COLOCVIUL NAȚIONAL DE MUZICOLOGIE, ediția a XIX-a, 17-18 februarie 2017

Tematica – ARTA SONORĂ și INTERDISCIPLINARITATEA. PREȘEDINTE DE ONOARE – Profesor univ. dr. GHEORGHE DUȚICĂ.  Manifestările se vor derula în perioada 17-18 februarie a.c., la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, Sala George Pascu, strada Costache Negruzzi, nr. 7-9.

OBIECTIVELE majore propuse de Colocviului Național de Muzicologie sunt: investigarea istorico-științifică și structurală a fenomenului muzical; favorizarea formării unei viziuni globale și realiste privind modul concret în care trebuie conceput și realizat procesul de creație; manifestarea inițiativei de susținere a propriilor opinii – în special pentru elevi, studenți, masteranzi – și constituirea unui real schimb de experiență, prin transmiterea către participanți a rezultatului cercetării fiecăruia în vastul domeniu al învățământului cultural – artistic și educativ.

TEMATICA – ARTA SONORĂ și INTERDISCIPLINARITATEA este incitantă prin diversitate: de la redescoperirea intonațiilor bizantine – Muzica psaltică în cele trei provincii istorice, la noi sisteme plurisinestezice concepute în limbaj electronic, în creația compozitorilor contemporani, Louis Andriessen – Writing to Vermeer and Luca Francesconi’s Quartett; de la tradiția națională – Ion Vidu, Doinitorul Banatului, la muzica matematică – Despre fractali și muzică; de la creații renascentiste – „Cazul Gesualdo”: vizionarism sau utopie, la Implozia motivică și consecințe în planul formei sau consacratele subiecte despre opera barocă engleză, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Johannes Brahms, Liviu Comes, Alexandr Skriabin, Georges Bizet, aspecte comparative la George Enescu – Béla Bartók, ori Sigismund Toduţă – Witold Lutoslawski etc. și exemplele pot continua prin varietatea subiectelor prezentate.

PROGRAM

DESCHIDEREA MANIFESTĂRILOR: Vineri, 17 februarie 2017, ora 17,00
UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTE GEORGE ENESCU Iaşi – Sala George Pascu, Str. Costache Negruzzi, nr. 7-9.

IN HONOREM – muzicologul și profesorul universitar doctor Mihail Cozmei, personalitate emblematică a culturii românești și a urbei ieşene, cunoscută pentru abnegația și devotamentul său pus în slujba învățământului românesc, pentru contribuția deosebită la renașterea și dezvoltarea vieții artistice ieșene, impunerea în viața muzicală națională și internațională a tinerelor talente, promovarea activității de creație și cercetare muzicologică din țara noastră.  Cu această ocazie, Domnia Sa va lansa volumul Cuvinte despre muzică și muzicieni, Editura Artes, 2017.

Urmează lansarea volumului al XII-lea de – Studii de muzicologie, Editura Artes, 2017.  Prezentările editoriale sunt realizate de Președintele de onoare al Colocviului – profesor univ. dr. Gheorghe Duțică.

SUSŢINEREA LUCRĂRILOR: Sâmbătă, 18 februarie 2017, în aceeași locație – de la ora 9.00, vor fi prezentate lucrările coautorilor – cadre didactice universitare, preuniversitare, masteranzi, studenți, precum și elevi de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași. Moderatori – profesor Maria Georgeta Popescu și profesor univ. dr. Gheorghe Duțică

Sub bine-cunoscutul titlu – Studii de muzicologie vol. XII – am reunit un număr de 35 de lucrări, dintre care 13 comunicări sunt semnate de viitorii muzicieni-muzicologi formați în țară sau în spațiul european – exemple elocvente – Dragoș Andrei Cantea, masterand, an II, clasa lector univ. dr. Ioana Stănescu de la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, care din acest an universitar studiază la Academia de Muzică din Oslo, cu profesorul Håvard Gimse. Un alt exemplu este studentul Daniel Ropotă, anul II la Royal Northern College of Music din Manchester. Ambii sunt absolvenți ai Colegiului Național de Artă Octav Băncilă din Iași. Tot de la această instituție, s-au alăturat demersului nostru trei elevi îndrumați de profesorii lor de la clasa de instrument.

Subliniem prezența a doi instrumentiști-concertiști și cadre didactice – pianiștii Liana Șerbescu – Academia de Muzică Tilburg, Brabant, Amsterdam și Constantin Sandu – Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului, Porto, precum și prezența a doi profesori de la Academia Națională de Muzică Antonina V. Nejdanova din Odesa și alți doi de la Universitatea de Stat Iurii Fedkovici din Cernăuţi. Fabio Monni, compozitor freelance din Malmö, Suedia, este la a patra colaborare cu noi, în lucrările sale regăsindu-se analiza unor elementele de avangardă ale domeniului muzical electronic, de concepție proprie sau din creația compozitorilor contemporani.

Dorința de ancorare în realitatea muzicologică internațională a oferit autorilor publicați în acest al XII-lea volum de Studii de muzicologie posibilitatea de a redacta și într-o limba modernă. Astfel, volumul conține cinci lucrări concepute în limba engleză.

Preocuparea pentru editarea articolelor de specialitate a necesitat eforturile întregii echipe de redacție – profesorii: dr. Loredana-Elena Marus, drd. Gabriela Rusu, dr. Alexandra Budu, dr. Ilie Gorovei. Colaborarea acestui colectiv cu consilierii editoriali de la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași valorizează preocupările muzicologice și didactice ale coautorilor. Prin bunăvoința și sprijinul departamentului de Studii muzicale teoretice, a Președintelui de onoare – prof. univ. dr. Gheorghe Duțică, a Centrului de Cercetare Știința Muzicii – director, prof. univ. dr. Laura Otilia Vasiliu, cu ajutorul Editurii Artes – director, lector univ. dr. Diana-Beatrice Andron și a doamnei Carmen Antochi – tehnoredactor, am reușit să publicăm Studii de muzicologie, vol. XII.

PARTENERII acestui proiect sunt Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași – Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.

INFO

www.muzicologie.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: