Colectivul artistic Tangaj Dance sosește la Iași cu turneul Contracorpuri

În weekendul 20-21 octombrie ieșenii au ocazia de a descoperi la HALA FiX (Str. Bucium 34) un program artistic atractiv, adus de colectivul Tangaj Dance din București în cadrul turneului național “Contracorpuri”.

Programul include spectacolul “Counterbody” (duminică, 21 octombrie, ora 19:00) urmat de un lecture al curatoarei Olivia Nițiș, workshopul de dans “hipercorpuri” susținut de coregrafa Simona Deaconescu, premiată în 2016 de Centrul Național al Dansului pentru contribuția adusă dansului contemporan românesc (sâmbătă, 20 octombrie, 13:00 – 19:00), masterclass-ul dedicat tuturor celor interesați de crearea și producția unui film de dans “ Remixând Zone: Dans și Cinematografie” ( sâmbătă, 20 octombrie, 19:30 – 20:30) și proiecția de filme de dans The Age of the Strange, o selecție a câștigătorilor Bucharest International Dance Film Festival ( sâmbătă, 20 octombrie, 20:30 – 21:30).

  • COUNTERBODY

O posibilă percepție a materiei instabile | 40 min, 2017

Coregrafie: Simona Deaconescu / Dramaturgie și suport curatorial: Olivia Nițis / Compoziție vizuală: Ciprian Ciuclea / Muzică originală: Cătălin Crețu / Light design: Alexandros Raptis / Dansatori: Alexandra Bălășoiu, Andreea Belu, Corina Mitrovici, Denis Bolborea, George Alexandru Pleșca, Georgeta Corca, Marian “Franke” Octavian, Simona Dabija

Counterbody este un spectacol de dans, instalație și muzică în care toate elementele pot fi privite ca particule în mișcare permanentă, permutabile și paralele. Direcția coregrafică este rezultatul unui proces de analiză și lucru cu corpurile celor 8 dansatori care alcătuiesc un organism fluid și fragmentar în același timp. Miza spectacolului este de a înțelege și repera căile demonstrative către o realitate existentă, valabilă științific și filozofic, însă blocată la nivelul percepției.

  • hipercorpuri – workshop de dans cu Simona Deaconescu

Intrarea libera, pe baza de inscriere

Un corp în “hiper-acțiune” se folosește de ustensile motrice și performative pentru a genera o realitate paralelă, în care mai multe identități locuiesc într-un singur corp, viteza și gravitația își schimbă funcțiile normale, scoțând la suprafață senzații noi, ascunse sau uitate. Workshop-ul este bazat pe o metodă de lucru progresivă. În prima parte a atelierului participanții vor fi ghidați să-și dezobișnuiască propriul corp de obiceiuri și șabloane corporale pentru a ajunge la o stare de “corp gol”. În a doua parte ne vom concentra pe întărirea capacității musculare, dinamica încheieturilor, capacitatea de lucra împotriva gravitației și de a experimenta senzația de vortex, precum și modalități de a manipula viteza și de a înțelege calitatea volumetrică a corpului. A treia parte introduce ideea de corp văzut ca o “mașinărie creativă”, prin exerciții care folosesc text, sunet și imagine pentru a transfera informația și a atinge o stare de gândire abstract-emoțională.

  • Remixand Zone: Dans si Cinematografie

Master class cu Simona Deaconescu | 60 min. Intrarea libera

Pentru a intelege mai bine specificul unui film de dans si pentru a intra in culisele realizarii unui astfel de film, coregrafa, regizoarea si directoarea artistica a BIDFF, Simona Deaconescu, va invita la Remixand Zone: Dans si Cinematografie. In cadrul acestui master class vom discuta succint despre filmul de dans si contextul in care se dezvolta, vizand: subiectele si temele abordate, modalitati de expunere cinematografica (coregrafia camerei), dramaturgia miscarii, problematica ritmului in montajul unui astfel de film, relatia de interdependenta a corpului cu spatiul, modalitati practice de a realiza scenariul si storyboardul, directii curatoriale internationale, modalitatile de finantare si platformele de distributie.

  • BUCHAREST INTERNATIONAL DANCE FILM FESTIVAL ON TOUR – The Age of the Strange |60 min

Intrarea libera

Proiectia de filme “BIDFF: The Age of The Strange” cuprinde filme care pun corpul in raport cu contextul din ce in ce mai tulburator al unei lumi in situatie de criza si pun sub semnul intrebarii autenticitatea existentei cotidiene, contradictiile si fragilitatea devenind vectori ai traiectoriei zilnice. Au fost selectate 8 filme din 8 tari diferite, scurtmetraje care exploreaza, printre altele, libertatea si limitarile ei, sistemul informational si reintoarcerea la gandirea intuitiva, regasirerea veneratiei intr-o lume care inhiba emotia si dorinta de atinge perfectiunea, prin modalitati de expunere “tehno-surealiste”.

Partenerii proiectului sunt: Federația Fabrica de Pensule, Asociația Culturală și de Tineret Moira, Asociația Centrul Multimedia Teatrul FIX, Teatrul Szigligeti Szinhaz. Spectacolul Counterbody este co-produs de Centrul Național al Dansului București. Filmele din cadrul proiectului sunt co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival.

Contracorpuri este un proiect cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

INFO

Hala FiX

Str. Bucium 34, Iasi

E-mailteatrufix@yahoo.com

Web: www.teatrufix.ro

FBwww.facebook.com/TeatruFix

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: