Colocviul Național de Muzicologie, ediția a XVII-a

afis-2015-corectat

În dorința de a se alătura eforturilor depuse de Comunitatea locală ieșeană ca municipiul să devină Capitală Culturală Europeană, cea de a XVII-a ediție a COLOCVIULUI NAȚIONAL DE MUZICOLOGIE va fi consacrată acestui demers. Manifestările se vor derula în perioada 20 – 21 februarie a.c. la Universitatea de Arte George Enescu, Sala George Pascu, strada Costachi Negruzzi, nr. 7–9.

PROGRAM

Festivitatea de deschidere de la ora 16.30 cuprinde lansarea volumului Studii de muzicologie X – prezentare profesor univ. dr. Gheorghe Duțică și In memoriam Achim Stoia – compozitor, dirijor și pedagog ieșean – expunere realizată de mezzosoprana Maria Jana Ungureanu Stoia, soția maestrului.

A doua zi vor fi susținute lucrările profesorilor și elevilor coautori, tematica fiind atrăgătoare prin diversitate – de la Georg Friederich Händel la Fabio Monni, compozitor contemporan – sau mereu actualii Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Serghei Rachmaninov, Igor Stravinski, Mihail Jora, György Ligeti şi, bineînţeles, Achim Stoia, personalitate comemorată la această ediție a Colocviului. Incitante sunt şi lucrările interdisciplinare – Inde – Spațiul, gestul și sunetul, Semiografia modernă pentru pian, Nicolae Steinhardt între două lumi, Mircea Eliade în limbaj muzical, Muzică, număr, ordine, Shakespeare, între teatru și muzică, dar şi lucrări cu subiecte din domeniul ştiinţelor pedagogice.

Anul trecut ,Colocviul Naţional de Muzicologie a fost prezentat de profesorul universitar doctor Gheorghe Duţică şi a avut ca tematică „Arta sonoră şi interdisciplinaritatea”.

Anul trecut, Colocviul Naţional de Muzicologie a fost prezentat de profesorul universitar doctor Gheorghe Duţică şi a avut ca tematică „Arta sonoră şi interdisciplinaritatea”.

Trebuie menționat și faptul îmbucurător că alături de cadre didactice, participă cu lucrări și elevi de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă sau foști elevi, acum studenți ai Universității de Arte George Enescu Iași.

Obiectivele majore propuse de Colocviul Național de Muzicologie sunt investigarea istorico-științifică și structurală a fenomenului muzical, favorizarea formării unei viziuni globale și realiste privind modul concret în care trebuie conceput și realizat procesul de creație și schimbul de experiență între autori și lectoranzi. Toate acestea au condus la o diversitate de exprimare a participanților, de la o ediție la alta, într-un număr mai mare.

Putem sublinia și faptul că în acest ansunt participanți și din spațiul european, cadrele didactice: Natalia Filipciuk – Academia de Științe Padagogice din Kiev, Ucraina, Fabio Monni – Universitatea din Lund, Suedia și Ioana Radu – masterand la Universitatea Eberhard Karls, Tübingen, Germania.

Partenerii acestui proiect sunt Colegiul Național de Artă Octav Băncilă, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea de Arte George Enescu, Facultatea de Interpretare, Compoziție, Muzicologie și Studii Teoretice Iași.

INFO

www.muzicologie.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: