Concert extraordinar “Eugen Doga”

Vineri, 27 iunie, de la ora 20.30, pe scena de la Palatul Culturii, Opera Naţională Română Iaşi va susţine concertul extraordinar „Eugen Doga”, cu participarea maestrului. Evenimentul va fi transmis live si la Cernăuti.

DESPRE

Despre maestrul Eugen Doga se spune că ar fi cel mai mare compozitor român în viaţă, dar, ca un paradox, românii îl cunosc, probabil, cel mai puţin. În România numele compozitorului este legat mai ales de muzica lui de film, din cele trei producţii cinematografice de succes care au rulat pe ecranele noastre: „Şatra”, „Maria Mirabela” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară”.

Opera sa este extrem de vastă şi se compune din lucrări de balet, cvartete, cântece, melodii lirice, muzica pentru piese de teatru si peste de 200 de filme. Celebrul vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” este una dintre cele mai faimoase compoziţii muzicale ale secolului XX. În conformitate cu o decizie specială a UNESCO, acest vals este recunoscut ca fiind unul dintre cele 4 capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv.

Supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga a adunat pe parcursul vietii numeroase distinctii si premii nationale si internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalităti ale lumii. Piesele sale se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon” pe pozitia a 83-a din top, iar „Dulcea si tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94.

Maestrul Doga este recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasic

Despre FIE Iași 2014: În perioada 20-29 iunie 2014, Primăria Municipiului Iasi, alături de Fundatia Iasi – Capitală Culturală Europeană, organizează a doua editie a Festivalului International al Educatiei. Evenimentul se adresează atât publicului din România, cât si celui din regiunile vecine (Republica Moldova si Ucraina), precum si publicului european.

INFO

www.fieiasi.eu

www.facebook.com/festivaliasi

www.performiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: