Colocviul National de Muzicologie, editia a XVIII – a

colocviu-muzicologie-2016

In perioada 19-20 februarie 2016, la Universitatea de Arte George Enescu Iași, Sala ”George Pascu”, din str. Costache Negruzzi nr. 7-9 va avea loc Colocviul Naţional de Muzicologie, ediția a XVIII-a.

Tematica – ARTA SONORĂ și INTERDISCIPLINARITATEA. Președinte de onoare – Profesor univ. dr. GHEORGHE DUȚICĂ.

Tematica fiind incitantă prin diversitate – de la redescoperirea intonațiilor bizantine îmbrăcate în limbaje de secol XXI la noi sisteme plurisinestezice concepute de Tudor Feraru cu exemplificări în lucrarea La Țigănci de Mircea Eliade sau prezentarea Poéme symphonique pour 100 métronomes a compozitorului de origine română György Ligeti sau tot de acelaș autor utilizarea retoricii ostinației în medievala Musica ricercata. Sunt în atenția coautorilor noștri și cunoscuții compozitori Johann Sebastian Bach și fiul său, Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn, Modest Petrovici Musorgski, Franz Liszt, Giuseppe Verdi, Johannes Brahms, Aleksandr Skriabin, Paul Dukas sau contemporanii Arvo Pärt, Mircea Istrate, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Dan Dediu etc. – sperăm să vă stârnească interes!

Obiectivele majore propuse de Colocviului Național de Muzicologie sunt investigarea istorico-științifică și structurală a fenomenului muzical. Favorizarea formării unei viziuni globale și realiste privind modul concret în care trebuie conceput și realizat procesul de creație și schimbul de experiență între autori și lectoranzi care conduc la o diversitate de exprimare a participanților, de la o ediție la alta într-un număr mai mare.

”Demn de menționat este faptul că și în acest an sunt alături de noi colaboratori din spațiul european: profesori de la Academia Națională de Muzică Antonina V. Nejdanova din Odesa, de la Universitatea Națională Iurii Fedcovici din Cernăuți, precum și un absolvent al Colegiului Național de Artă Octav Băncilă, în prezent student la Academia de Muzică din Maastricht, coautor din 2010 în volumele de Studii de muzicologie.

Preocuparea pentru editarea materialelor de specialitate a necesitat eforturile unei întregi echipe – profesorii drd. Gabriela Rusu, drd. Loredana Elena Marus și dr. Ilie Gorovei – consolidată în timp, care și-a rodat spiritul critic constructiv, alături de consilierii editoriali – profesor univ. dr. Gheorghe Duțică și lector univ. dr. Diana-Beatrice Andron – de la Universitatea de Arte George Enescu Iași, valorificând preocupările muzicologice și didactice ale coautorilor.

Partenerii acestui proiect ne străduim de optsprezece ediții să aprindem o luminiță în mintea și sufletul celor care doresc să se apropie și să descopere bucuria studiului muzicologic!”  Coordonator de proiect, Profesor Maria Georgeta Popescu

PROGRAM

  • 19 februarie 2016 – Festivitatea de deschidere de la ora 17.00, va cuprinde lansarea volumului Studii de muzicologie vol. XI – prezentare – profesor univ. dr. Gheorghe Duțică și In memoriam ION BACIU – dirijor și pedagog ieșean – conferențiază jurnalist senior, profesor dr. Alex Vasiliu.
  • 20 februarie în aceeași locație, de la ora 9.00 vor fi susținute lucrările coautorilor – cadre didactice universitare, preuniversitare, masteranzi, studenți, precum și o elevă de la Colegiul Național de Artă O. Băncilă Iași.

Partenerii acestui proiect sunt: Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea de Arte George Iași –  Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.

Manifestările se vor derula în perioada 19-20 februarie a.c., la Universitatea de Arte George Enescu, Sala George Pascu, strada Costache Negruzzi, nr. 7–9.

INFO

www.muzicologie.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: