Castigatoarea volumul “Deceniul pierdut al Romaniei. Mirajul integrarii europene dupa anul 2000” de Tom Gallagher este Virginia Gimia D. BUJANCA.
Aderarea la Uniunea Europeana a fost una dintre cele mai importante decizii luate vreodata de Romania dupa ce s-a afirmat ca natiune independenta. Restructurarea economica a tarii a avut un pret imens, dar s-a presupus ca o privatizare rapida va deschide calea spre o competitivitate sporita, iar populatia va simti curand beneficiile materiale ale aderarii. Toate sondajele de opinie de dupa 2000 au evidentiat ca romanii au avut cea mai pronuntata orientare pro-europeana dintre toate statele candidate la aderare.
Insa UE nu a fost intotdeauna un garant absolut al intereselor Romaniei in perioada anilor de negociere a aderarii. Nu s-au gasit solutii adecvate pentru admiterea unui stat cu o grea mostenire totalitara, cu o economie nefunctionala si cu un sistem administrativ deficitar. Dincolo de cerintele pur formale ale procesului de extindere (acquis communautaire), UE si-a construit o perspectiva superficiala asupra schimbarilor care trebuiau sa se produca in Romania, pentru ca integrarea sa fie in folosul tuturor cetatenilor. In consecinta, o elita locala extrem de abila, preocupata de respectarea doar la suprafata a directivelor UE, a dirijat acest proces de aderare. Asa-numita “soft power” a UE nu a avut fermitatea necesara pentru a impune Romaniei sa adopte un program real de reforma.
Autorul acestei analize a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana considera ca abdicarea de la responsabilitatile majore impuse de acest proces, din partea actorilor cheie ai UE, a insemnat, pur si simplu, un deceniu pierdut pentru Romania in ce priveste modernizarea ei politica, dezvoltarea economica si cresterea nivelului de trai al populatiei. Desi ca intindere si pondere geografica, Romania ocupa locul sapte in UE, ea continua sa fie un stat periferic al acestei comunitati.
Lucrarea de fata, ale carei informatii au fost actualizate pana in 2010, constata esecul politic al birocratilor de la Bruxelles in a obtine o reala reforma a justitiei in Romania, a sectoarelor administrativ si agricol, precum si al transferului de fonduri europene catre aceasta tara. Fara a se limita la generalizari de ordin teoretic, cartea pune in lumina rolul anumitor decidenti politici, implicati mai mult in lupta pentru putere decat in transformarea reala a Romaniei si modernizarea ei efectiva. Autorul acestei carti a sustinut in mod consecvent aderarea Romaniei la UE si considera ca, daca nu se va tine seama de marile deficiente aparute in cadrul procesului de aderare, influenta Uniunii Europene se va diminua simtitor in interiorul si in afara acestei comunitati.
* Tom Gallagher este titularul catedrei de Studii Est-Europene din Departamentul de Studii despre Pace de la Universitatea Bradford, UK. Interesat de evolutia democratiei in spatiul balcanic, a publicat mai multe carti despre Romania dupa 1989, printre care: Democratie si nationalism in Romania (1989-1998), All, 1999; Furtul unei natiuni. Romania de la comunism incoace, Humanitas, 2004; Balcanii in noul mileniu: In umbra razboiului si a pacii, Humanitas, 2006