Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella”: pian, canto si muzica de camera

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează în perioada 16 – 17 noiembrie 2018 a II-a ediție a Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella”.

Denumirea acordată concursului vizează raportarea manifestărilor artistice ieşene la contextul istoric al Conservatorului, apoi al Universităţii Naționale de Arte, prin legătura a două mari personalităţi muzicale, Eduard Caudella și George Enescu.

Relaţia lor reflectă idealurile artistice ale unei întregi generații de muzicieni, nu doar prin raportul profesional şi aspectele didactice, dar și prin prisma legăturii afective, spirituale, care a vizat susținerea tinerilor artiști înzestrați cu scânteia divină a talentului.

În contextul actual din România, tinerii interpreți ce reprezintă noua generație de valori culturale autentice, au nevoie de o mai bună promovare și motivare pentru a urca pe marile scene naționale. Scopul Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” este acela de a sprijini și promova tinerii artiști muzicieni aflați la început de carieră, cât și valorificarea repertoriului românesc, destinat muzicii de cameră și instrumentelor cu rol solistic. Pentru o apreciere mai obiectivă, concursul a fost etapizat, având, astfel, o succesiune trienală, după cum urmează: vioară şi corzi grave, pian şi canto, instrumente de suflat şi percuţie. În fiecare an va exista și secțiunea de muzică de cameră. A doua ediție a Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” este destinată categoriilor pian și canto.

Impunerea repertoriului solo se limitează la două coordonate și anume: alegerea obligatorie a unei lucrări românești și o lucrare din repertoriul universal, ambele însumând ca durată maximă 20 de minute. La categoria muzică de cameră se indica repertoriu liber ales care se încadrează în maxim 25 minute. Evaluarea concurenților va fi asigurată de o comisie formată din 9 membri, toți profesori de renume din centrele culturale ale României. Președintele comisiei – prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc, Decan a Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice (UNAGE Iași).

Membrii comisiei – prof. univ. dr. Verona Maier, prorector al Universității Naționale de Muzică din București; prof. univ. dr. Corina Ibănescu (Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Muzică); Csíky Boldizsár (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj), conf. univ. dr. Mariana Colpoș (UNMB), Conf. univ. dr. Ramona Eremia (AMGD), conf. univ. dr. Doina Dimitriu (UNAGE), prof. univ. dr. Constantin Stanciu (UNAGE), prof. univ. dr. Doru Albu (UNAGE).

În paralel cu desfășurarea Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” va avea loc expoziția foto-documentară ce va pune la dispoziția ieșenilor informații și materiale aduse de la Muzeul Național „George Enescu” din București, despre „patronul spiritual” al evenimentului – Eduard Caudella (15 – 17 noiembrie 2018, Casa Balș, et. 1).

Și pentru că unui concurs Național îi stă bine în anul Centenarului cu invitați din toată România, Concertul de Deschidere va fi o poveste spusă de trei mari centre culturale: Facultatea de Muzica Brașov, Universitatea Națională de Muzică București și gazdele, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

PROGRAM

  • Concertul de deschidere – vineri, 16 noiembrie, ora 17:00, Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș, str. Cuza Vodă 29;
  • Concursul propriu-zis – sâmbătă, 17 noiembrie, Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș, str. Cuza Vodă 29 și Sala „Anton Diaconu”, Corp Horia, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași;
  • Concertul de Gală – sâmbătă, 17 noiembrie, ora 19:00, Sala „Eduard Caudella”, Casa Balș, str. Cuza Vodă, nr. 29.

Cel mai așteptat moment al Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella”, ediția a II-a este Concertul de Gală, care va avea loc sâmbătă, 17 noiembrie 2018, ora 19:00 în Sala „Eduard Caudella”. În cadrul acestuia vor cânta laureații concursului, iar seara se va încheia cu un moment inedit susținut de Orchestra de Cameră a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, împreună cu soliștii Doru Albu (clarinet) și Daniel Dragomirescu (chitară).

Intrarea este liberă la toate evenimentele menționate.

INFO

Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi

Str. Costache Negruzzi (fosta Horia) 9, Iasi

Tel/fax: 0232 212548

www.arteiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: