COLOCVIUL NAȚIONAL DE MUZICOLOGIE ediția a XX-a, 23-24 februarie 2018

PREȘEDINTE DE ONOARE – Profesor univ. dr. GHEORGHE DUȚICĂ. Tematica – ARTA SONORĂ și INTERDISCIPLINARITATEA. Manifestările se vor derula în perioada sus amintită la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, Sala George Pascu, strada Costache Negruzzi, nr. 7-9.

OBIECTIVELE majore propuse de Colocviul Național de Muzicologie sunt: investigarea istorico-științifică și structurală a fenomenului muzical; favorizarea formării unei viziuni globale și realiste privind modul concret în care trebuie conceput și realizat procesul de creație; manifestarea inițiativei de susținere a propriilor opinii – în special pentru elevi, studenți, masteranzi – și constituirea unui real schimb de experiență, prin transmiterea către participanți a rezultatului cercetării fiecăruia în vastul domeniu al învățământului cultural – artistic și educativ. Acestea ar fi cele mai importante preocupări pentru tânara generație, dar și noi, dascălii, avem o menire sfântă de a șlefui, contura personalitatea noii generații și, în mod implicit de a da aripi viitorului…

Tot în atenția coordonatorilor/organizatorilor acestui colocviu se află și Cinstirea celor care ne-au format pe noi, dascălii de astăzi, de aceea în urmă cu cinci ani am introdus și momentul IN MEMORIAM sau IN HONOREM, unde rememorăm activitatea înaintașilor noștri sau prezentăm și lansăm ultimile volume editate de mentorii noștri.
(Amănunte găsiți în programul nostru.)

PROGRAM

Vineri, 23 februarie 2018, ora 17,00 –  DESCHIDEREA MANIFESTĂRILOR:

  • Lansare album – COLOCVIUL NAȚIONAL DE MUZICOLOGIE 20
  • Lansare volum – STUDII DE MUZICOLOGIE, vol. XIII
  • Momentul – IN HONOREM – FOLCLORISTICA ŞI BIZANTINOLOGIA DIN MOLDOVA
    Invitați: muzicolog dr. Constanța CRISTESCU și
    bizantinolog Prof. univ. dr. Elena CHIRCEV
  • Lansare volum FOLCLORISTICĂ MUZICALĂ – MOLDOVA. STUDII, CULEGERI, TRANSCRIERI
    Autori: FLORIN BUCESCU şi VIOREL BÂRLEANU
  • Lansarea volum BIZANTINOLOGIE MUZICALĂ. STUDII ȘI ARTICOLE.
    LITURGHIA PSALTICĂ ÎN GLASUL AL III-LEA
    Autor: FLORIN BUCESCU. Ediții îngrijite de etnomuzicolog Prof. Viorel Bârleanu și Conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă

Sâmbătă, 24 februarie 2018, ora 9.00

  • SUSŢINEREA LUCRĂRILOR PARTICIPANȚILOR – în aceeași locație sus amintită, vor fi prezentate lucrările coautorilor volumului al XIII-lea de Studii de Muzicologie – cadre didactice universitare, preuniversitare, masteranzi, studenți, precum și elevi de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași.

MODERATORI: Prof. MARIA GEORGETA POPESCU; Prof. univ. dr. GHEORGHE DUŢICĂ

TEMATICA – ARTA SONORĂ și INTERDISCIPLINARITATEA este incitantă prin diversitate: de la redescoperirea intonațiilor bizantine – Vocile Bizanțului, la noi sisteme de compoziție muzicală – opera Domnișoara Christina, autor Șerban Nichifor la Muzica pură a lui Tudor Chiriac în domeniul cântului vocal; de la tradiția națională – O pledoarie pentru Unire prin arta sonoră, Tradițiile folclorice ale huțulilor din Moldovița, la o nouă abordare interdisciplinară – geomuzicologie – Provocări și perspective în contextul muzicii arhaice; de la creația barocă – Influența lui A. Vivaldi asupra creației lui J. S. Bach la Arthur Honogger – Șase poeme pe versuri de Jean Cocteau sau Sonata pentru oboe și pian de Francis Poulenc; sau consacratele/clasicele subiecte despre Joseph Haydn, Frédéric Chopin, Franz Liszt, Karol Szymanowski, Claude Debussy la creația autohtonă – George Enescu, Gheorghe Dima, Sigismund Toduță etc.; de asemenea și preocupările cercetărilor pedagogice sunt permanent în atenția cadrelor didactice, precum și problemele de interpretare instrumentală, cu particularitățile fiecărui creator și, în special, ale interpreților.

Studii de muzicologie vol. XIII – reunește un număr de 28 de lucrări, dintre care 8 sunt semnate de viitorii muzicieni-muzicologi formați în țară – student anul II, muzicologie, Ștefan Dubatufca, îndrumători științifici – Prof. univ. dr. Laura Otilia Vasiliu și Asist. univ. dr. Mihaela Balan, Universitatea Națională de Arte G. Enescu, Iași; masterand anul I, Titiana Miriță, clasa Prof. univ. dr. Daniela Cojocaru, Universitatea Ovidius, Constanța; Larisa Neculai și Paula Vraciu, anul III Muzicologie, îndrumători științifici – prof. univ. dr. Gh. Duțică și lector univ. dr. Diana-Beatrice Andron și Ema-Laura Stanciu, studentă la muzicologie, îndrumător științific – prof. univ. dr. Luminița Duțică, tot de la universitatea ieșeană; sau de la Maastricht, Academia de Muzică, studentul din anul III, interpretare pian – Florin Mantale, absolvent al Colegiului Național de Artă O. Băncilă și participant cu vechime în cadrul Colocviului, precum și elevii: Dorotheea Aruștei, clasa a XII-a, Ana-Dumitra Balan, clasa a X-a, Eva-Maria Gârlea, clasa a IX-a – îndrumate de profesorii de specialitate, eleve la Colegiul Național de Artă O. Băncilă Iași.

Dorința de ancorare în realitatea muzicologică internațională a oferit autorilor publicați în acest al XIII-lea volum de Studii de muzicologie posibilitatea de a redacta și într-o limbă modernă. Această abordare începe să prindă roade prin prezența mai multor lucrări în alte limbi europene, chiar din anii anteriori.

Pentru a nouă colaborare putem menționa și prezența pianistului-concertist, profesor – Constantin Sandu – Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului, Porto, și a profesorului Raul Passos – din Brazilia, care este la prima sa colaborare cu noi în cadrul lucrărilor Colocviului.

Preocuparea pentru editarea articolelor de specialitate a necesitat eforturile întregii echipe de redacție – profesorii: dr. Loredana-Elena Marus, drd. Gabriela Rusu, dr. Mihaela Chiribău-Albu, dr. Ilie Gorovei, într-o colaborare permanentă cu consilierii editoriali de la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași – Prof. univ. dr. Gheorghe Duțică și Lector univ. dr. Diana-Beatrice Andron.

Evenimentul este susținut și de Centrul de Cercetare Știința Muzicii – director, Prof. univ. dr. Laura Otilia Vasiliu, inclusiv de Editura Artes – director, Lector univ. dr. Diana-Beatrice Andron. Astfel, se reuseste publicarea și în acest an cel de-al XIII-lea volum de Studii de muzicologie. Pentru împlinirea de astăzi, mulțumiri ctitorului de Școală de muzicologie și critică muzicală –Profesorului George Pascu!

 

PARTENERII acestui proiect sunt Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași – Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, inclusiv cu Centrul de Cercetare Știința muzicii. Manifestările se vor derula în perioada sus amintită la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, Sala George Pascu, strada Costache Negruzzi, nr. 7-9.

INFO

www.muzicologie.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: