Colacul ritualic la nunta: painea mirilor/jemne


Atunci când se asează la masa mare, mirelui si miresei li se aduc 2 colaci frumosi împodobiti cu flori (jemne), pregătiti din aluat de cozonac. Mirele si mireasa trebuie să-l rupă aplicând doar o mână. Cine rupe partea mai mare din colac, acela va avea mai mare autoritate în noua familie. Apoi colacul e împărtit ca să revină tuturor nuntasilor să guste din el. Se pot aseza pe masa mirilor 2-4 Jemne, iar în unele dintre ele se vor înfige lumânările.

Ingrediente:

  • 2,5 kg de făină de grîu Gold Maya BL00,
  • 1 pahar de zahăr,
  • 1 lingură de sare,
  • 1 pahar de ulei vegetal,
  • 8 ouă pentru aluat,
  • 2 ouă pentru uns pâinea,
  • 100 g de drojdii,
  • 6 pahare de apă.

Mod de preparare: Se pregăteste plămădeala: într-un pahar cu apă caldă se dizolvă drojdia si se adaugă 2 linguri de făină, 2 linguriţe de zahăr, sare (trebuie să aibă consistenţa unei smântâni). Se pune plămădeala la loc cald pentru 20-30 minute.  Între timp, într-un vas adînc se cerne făina, se adăugă ouăle, zahărul, uleiul vegetal, apa, se amestecă si se adaugă plămădeala.

După ce se obtine un aluat elastic, se lasă să se odihnească sub o pînză la loc uscat 1-1,5 ore. Se frământă aluatul, se împleteste în formă rotundă sau ovală, apoi se lasă din nou să crească. Se unge cu ou bătut, apoi se decorează cu diferite flori si frunze din aluat, stelute, păsări etc. Se coace în cuptorul încălzit la temperatura de 175-180 grade 40-45 min. Pâinea mirilor este gata, atunci cînd la străpungere cu o scobitoare pe ea nu rămîn urme de aluat.

Secretul brutarului: Pentru decor se recomandă să se folosească aluatul fără ou, zahăr, unt. Jemnele se pot pregăti si din alt tip de aluat de cozonac.

Traditii si obiceiuri identificate si promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya. Foto: brutaria.com.

Despre campanie: Campania de comunicare online ”Cultura si tainele pâinii” este derulată de agentia Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 31 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

INFO

www.desprepaine.ro

www.desprepaine.wordpress.com

www.facebook.com/desprepaine

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Copii, gatim de Halloween?

Bazar bipolar @Acaju

Glow in the dark Party @Coopers Club

Trei workshop-uri pentru un debut perfect la facultate

Scrie un comentariu: