Concert Festiv de Crăciun cu Orchestra de Cameră UNIREA Focșani

concert-festiv-de-craciun-ateneul-tatarasi-18-decembrie-2013-afis-iasiCentrul Cultural German IaşiAsociația CRIC și Ateneul Popular “Maior Gh. Pastia” Focșani în colaborare cuAteneul Tătărași din Iași au plăcerea de a vă invita la Concertul Festiv de Crăciun, susținut de Orchestra de Cameră UNIREA Focșani, care va avea loc la Sala Ateneului Tătărașimiercuri 18 decembrie 2013, începând cu ora 18.00.

Evenimentul muzical este dedicat Nașterii Domnului și îmbină muzica clasică cu obieciurile si tradițiile românești si germane din perioada Crăciunului.

  • Data: miercuri, 18 decembrie 2013
  • Ora 18:00
  • Locul: Ateneul Tătărași Iași
  • Intrarea este liberă!

PROGRAM

Programul Concertului Festiv de Crăciun va cuprinde lucrări de:

J.S.Bach – Concert nr.3 „Brandenburgic“ BWV 888
J.S.Bach – Aria „Bereite dich, Zion“ din Oratoriul de Craciun
W.A.Mozart – din Divertimento nr. 11 KV 251
W.A.Mozart – Concert nr. 1 pentru corn şi orchestra
B.Bartók – Suita de dansuri româneşti
Suita de cântece tradiționale germane de Crăciun (aranjament muzical Vincent Grüger)

Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul permanent al orchestrei, Vincent Grüger.
Conducerea artistică și managerială aparține lui Valentin Gheorghiță – directorul Ateneului Popular Focșani.

Solistii concertului vor fi :
Laura Scripcaru – mezzosoprană
Fabian Aftaragaci – corn
Vasile Calmîș – clarinet

Orchestra de Cameră UNIREA Focsani este cel mai tânăr ansamblu simfonic din România, primul său concert având loc pe 26 aprilie 2009. Orchestra a fost înființată la Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” Focșani” prin proiectul Rinascimento musici, proiect finanțat de Fondul Cultural Național, și a susținut până în prezent peste 40 de concerte în Focșani dar și la București, Iași și Galați. Ansamblul focșănean continuă astfel, după aproape 50 de ani, tradiția muzicii clasice în municipiul Focșani, tradiție întreruptă în 1963 prin desființarea abuzivă a Filarmonicii de Stat UNIREA din localitate.

Dirijor – Vincent Grüger s-a născut în 1962 la Wuppertal (Germania) într-o familie de muzicieni. A studiat la Essen și la Frankfurt am Main cu Hans Zender (compoziţie) şi cu Hans-Dieter Resch (dirijat orchestră). O întâmplare l-a adus în 1997 în România, unde a predat teoria muzicală la Braşov şi a dirijat orchestra studenţilor. În paralel a dezvoltat o activitate de dirijor de concert în Germania şi Turcia, şi în numeroase orașe din România. Vincent Grüger a devenit dirijor învitat permanent la Opereta din Bucureşti şi la Opera din Iaşi. În 2003 a fost primul cetățean străin, care a fost numit prim dirijor la Teatrul Muzical Galaţi, unde combină eficient latinitatea muzicienilor români cu tenecitatea unui dirijor german. Din 2009 este dirijor permanent a Orchestrei de Cameră Focşani.

Mezzo-soprană – Laura Magdalena Scripcaru a absolvit cursurile Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi, Secţia Canto. A avut multiple colaborări cu Filarmonica din Iași și din alte orașe din România, cu Orchestra Naţionala Radio Bucureşti și Orchestra „Metropolitan” Viena, dar și cu dirijori de talie internațională printre care: Mark Mast (Germania), Michele Santorsola (Italia), F. Schöller (Germania), Milen Machev (USA), dar și cu dirijori din România precum: G. Costin (Filarmonica din Timisoara), M. Roșca (Opera Nationala Timisoara), Corneliu Calistru, Adrian Morar (Cluj), Tiberiu Soare (Bucureşti).

Cornist – Fabian Aftaragaci s-a născut în 1985 la Iasi, unde a absolvit Colegiul Naţional de Artă ,,Octav Băncilă” la clasa prof. Neculai Mustaţă. Din 2004 este angajat al Operei Naţionale Române Iaşi și student in anul 4 al Universităţii de Arte ,,Gheorghe Dima” Cluj unde studiază alături de prof. Alexandru Marc.

UNDE

ATENEUL TĂTĂRAŞI

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi, Tel/fax: 0232-261.846,

e-mail:ateneutatarasi@yahoo.com; www.ateneutatarasi.ro

www.facebook.com/pages/Ateneul-Tatarasi

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: