Concert extraordinar Gabriel Croitoru și Tiberiu Soare, pe scena Filarmonicii de Stat Izmir

În contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și a celor 140 de ani de relații diplomatice între România și Turcia, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează un eveniment extraordinar, la Izmir.

Vineri, 19 octombrie 2018, ora 20.00, în sala mare de concerte a Centrului Cultural Ahmed Adnan Saygun va avea loc un concert excepțional susținut de doi muzicieni de marcă: Gabriel Croitoru și Tiberiu Soare, recunoscuți pe plan mondial, două nume cu zeci de premii naționale și internaționale, care vor cânta alături de Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

Evenimentul de la Izmir aduce pe scenă  și un instrument legendar – vioara Guarneri del Gesu, supranumită „Catedrala”, la care a cântat George Enescu, și pe care va cânta unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii, Gabriel Croitoru. Giuseppe Guarneri del Gesù este singurul lutier ale cărui instrumente rivalizează cu cele ale mult mai celebrului Antonio Stradivari.

Programul concertului extraordinar de la Izmir va fi întregit de prezentarea expoziției George Enescu – decenii de nemurire, organizată în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” din București. Cele aproximativ 20 de panouri înfățișază spectaculoasele cariere de violonist, pianist, compozitor, dirijor și profesor ale lui George Enescu, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX în teatrul muzical contemporan.

Violonistul Gabriel Croitoru este câştigătorul Premiului I al Concursului Internaţional de vioară Henryk Wieniawski   de la Lublin, Polonia, 1979  şi al Concursului Internaţional de vioară  Pablo Sarasate, de la Pamplona, Spania, 1991, precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este de asemenea câștigătorul multor altor premii importante, printre care: Premiul al-II-lea (premiul întâi neacordat) la Concursul Internaţional de vioară “Tibor Varga” de la Sion, Elveţia, Premiul al-III-lea la Concursul Internaţional de vioară “N. Paganini”  de la Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de vioară  “Fritz Kreisler”de la Viena, Austria şi a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca “un violinist excepţional, având o tehnică impecabilă”, după ce violonistul român a câştigat Premiul al-II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internaţional de vioară “ Zino Francescatti” de la Aix-en-Provence, Franţa – 1987.

În 2008, violonistul a câștigat dreptul de folosință asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, în anul 1730, vioară ce a aparținut celebrului muzician român George Enescu, Gabriel Croitoru devenind astfel singurul violonist român ce a câștigat dreptul de a utiliza ambele viori. În prezent, violonistul cântă pe acest faimos instrument, care este supranumit și ”Catedrala”, datorită sunetului său.

De-a lungul anilor, Gabriel Croitoru a participat ca membru în juriu la multe concursuri naţionale şi internaţionale, după ce ani la rând a fost el însuși premiat în nenumărate rânduri în cadrul celor mai acerbe competiții de gen.

Tiberiu Soare a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică “Iacob Mureșianu” din București, pe care le-a absolvit în anul 1995, ca șef de promoție. Este absolvent a Universității Naționale de Muzică din București, atât secția de dirijat, clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei, precum și cea de interpretare muzicală, tubă, clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate, secția dirijat orchestră, cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii: Alain Paris și Adrian Sunshine.

Preocupat permanent de îmbogățirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare a participat și la cursul de compoziție predat de Dan Dediu, la aceeași Universitate.
Tiberiu Soare a fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, distincţie acordată de Familia Regală a României.

Tiberiu Soare își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor.

Orchestra Simfonică de Stat Izmir a luat ființă în anul 1975, cuprinde 75 de muzicieni și se află în subordinea Ministerului Culturii și Turismului din Republica Turcia. Deși a purtat inițial emblema unei orchestre de cameră, ansamblul a evoluat extraordinar, iar dezvoltarea sa artistică a atins structura și identitatea unei orchestre simfonice.

Orchestra are o activitate extrem de bogată și se bucură de un succes deosebit la public și la critica de specialitate, fiind cunoscută drept una dintre cele mai importante orchestre în peisajul muzical universal.

Programul concertului de la Izmir include: Partea I – Concertul în Re Major, op. 35, pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski; Partea a II-a –  “Toccata”, de Yalçın Tura, Rapsodia Română nr.1 de George Enescu, Rapsodia Română nr.2 de George Enescu

INFO

ICR Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, 34433 Istanbul

www.icr.ro/istanbul

www.facebook.com/ICRIstanbul

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: