Concert al ansamblului vocal „A Filetta” (polifonii corsicane)

Program: „BRACANÀ”
Joi, 8 martie, ora 19.00
Sala Mare a Filarmonicii din Iasi
Biletele sunt puse in vanzare la Filarmonica din Iasi

Componenta grupului „A Filetta” (pentru concertul „BRACANÀ”): Jean-Claude Acquaviva, Paul Giansily, Jean-Luc Geronimi, Jean Sicurani, Maxime Vuillamier, Ceccè Acquaviva

Premii si distinctii: „Diapason d’Or” in 1993; „Choc du Monde de la Musique” in 1993 si 1995; Marele Premiu al Academiei „Charles Cros” in 1995 si 2008; Nominalizare la „Django d’Or” in 2003; Premiul César pentru cea mai buna muzica de film in 2000

Infiintat in 1978 la Balagna, grupul isi afla radacinile in solul cel mai profund al originii sale, asemenea ferigii, de la care ii provine numele. Cu mai bine de 30 de ani de existenta si 15 albume aparute pana in 2011, grupul reprezentativ al polifoniilor corsicane condus de Jean-Claude Acquaviva este compus din sase voci barbatesti. Dovedind o mare putere de creatie, acest cor duce mai departe traditia orala insulara fiind, in egala masura, recunoscut pentru explorarea altor domenii ale cantului polifonic, mai ales prin creatiile contemporane.

Repertoriul concertului din 8 martie este extras de pe ultimul album si va prezenta unele creatii inedite, cu precadere canturi din „Via Crucis”, productie realizata la Calvi sub indrumarea regizorului napolitan Orlando Forioso. Textele (cu exceptia celor liturgice) sunt semnate de Jean-Claude si Jean-Yves Acquaviva, Primo Levi, Pampasgiolu si Petru Santucci. De asemenea, doua canturi georgiene si doua canturi traditionale corsicane dau rotunjime albumului „Bracanà”, al carui nume ar putea fi tradus in romana prin „multicolor”.

• Carène Verdon, Le Parisien: „Inainte de toate, A Filetta reprezinta o intensitate uimitoare creata de voci extraordinare”.
L’Humanité: „Uniunea dintre cant si pamant… Grupul are un suflu puternic traversat de voci atemporale din care emana o poezie spirituala inspirata din canturile originare”.
Télérama : „Grupul ne poarta undeva intre culegerea de canturi bisericesti si senzualitatea madrigalelor «medievale»”.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: