Concert simfonic cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée/ 18 ianuarie

  • Concert simfonic cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée/ 18 ianuarie afis iasiVineri, 18 ianuarie, ora 19.00, Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi

Vineri, 18 ianuarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat „Moldova” are loc un concert simfonic organizat cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului franco-german de la Élysée. Orchestra filarmonicii ieşene va fi condusă cu această ocazie de către dirijorul francez Olivier Robe, iar solistă va fi violoncelista germană Judith Ermert. Întrucât cei doi sunt fericiţi căsătoriţi unul cu celălalt, ceea ce implică, de asemenea semnarea unui contract, invitaţii noştri pot fi consideraţi ca fiind aproape ideea personificată a tratatului Élysée, dând astfel o notă simbolică importantă evenimentului. Programul va fi compus din lucrări de Ravel, Bruch, Saint-Saëns şi Brahms.

Olivier Robe

Format de legendarul profesor de orchestră Jorma Panula, tânărul dirijor francez a avut ocazia să conducă numeroase orchestre europene, precum Orchestra de camera din Berlin (orchestră compusă, printre alţii, din muzicieni ai Filarmonicii berlineze), Collegium Musicum din Siegen, Orchestra simfonică din Vaasa, Orchestra de cameră din Amsterdam, Orchestra simfonică din Kuopio, Orchestra simfonică din Moscova, Orchestra simfonică din Trondheim, Pori Sinfonietta, Orchestra simfonică din Dubrovnik, Orchestra Giovanile Italiana, Orchestra Simfonică din Nürnberg şi Orchestra simfonică din Bacău.

Judith Ermert

Cariera violoncelistei germane Judith Ermert, care trăieşte în Belgia, a început devreme: încă din timpul studiului la Folkwang, în Essen, a ieşit în evidenţă prin câştigarea mai multor burse. Artista a susţinut încă de la vârsta la 26 de ani solouri în cadrul Filarmonicii din Berlin. La 27 de ani şi-a început activitatea de profesor în cadrul Conservatorului din Gent (Belgia), unde conduce şi astăzi o clasă internaţională de violoncel. Pe lângă aceasta, Judith Ermert susţine în mai multe ţări europene cursuri de interpretare şi este membru fondator şi vicepreşedinte ESTA (European Stringteachers Association) din Belgia.

Tratatul de la Élysée

Intensitatea și diversitatea cooperării franco-germane în politică, comerț, educație și cultură sunt de neegalat. De mai bine de cincizeci de ani, cooperarea dintre cele două ţări, care odată au fost inamice, a crescut; în același timp, ea reprezintă fundamentul integrării europene și i-a servit ca forță motrice.

Prima întâlnire dintre cancelarul Konrad Adenauer și președintele francez Charles de Gaulle a avut loc la casa privată a acestuia din urmă, de la Colombey-les-Deux-Églises, în septembrie 1958. Tratatul franco-german de prietenie a fost semnat de către cei doi şefi de stat pe 22 ianuarie 1963, la Palatul Élysée din Paris. Acordul obligă ambele guverne să se consulte cu privire la toate aspectele importante ale politicii externe, politicii de securitate, activităţilor care au ca public predilect tinerii și politica culturală. De asemenea, au fost stabilite la nivel guvernamental întâlniri la intervale regulate. De la acea dată, şefii statelor francez şi german au păstrat o relație puternică, de multe ori considerată ca fiind motorul Uniunii Europene.

Printre consecințele directe ale Tratatului sunt crearea Oficiului Franco-German pentru Tineret (l’Office franco-allemand pour la jeunesse/Deutsch-Französisches Jugendwerk), şcolilor franco-germane și înfrățirea dintre numeroase oraşe, şcoli şi regiuni franceze şi germane.

Din septembrie 2012 până în iulie 2013 au loc numeroase şi diverse evenimente la nivel oficial, dar şi civil, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului Élysée.

Concertul organizat de cele două instituţii culturale doreşte să amintească de prietenia franco-germană şi să fie un prilej de sărbătoare alături de prietenii români din Iaşi.

PROGRAM

  • Maurice Ravel: „Le tombeau de Couperin”
  • Bruch: „Kol nidrej”, pentru violoncel si orchestră
  • Saint-Saëns: Concertul pentru violoncel Nr. 1, Op. 33
  • Brahms: Simfonia Nr. 2, Op. 73

BILETE SI ABONAMENTE

BILET-ABON 2012-2013 Filarmonica Iasi

Biletele pot fi cumparate de la Casa de bilete din Cuza Voda nr. 29. Informatii la telefon 0732  143 415 sau la secretary@filarmonicais.ro

Casa de bilete: luni–vineri, 10-13; 17-19
Tel: 0732.143.415

INFO

filarmonicais.ro

Filarmonica de Stat „Moldova” Iasi – Romania
Str. Cuza Voda 29, RO-700037, Iasi
Tel: (004) 0232-212509; 0232-314601
Fax: 0040-232-214160

Secretariat muzical si relatii internationale:
Tel.: 0232-212620; 0332 40 71 77

Relatii cu publicul, cabinet juridic:

E-mail: juridicmarketing@filarmonicais.ro
Tel: 0232-212509; 314601
Mobil: 0721 228 361
E-mail: secretary@filarmonicais.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: