Concert SoNoRo Conac la Conacul Ghyka de la Cotesti

Circuitul SoNoRo Conac 2014 se incheie cu o serie de 3 concerte de exceptie in luna septembrie. Iubitorii de muzica de camera isi dau intalnire sambata, 13 septembrie, la Conacul Ghyka din Cotesti, pentru un program muzical compus din piese de W.A.Mozart, J.M.Leclair, F.Bridge, A.Dvořák si G.Enescu.

Ultimele doua concerte SoNoRo Conac din 2014 au ca destinatii Biserica Neagra din Brasov, pe 14 septembrie si Casa Monteoru din Bucuresti, pe 16 septembrie.  Conacul Ghyka (Cotesti, nr. 37, in fata primariei) – sambata, 13 septembrie, ora 16

PROGRAM

  • WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) – Duet pentru vioara si viola in sol major, KV 423
  • JEAN MARIE LECLAIR (1697-1764) – Sonata pentru doua viole in la major, op. 12, nr. 2
  • FRANK BRIDGE (1879-1941) – Lament pentru douã viole, H.117
  • ANTONÍN DVOŘÁK (1841-1904) – Terzetto pentru doua viori si viola in do major, op. 74
  • GEORGE ENESCU (1881-1955) – Lautarul pentru viola solo

Muzicienii SoNoRo: Radu Dunca (vioara), Razvan Popovici (viola) si Christian Nas (viola).

Accesul la concerte se face numai pe baza de invitatie sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

DESPRE

Conacul Ghyka : In 1471, pentru meritele sale, capitanul Stan Cotea primeşte de la Radu cel Frumos o proprietate care se intindea « din apa Leordetului pana in apa Merii, de la hotarul Carligelor pana la hotarul Golestilor şi Urechestilor ». Capitanul a fondat satul Cotesti, unde si-a construit si resedinta. Secole la rand, descendenţii lui au trait in acest conac. La finele sec XIX, conacul a fost cumparat de Mihai Orleanu, Presedintele Camerei Deputatilor si celebru om politic liberal, ce avea sa il dea drept dota fiicei sale, Valentina, casatorita in 1923 cu Victor Slavescu, Academician si Ministru al Inzestrarii Armatei in vremea lui Carol II.

Victor Slavescu a dezvoltat mosia Cotesti, adaugand un teren de tenis, o crama, o distilerie pentru tuica si un poligon de tir. In 1949, conacul a fost nationalizat de regimul comunist, devenind sediul IAS Cotesti. In 1998, domeniul a fost redobandit in instanta de descendentii lui Victor Slavescu. Incepand cu anul 2007, conacul a devenit proprietatea lui Mihai Ghyka (stranepotul lui Mihai Orleanu), care a intreprins ample lucrari de refacere si restaurare a cladirii principale.

Dupa fotografii de familie, au fost refacute intocmai gardul de piatra de rau si poarta de intrare in parcul de castani, scara de acces la crama, unde se regasesc fundaţiile casei puse de Capitanul Stan Cotea la 1472. La 65 ani de la nationalizare, cu prilejul Concertului Sonoro Conac, conacul din Coteşti isi redeschide portile pentru oaspeti de seama.

SoNoRo Conac: In 2013, Asociatia Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac-, care isi doreste, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din Romania, sa sugereze nevoia de respect, atentie si sprijinire a patrimoniului si a resurselor culturale extraordinare ale Romaniei. In 2013, SoNoRo Conac a desfasurat o serie de 11 concerte in cladiri de patrimoniu din toata tara, printre care Casa Ion Mincu din Bucuresti, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Manastirea Curtea de Arges si Portul Cetate.

Cea de-a doua editie SoNoRo Conac a debutat pe 10 mai cu un concert la Conacul Hagianoff – Manasia si a continuat cu Vila Dobrusa din Dragasani (9 iunie), Casa Avramide din Tulcea (15 iunie),  Conacul Bellu din Urlati (18 iunie), Conacul Cuza de la Ruginoasa (21 iunie), Sinagoga din Bistrita (24 iunie), Castelul Corvinilor din Hunedoara (26 iunie) si Conacul Hodoni de langa Timisoara (27 iunie). SoNoRo Conac s-a reluat pe 8 august cu un concert la conacul Apafi din satul Malancrav.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de camera spatiul originar, de natura intima, propice dialogului cultural si ascultarii active din partea unui public restrans. Acest proiect isi propune sa sensibilizeze opinia publica in ceea ce priveste multitudinea cladirilor de patrimoniu reabilitate – cladiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse in circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect initiat de Asociatia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale si al Ordinului Arhitectilor din Romania. Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale; Partener principal: Ordinul Arhitectilor din Romania; Masina oficiala oferita de: BMW; Parteneri: Coca-Cola HBC Romania, Illy, Cramele Rotenberg,  Monumente uitate (un proiect al Asociatiei ARCHÉ), ParteR, Scena, Art Cafe La Scena, Fundatia Löwendal, Domeniul Manasia, Avincis – Vila Dobrusa, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean – Muzeul de Arta, Casa Avramide, ICEM (Institutul de cercetari eco-muzeale Tulcea), Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Muzeul Bellu – Urlati, Societatea de concerte Bistrita, Muzeul memorial „Alexandru Ioan Cuza” (Ruginoasa, Iasi), Sinagoga din Bistrita, Muzeul Castelul Corvinilor, Primaria Municipiului Hunedoara, Conacul Hodoni (Timisoara), MET (Mihai Eminescu Trust), Conacul Apafi (Malancrav), Biserica Evanghelica C.A. din Romania – Parohia Brasov, Conacul Ghyka (Cotesti), Fundatia Grigore Monteoru. Parteneri media: Adevarul, Dilema Veche, Digi24, GQ, Glamour, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, designist.ro, Artout, Arhitext, The Art of Living, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, HotNews.

INFO

SoNoRo Conac

conac.sonoro.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: