Concerte “Bicentenar Franz Liszt”

 

* 1 si 2 noiembrie 2011 * Sala Mare a Filarmonicii Iasi

François DUMONT (pianist)
Turneu in România (Cluj-Napoca, Brasov, Iasi) si Ukraina (Cernauti)
Turneul este sustinut de catre Institut Français

Biletele sunt puse in vanzare la Casa de bilete a Filarmonicii Iasi:
Luni-Vineri : 10.00-13.00, 17.00-19.00
Telefon : 0332 882 025

Pentru a celebra bicentenarul Franz Liszt, Centrul Cultural Francez din Iasi a luat initiativa organizarii unui turneu in România si Ukraina (Cluj-Napoca: 30 octombrie; Brasov: 31 octombrie; Iasi: 1 noiembrie; Cernûùi: 3 noiembrie) al tânarului, dar foarte talentatului pianist francez François DUMONT. Programul celor patru evenimente il reia pe cel al lui Franz Liszt din timpul turneului sau in Franta din 1845.

Iasi: 1 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare a Filarmonicii Iasi

Evenimentul de la Iasi se inscrie intr-un eveniment mai larg dedicat lui Liszt (1 si 2 noiembrie), organizat in parteneriat cu Centrul Cultural al Republicii Ungare Bucuresti si Filarmonica Iasi.

Programul “Bicentenar Liszt” la Iasi se desfasoara pe durata a doua zile (marti, 1 noiembrie si miercuri, 2 noiembrie), incluzând si participarea Centrului Cultural al Republicii Ungare Bucuresti, care va aduce pe aceeasi scena a Salii Mari de concert a Filarmonicii iesene duoul Dolores CHELARIU (pian) si Csendes LÁSZLÓ (vioara).

ZIUA I, MARTI, 1 NOIEMBRIE 2011
François DUMONT (pian)

Nascut in 1985 la Lyon, François Dumont este laureat al prestigioaselor concursuri Chopin din Varsovia si Regina Elisabeta din Bruxelles. De asemenea, a mai obtinut, printre altele, premiul I la Concursul International Jean Françaix si premiul I in unanimitate la Concursul Steinway, este laureat al concursurilor Perlemuter, Clara Haskil, Hamamatsu in Japonia si Piano Campus. A obtinut Grand Prix de Piano de la Spedidam, premiul “Déclic” al Cultures France. Este laureat al Fondation Banque Populaire si a primit premiul Fundatiei Charles Oulmont in 2008 (sub egida Fondation de France).

Incepand cu anul 2000, François Dumont interpreteaza alaturi de orchestra in Franta (la Paris, Lyon, Caen, Montpellier, in Corsica), Belgia (orchestra nationala a Belgiei, orchestra de camera din regiunea Wallonie), Japonia (Tokyo Symphony), Statele Unite (Fortworth Symphony), Elvetia (orchestra de camera din Lausanne, dirijor Jesùs Lopez-Cobòs), Germania (orchestra din Trier) si Letonia (orchestra simfonica din Liepaja) in concerte de Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann, Tchaikovsky, Rachmaninov, Poulenc… dar si in Concertele pentru 3 si 4 piane de Bach alaturi de Bruno Rigutto. A concertat alaturi de Orchestra din Cannes sub bagheta dirijorala a lui Philippe BENDER, in Sept Haïkaï de Messiaen. A dat recitaluri in Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Statele Unite, Letonia, Slovenia, Siria, Brazilia si Mexic. Ia parte frecvent la emisiuni radiofonice, in special la “Dans la cour de Grands” realizata de Gaëlle Le Gallic.

ZIUA II, MIERCURI, 2 NOIEMBRIE 2011
Dolores CHELARIU (pian) si Csendes LÁSZLÓ (vioara)

Dolores CHELARIU si Csendes LÁSZLÓ au fondat in 1990, impreuna cu clarinetistul Dan AVRAMOVICI, formatia camerala “Trio Aperto”. Tot in aceasta perioada cei doi au inceput sa concerteze in formatie de duo vioara-pian. Repertoriul lor cuprinde pe lânga creatiile clasice si romantice (Mozart, Schumann, Bruch) si lucrari ale compozitorilor din secolul trecut, precum Bartók Béla “Contraste”, Igor Stravinski “Povestea soldatului”, Hindemith “Trioul Haeckelfon” etc. Dintre concertele sustinute de “Duo Aperto” cele mai importante ar fi cele sustinute in Italia (2002) si Germania, cu o critica pozitiva in presa.

Violonistul Csendes LÁSZLÓ a inceput studiul viorii la Cluj cu Zsurka Péter, apoi a studiat cu Gertler Endre si Csaba Péter. Participa la cursurile lui Kurtág György si Ligeti György la Szombathely (analiza muzicala) si isi sustine lucrarea de doctorat in 2003 la muzicologie.

Cei doi muzicieni sunt invitati la numeroase festivaluri internationale de muzica: “Wien Modern” (Viena), “Warsaw autumn” (Varsovia), “George Enescu” (Bucuresti), “Appenzeller Winter” (Elvetia), “Zeitgenossische Musik” (Darmstadt), “Concerti per l’Europa” (Venetia) etc. Majoritatea inregistrarilor radio, televiziune si de disc le realizeaza tot impreuna.

Partenerii Centrului Cultural Francez din Iasi in organizarea acestui turneu sunt: Ambasada Frantei in România, Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, Alianta Franceza din Brasov si Institutul Francez din Kiev. Turneul este organizat cu sprijinul Institutului Francez.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: