Concertul „De la Bach la Beatles” in Aula BCU Iasi

Marţi, 13 iunie 2017, muzicianul-chitarist Costin Soare porneşte din nou la drum în turneul naţional „De la Bach la Beatles” (www.costinsoare.com), un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, cu sprijinul sponsorului principal, Hora S.A., Reghin, Fabrica de instrumente muzicale, al cărui prim concert se va desfăşura sub egida Filarmonicii Moldova în frumoasa Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, de la ora 19:00.

Unul dintre cei mai apreciaţi şi activi chitarişti români, cu 3 turnee naţionale la activ, muzician polivalent cu un repertoriu ce porneşte de la muzica veche (interpretată la lăută) şi ajunge la muzica contemporană, Costin Soare propune un periplu muzical ce porneşte de la dansurile din Suita pentru lăută în la minor (transcrisă pentru chitară), BWV 995 de Bach şi, mergând pe firul istoriei instrumentului, ajunge la diversitatea stilistică a secolului XX:

  • două aranjamente după Yesterday şi Michelle ale celebrei trupe Beatles, făcute de cel mai important compozitor japonez al secolului XX, Toru Takemitsu; una dintre cele mai frumoase piese scrise pentru chitară, o lucrare inedită cu un puternic iz oriental, o baladă compusă de italianul Carlo Domeniconi: Koyunbaba; un cântec sud-american, Alfonsina y el mar, compus de autorul celebrei Missa Criola, Ariel Ramirez; un aranjament dupa celebra piesa de jazz „A night in Tunisia”, facut de marele chitarist francez Roland Dyens.

Asociaţia Kitharalogos propune un tur a 13 dintre cele mai importante oraşe şi obiective turistice ale ţării (a se vedea mai jos calendarul turneului) o călătorie în care, alături de chitara realizată de maestrul lutier Alexandru Marian, publicul va putea asculta o chitară făcută special pentru acest turneu de Fabrica de instrumente muzicale Hora S.A., Reghin, instrument care va fi donat unui foarte tânăr talent în afirmare în concertul de închidere. Programul propus, o îmbinare de muzică clasică pură cu muzici de sorginte tradiţională sau populară (în sensul de pop&rock music), aduce în atenţia publicului minunata „orchestră în miniatură”, cum numea Berlioz chitara, culoarea timbrală intimă şi versatilitatea unui instrument iubit de melomani si de publicul larg.

Costin Soare (www.costinsoare.com) este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi prof. asoc. la Universitatea Naţională de Muzică), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară” (www.seriledechitara.ro), manifestare de succes ajunsă la a şasea ediţie, în cadrul căreia concertează chitarişti de top din întreaga lume. Cu o experienţă de 3 turnee naţionale la activ (Muzica în palatele României/2016; Armonii pascale/2015 – alături de actriţa Daniela Nane; Nocturne şi dansuri/2013), un CD lansat în 2014 (Nocturne şi dansuri) şi altul în 2017 (Twenty Shades of Music, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu), membru permanent a două ansambluri camerale (flaut-chitară, cu Ion Bogdan Ştefănescu şi voce-chitară, cu mezzosoprana Claudia Codreanu), chitaristul Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice de foarte bună calitate prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg. Pentru activitatea desfăşurată în 2016 (turneul Muzica în palatele României şi organizarea Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, ediţia a    VI-a), Costin Soare s-a numărat printre nominalizaţii secţiunii Muzică Clasică din cadrul Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu” ale Fundaţiei Alexandrion.

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos. Sponsor principal: Hora S.A., Reghin, Fabrica de instrumente muzicale. Parteneri principali:  Radio România Cultural şi Radio România Muzical

Parteneri instituţionali: Filarmonica Moldova, Iaşi; Biblioteca Centrală Universitară, Iaşi; Muzeul Judeţean Mureş; Asociaţia Neumarkt Events; Muzeul Naţional „George Enescu”; Institutul Cervantes; Societatea de Concerte, Bistriţa; Primăria Mediaş; Castelul Bran; Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România; Filarmonica Piteşti; Muzeul de Artă, Ploieşti; Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, Buzău; Muzeul de Artă, Craiova.

Parteneri media: Observator Cultural, Hotnews.ro, Radio Trinitas, Agenţia de Carte, Liternet.ro

INFO

www.costinsoare.com

www.facebook.com/kitharalogos

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: