Colajul de teatru „Songurile lui Afrim“ la Opera Neukölln din Berlin


Institutul Cultural Român din Berlin prezintă în deschiderea Festivalului International de Teatru Muzical Move Op! spectacolul „Songurile lui Afrim”.  ICR Berlin continuă astfel seria de evenimente de teatru, dans si muzică si în a doua jumătate a anului 2013, serie din care au făcut parte festivalul de dans contemporan românesc, Moving Romania, de la Fabrik Potsdam si festivalul de teatru românesc, Many years after…, organizat la renumitul teatru Hebbel am Ufer din capitala berlineză.

Festivalul International de Teatru Muzical Move Op! are loc în perioada 16 – 25 august 2013, reunind productii, artisti si trupe renumite din întreaga lume. Move Op! creează o platformă de schimb profesional si este o reuniune pentru profesionistii international din domeniul teatrului muzical. De asemenea, festivalul prezintă cele mai recente productii europene si este organizat de către Neuköllner Oper din Berlin, institutie înfiintată în 1972, care prin programul său oferă o alternativă la opera traditională, având punctul forte  între teatru nou si teatru muzical.

„Songurile lui Afrim” reprezintă un format inedit de momente muzicale din spectacolele unuia dintre cei mai importanti regizori de teatru români ai momentului, reunind spectacole precum „E doar sfârsitul lumii” (Teatrul Odeon), „Kinky ZoOne” (Green Hours), „Piata Roosevelt” si „Boala familiei M” (Teatrul National din Timisoara), „Mesajul cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în Uniunea Sovietică”, „joi.megaJoy” etc. Momentele muzicale sunt susţinute de Cristina Pădurariu, Călin Stanciu Jr., Ion Rizea, Andrea Tokai, Luiza Zan, Liana Mărgineanu, Mihai Smărăndache, pe muzica live sustinută de compozitorul Vlaicu Golcea împreună cu muzicianul Ioan Pascu.

Stilul original de a face teatru l-a propulsat pe Radu Afrim între cei mai buni regizori din tară în urmă cu aproape un deceniu. Refuzând conventiile si abordând aproape întotdeauna texte contemporane, despre care spune că „vorbesc extraordinar de profund despre noi”, Afrim a fost răsfătat din plin cu laudele criticilor de specialitate, dar si cu aplauzele publicului. S-a bucurat, ca atare, şi de numeroase colaborări atât în tară cât si peste hotare.

Doi ani consecutiv (în 2006 si în 2007) a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor, iar în 2009 a fost distins cu Premiul Coup de Coeur de la Presse la Festivalul de la Avignon (Franţa), una dintre cele mai prestigioase „competitii” de gen din Europa. Publicului german îi este cunoscut datorită montării spectacolului „Sfârsitul ploii” la celebrul Residenztheater din München, spectacol realizat în anul 2011. Acesta a avut parte de o excelentă receptare la public si în presă, aducându-i regizorului Radu Afrim recunoastere în spatiul german.

INFO

www.neukoellneroper.de/en

www.facebook.com/Neukoellneroper

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: