Comemorarea pogromului de la Iasi

comemorare-pogrom

Vineri, 26 iunie 2015, pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941), unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria contemporană a României, în timpul căruia au fost omorâți peste 14.000 de evrei, va fi comemorat printr-o acțiune desfășurată sub egida mai multor instituții și organizații: Federația Comunităților Evreiești din România  (FCER), Comunitatea Evreilor din Iași, Institutul de Istorie ”A.D. Xenopol” al Academiei Române, Centrul de Istorie a Evreilor și Ebraistică ”Dr. Alexandru Șafran” al Universității ”Al I. Cuza” din Iași, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER), Institutul Francez din Iași, Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Acțiunea de comemorare va începe la ora 16, la Librăria ”Orest Tafrali”, cu lansarea volumului bilingv “Pogromul de la Iaşi şi Holocaustul în România/ Le Pogrom de Iași et le Shoah en Roumanie”, coordonat de Carol Iancu şi Alexandru-Florin Platon, publicat în acest an laEditura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Structurat în trei părţi: Evreii şi antisemitismul în România înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, Şoah-ul în România şi Pogromul de la Iaşi, volumul reunește, în mare parte, comunicări susținute la colocviul internațional „70 de ani de la pogromul de la Iaşi (28-30 iunie 1941). Istorie şi memorie”, organizat de Facultatea de Istorie a Universităţii ieșene în iunie 2011, dar și texte mai noi, între semnatari numărându-se Carol Iancu, Marta Petreu, Lucian Nastasă, Maria Ghitta, Alina-Viorela Căileanu (Brăescu), Irina Nastasă-Matei, Mihai Chioveanu, Şlomo Leibovici-Laiş, Avinoam Bezalel Safran, Alexandr Roitman, Alexandru-Florin Platon, Felicia Waldman, Sylvia Hoişie, Leon Eşanu, Silviu Sanie, Cătălin Botoşineanu, Ţicu Goldstein, Lucian-Zeev Herşcovici, Rabbin dr. Eliyahu M. Safran, Gheorghe Samoilă, Eliza Cocea şi Baruch Tercatin. Studiile și mărturiile cuprinse în volum reconstituie împrejurările în care a avut loc acest tragic eveniment, desfăşurarea şi urmările sale, încercând totodată să-i surprindă multiplele implicaţii şi semnificaţii.

La lansarea de la Librăria ”Orest Tafrali”, volumul va fi prezentat de  prof. Andrei Corbea-Hoișie, directorul Editurii Universității “Al. I. Cuza”din Iași, dr. Aurel Vainer, deputat în Parlamentul României, președintele FCER,  prof. Alexandru Zub, membru al Academiei Române, prof. Carol Iancu, de la Universitatea ”Paul Valéry” din Montpellier (Franța), prof. Alexandru-Florin Platon, de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, Alain Ramette, directorul Institutului Francez din Iași.

Acțiunea comemorativă va continua, de la ora 17.30, în sala mare a Academiei Române, Filiala Iași, unde va avea loc o masă rotundă cu tema ”Pogromul de la Iași și Holocaustul în România”,  moderată de dr.  Aurel Vainer, președintele FCER, la care vor  participa prof. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie ”A.D. Xenopol”, Adrian Cioflâncă, membru în Colegiul CNSAS, cercetător la CSIER, prof. Carol Iancu, de la Universitatea ”Paul Valéry” din Montpellier (Franța), prof. Alexandru-Florin Platon, de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, și conf.  Felicia Waldman, de la Universitatea din București.

INFO

Librăria „Orest Tafrali”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corpul A, parter, Iasi

360.uaic.ro/tafrali

www.facebook.com/librariecafeneatafrali

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: