzicii bizantine, se poate spune că un asemenea concurs îndeplinește dezideratul valorificării acestei muzici.

Intrarea este liberă.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

PE ACEEASI TEMA:

Spectacol de teatru „Un tramvai numit Dorință”, la Depou CTP Gară

”Comoara piratilor” – spectacol de teatru pentru copii

FIE 2017 / Muzică și poezie de dragoste cu Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu

FIE 2017 / Spectacolul “Suflet românesc”, cu Dan Puric

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

„Breaking News” va avea avanpremieră și premieră de Gală la Iași.

#ABUZ si MÂINE PLEC ACASĂ @Teatru FiX

The Motans presented by Johnnie Walker Black Label @Fratelli Iasi

Piese semnate Abba, Queen sau Deep Purple vor rasuna in Gradina Palas, in interpretarea Filarmonici din Iasi

Scrie un comentariu: