COLOCVIUL NAȚIONAL DE MUZICOLOGIE 2021

PARTENERII acestui proiect sunt Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași – Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, Centrul de Cercetare Știința muzicii şi Editura Artes.

OBIECTIVELE majore propuse de Colocviul Național de Muzicologie sunt:

  • investigarea istorico-științifică și structurală a fenomenului muzical;
  • favorizarea formării unei viziuni globale și realiste privind modul concret în care trebuie conceput și realizat procesul de creație;
  • manifestarea inițiativei de susținere a propriilor opinii – în special pentru elevi, studenți, masteranzi – și
  • constituirea unui real schimb de experiență, prin transmiterea către participanți a rezultatului cercetării fiecăruia în vastul domeniu al învățământului cultural – artistic și educativ.
    Acestea ar fi cele mai importante preocupări pentru tânăra generație, dar și pentru noi, dascălii, care avem o menire sfântă de a șlefui, a contura personalitatea elevilor și, în mod implicit, de a da aripi viitorului…

Tot în atenția organizatorilor acestui colocviu se află și Cinstirea celor care ne-au format pe noi, dascălii de astăzi, de aceea în urmă cu mai mulţi ani am introdus în programul CNM și momentul IN HONOREM, în care rememorăm activitatea înaintașilor noștri. Anul acesta vom avea în atenţie o personalitate emblematică a culturii naționale și internaționale – dirijorul de cor, muzicologul, compozitorul, profesorul universitar doctor – NICOLAE GÂSCĂ.

La cerere aniversatului din acest an, activitatea IN HONOREM se va derula în luna octombrie a.c., în cadrul Zilelor Universitații Naționale de Arte George Enescu Iași.

PROGRAM

SUSȚINEREA LUCRĂRILOR PARTICIPANȚILOR

Sâmbătă, 27 februarie 2021, ora 9.30  
Universitatea Naţională de Arte G. Enescu Iași, Sala George Pascu, din str. C. Negruzzi, nr. 7-9.
Vor fi prezentate lucrările coautorilor volumului al XVI-lea de Studii de Muzicologie – cadre didactice universitare, preuniversitare, doctoranzi, studenți, precum și elev

Sâmbătă, 27 februarie 2021 , Ora 11.30
Lansare de carte – STUDII DE MUZICOLOGIE, VOL. XVI

SUSȚINEREA LUCRĂRILOR PARTICIPANȚILOR

Prima secțiune a Studiilor de muzicologie, 2021 debutează cu secțiunea IN HONOREM, care prezintă activitatea dirijorului de cor, muzicologului, compozitorului și profesorului NICOLAE GÂSCĂ, Rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași în perioada 1990-2000, formator de Școală dirijorală modernă ieșeană, demn urmaș al apreciatului înaintaș moldav Gavriil Musicescu. Ca dirijor al formației camerale Cantores Amicitiae din 1976 până în prezent, a obținut peste 100 de premii și distincții, a realizat aproximativ 700 de înregistrări la posturi de Radio şi TV naționale și internaționale, editând aproape 60 de CD-uri cu lucrări din literatura corală românească și universală, în care putem regăsi aranjamente corale ale compozitorului Nicolae Gâscă – prelucrări din folclorul nostru și al popoarelor lumii, precum și alte lucrări din repertoriul internațional.

Scrisorile deschise sau confirmările epistolare adresate omagiatului din acest an sunt semnate de nume sonore în arta/cultura românească, de muzicieni dedicați profesiei artistice: Academician, Prof. univ. dr. Octavian Lazăr Cosma – Universitatea Națională de Muzică, București, Prof. univ. dr. Mihail Cozmei – Universitatea Națională de Arte „George Enescuˮ, Iași, Prof. univ. dr. Constantin Rîpă – Academia de Muzică „Gheorghe Dimaˮ, Cluj-Napoca – dirijor competitor pe parcursul mai multor zeci de ani, Pictor, Prof. univ. dr. Liviu Suhar – colaborator ca Decan al facultății de Arte Vizuale în perioada de Rectorat (1990-2000) la Universitatea ieșeană, precum și discipolii (studenți, doctoranzi) – Prof. univ. dr. Petrea Gâscă și lector univ. dr. Consuela Radu-Țaga de la Universitatea Națională de Arte „George Enescuˮ, Prof. Vasile Negură – Vaslui și Dr. Florin Spătariu – Bavaria, care continuă să fie preocupați de arta dirijorală însușită cândva de la Maestrul lor.

Noul volum de Studii de muzicologie 16 cuprinde un număr de 30 de lucrări, dintre care cinci sunt semnate de elevii care provin din Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca – Andra Vălean și de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași – Bianca Maria Halapciuc, Marius George Lisnic, Maria Isabella Munteanu în parteneriat cu Elena Teodora Păiuș și Viviana Țaga-Radu.

Studenții participanți la ediția XXIII a Colocviului, majoritatea fiind foști absolvenți tot ai Colegiului de muzică ieșean sunt: Maria Luisa Andrici, anul III, orgă clasică, urmează cursurile Universității Naționale de Muzică, București și de la Universitatea ieșeană: Andreea Moroșanu – an II, pian, Ștefana Gabriela Nastasă – an I, vioară și de la secția de muzicologie, anul IV – Marian Ștefan Brighiu. Lucrările tinerei generații pot fi consultate în ultima secțiune a volumului Studiilor de muzicologie.

Partea secundă a volumului este alcătuită din cele 21 lucrări ale cadrelor didactice dar, putem sublinia prezența unui număr mai mare de instrumentiști-concertiști: Andreea Bratu – solist liric și pianist, Constanța, Dragoș Andrei Cantea – pianist, Iași/Oslo, cornistul Yevgen Churikov – Zagreb, pianista sud-coreeană Grace Jee Eun Oh – Oslo, solista lirică Loredana Joandrea – Paris și oboistul Nicușor Mărdărăscu – Iași.

Apreciem preocuparea colegilor noștri de a se apropia de subiecte de avangardă, provocatoare pentru lumea artei sonore contemporane: Hilda Elisabeta Iacob – Auxiliare curriculare pentru disciplina Forme muzicale, Morel Koren, Adoram Erell – Alfabetizarea Solfy în ciclul primar, Fabio Monni – Conectarea peisajelor sonore cu spațiul urban. Supernaturalul din plimbările urbane de explorare sonoră, George-Toderică Mucea, Emanuela Izabela Vieriu – Resurse semantice ale muzicii clasice în cinematografie: A. Tarkovski – S. Kubrick, Mihaela Sanda Popescu – Didactica avangardei. Érik Satie și antididactica jocului, Daniel-Renato Ridiche – Impactul noilor media asupra gândirii și comportamentului elevului.
De remarcat și consecventa participare de peste zece ani la lucrările Colocviului a profesorilor: dr. Mihaela Sanda Popescu – Târgu-Jiu, dr. Hilda Elisabeta Iacob – Cluj-Napoca, dr. Amalia Szűcs Blănaru – Gheorghieni, iar din Iași – dr. Ilie Gorovei și Renato Ridiche.

Și nu putem trece cu vederea prezența în cuprinsul volumului al XVI-lea a mai multor lucrări din spațiul european și extraeuropean, care sunt concepute în limba română sau în limba engleză, ceea ce reprezintă posibilitatea de promovare a volumului, implicit a activității noastre, prin lucrările semnate de: Dragoș Andrei Cantea – Norvegia/România, Yevhen Churikov – Croația, sud-coreeana Grace Jee Eun Oh – Norvegia, Loredana Joandra – Franța, Morel Koren&Adoram Erell – Israel, Fabio Monni – Suedia și Florin Spătariu – Germania.

Derularea acestui proiect este posibilă datorită echipei de lucru: Ediție îngrijită a volumului Studii de muzicologie XVI: Conf. univ. dr. Diana Beatrice Andron – Universitatea Națională de Arte G. Enescu Iași și Prof. Maria Georgeta Popescu – Colegiul Național de Artă O. Băncilă Iași,

PARTENERI MEDIA: TVR și Radio Iași, Ziarul de Iași, Iași-Fun, Ziarul Evenimentul – Cotidian Regional al Moldovei, Apollonia TV, Revista migalo.ro. MODERATORI: Prof. MARIA GEORGETA POPESCU, Conf. univ. dr. DIANA-BEATRICE ANDRON
Join Zoom Meeting: us02web.zoom.us

Meeting ID: 681 493 4043
Passcode: 189145

INFO

www.muzicologie.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: