Concert de Sfanta Parascheva @Ateneul din Iasi

concert-sf-parascheva
Vineri, 14 octombrie 2016, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole “Radu Beligan” – Ateneul din Iasi va avea loc un concert de muzica religioasa oferit de Corul Aletheia.

Unit în pasiunea pentru muzica religioasă, corul Aletheia a fost înființat în ideea de a continua tradiția ieșeană de cânt coral mixt în cadrul Bisericii Bărboi, susținând partea muzicală a Sfintei Liturghii, a serviciilor religioase și a unei serii de concerte bianuale desfășurate la Biserica Bărboi, Biblioteca Centrală Universitară și Catedrala Mitropolitană.

Naturalețea și expresivitatea interpretării, dar și sonoritatea caldă ce invită la rugăciune au fost mereu apreciate de public și au constituit premisele obținerii succesului la nivel național. Palmaresul premiilor naționale ale corului include Marele Premiu al Festivalului de Cânt Coral Religios „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei obținut în 2011 și Premiul al II-lea la Concursul „Lăudați pre Domnul” organizat la București de Patriarhia Română în 2013.

Înregistrările și difuzările radio și TV (emisiunea Clipa de muzică, realizator Alex Vasiliu – TVR Iași, emisiunea Univers muzical, realizator Daniela Vlad – Radio Iași, emisiunea Civilizația muzicii, realizator Alex Vasiliu – Radio Trinitas) confirmă încă o dată calitățile artistice ale corului Aletheia.
În 2014 corul a produs la ROTON CD-ul Privegheați și vă rugați cu piese religioase în primă audiție ale compozitorilor ieșeni.

Aletheia a atins succesul internațional în anul 2016 prin câștigarea Marelui Premiu la concursul „Koloțchi Blagovest” din BELARUS și a Premiului I la concursul „Hajnowka 2016” din POLONIA. În cadrul acestor competiţii corale de muzică ortodoxă, corul a prezentat un repertoriu format din lucrări ale compozitorilor români, intrând în competiţie cu formații din Rusia, Ucraina, Polonia, Belarus, Letonia, Republica Moldova, Franța și Serbia. Rezultatele obținute sunt dovada convingătoare a faptului că prin muncă susţinută, prin sensibilitate, talent şi pricepere muzicală, valorile culturale ale Iaşului şi-au câştigat un loc binemeritat în spaţiul artistic european.

Corul este format din studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi reuniți în cercul studenţesc „Aletheia”, sub cupola Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră a universității de arte ieșene. Pe lângă efortul și dedicația pe care ei le acordă proiectelor muzicale locale, naționale și internaționale, aceștia rămân în continuare o prezență constantă în cadrul Bisericii Bărboi unde cu bucurie încântă sufletele credincioșilor doritori de frumos în muzică.
Aletheia este dirijat de Dorina Iușcă, doctor în muzică și psihologie, actualmente lucrând ca lector universitar doctor la Conservatorul ieșean. Fiind fascinată de cercetarea experimentală a muzicii, ipostaza de dirijor îi oferă fericita ocazie de a cunoaște complexitatea mecanismelor emoționale implicate în interpretarea muzicală și de a trăi farmecul creat de frumusețea sonorităților corale.

REPERTORIUL CONCERTULUI dedicat Sfintei Parascheva îmbină duioșia cântărilor corale ortodoxe clasice aparținând lui Ioan D. Chirescu, Gavriil Musicescu și Nicolae Lungu, cu rafinamentul compozițiilor contemporane ale lui Pascal Bentoiu, Viorel Munteanu, Romeo Cozma, Ciprian Ion și George Dumitriu.
Interpretarea sensibilă, în stil, a corului este completată de expresivitatea soliștilor Elena Cărăuță, Antonia Cucerenco, Daniela Goria și Paul Bîlha care prezintă publicului iubitor de muzică religioasă pagini din literatura muzicală românească, slavonă și greacă.

PROGRAM

  • 1. Tatăl nostru de Viorel Munteanu, la clopot Florin Birică, intervenție solistică Elena Cărăuță
  • 2. Te slăvesc pre Tine, Părinte de Pascal Bentoiu
  • 3. Fericirile de Ioan D. Chirescu
  • 4. Aghios o Theos de Ioan Hrisafi, solo Paul Bîlha
  • 5. Lăudați pre Domnul de Ciprian Ion
  • 6. Să se îndrepteze ruga mea de Pavel Cesnokov, solo Antonia Cucerenco
  • 7. Heruvic în glasul 5 de Ioan D. Chirescu
  • 8. Iubi-Te-voi, Doamne de Nicolae Lungu, solo Daniela Goria
  • 9. Ridica-voi ochii mei la ceruri de Romeo Cozma
  • 10. Pre Tine Te lăudăm de Serghei Rahmaninov, solo Elena Cărăuță
  • 11. Concertul nr. 1 de Gavriil Musicescu
  • 12. Troparul Sfintei Parascheva de George Dumitriu

BILETE

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Ateneul din Iași

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: