Concertul de vară de la Palatul Schönbrunn pe TVR

Summer-Night-Schönbrunn

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Filarmonica din Viena demonstrează an de an că, pe lângă concertele serioase din stagiune, ştie să se distreze ca nicio altă orchestra din lume, fie în sala Musikverein din Viena (Concertul de Anul Nou), fie în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn (Sommernachtskonzert). Anul acesta, în ambele concerte, şeful orchestrei a fost Zubin Mehta, unul dintre dirijorii cei mai iubiţi ai lumii.

TVR difuzează concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

În prima parte a concertului, în grila TVR în această sâmbătă, telespectatorii pătrund în atmosfera de la Schönbrunn pe acordurile Wiener Philharmoniker Fanfare op.109, un opus compus de Richard Strauss pentru primul bal oferit de Filarmonica vieneză, în 1924. Urmează uvertura operei Maskarade a lui Carl Nielsen şi Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op 16, a lui Edvard Grieg – solist Rudolf Buchbinder. În încheierea acestei părţi, aplauzele publicului sunt recompensate cu un bis – Soirée de Vienne, semnată de Alfred Grünfeld.

Cea de-a doua parte, ce va putea fi urmărită de telespectatorii TVR pe 25 iulie, cuprinde lucrări de Christian Sinding – Frühlingsrauschen (Zgomot de primăvară) op. 32, nr. 3, Edvard Grieg – Suita Peer Gynt nr. 1 op 46, Jean Sibelius – Finlandia, op. 26/7, iar în final, Hans Christian Lumbye – Copenhagener Eisenbahn Dampf Galopp şi Johann Strauss fiul – Sânge vienez.

Summer Night Concert Schönbrunn_1_credit foto pbs.org

Din 2004, Orchestra Filarmonică din Viena oferă melomanilor gratuit, în fiecare vară, concertul din grădinile Palatului Schönbrunn. Prin acest demers, orchestra urmăreşte un obiectiv cultural, acela de a face muzica clasică mai accesibilă publicului larg şi de a stimula apetitul pentru acest gen muzical şi în rândul publicului mai puţin expus în mod obişnuit. Concertul este produs de televiziunea naţională austriacă, ORF, şi transmis live sau înregistrat în mai mult de 80 de ţări din întreaga lume.

Anii trecuţi, concertul a fost dirijat de Bobby McFerrin (2004), Zubin Mehta (2005), Plácido Domingo (2006), Valery Gergiev (2007 şi 2011), Georges Prêtre (2008), Daniel Barenboim (2009), Franz Welser-Möst (2010), Gustavo Dudamel (2012), Lorin Maazel (2013) şi Christoph Eschenbach (2014). Anul acesta, concertul se desfăşoară pentru a doua oară sub bagheta lui Zubin Mehta. Pe lângă muzica extrem de simpatică pe care o aleg mereu membrii orchestrei, de remarcat este şi filmarea spectaculoasă, care, anul acesta, ne duce şi în interiorul Palatului, nu doar în grădina fermecătoare. Concertul poate fi văzut la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

FOTO: pbs.org

INFO

TVR

www.tvr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: