Colacul ritualic la nunta: colacul mirelui


Colacul mirelui este un colac dulce din făină de grâu.  În Moldova există obiceiul schimbului de colaci între mire și mireasă: vornicelul îi întinde miresei colacul mirelui și în schimb primește colacul miresei. După acest schimb de colaci, vornicelul se îndreaptă spre suita mirelui, ţinând colacul sus, ca nu cumva cineva din nuntaşi să-l ajungă şi să-l rupă. Mirele primeşte colacul, îl sărută și îl împarte cu nuntaşii lui, în semn de împărtăşire a bucuriei comune.
Ingrediente pentru 2 colaci mari:

  • 1 kg făină Gold Maya BL00,
  • 40-50 g drojdie,
  • 1/ 2 l lapte,
  • 100 unt sau ulei,
  • 3-4 oua,
  • 100 g zahar,
  • 1 lingurita de sare,
  • 1 ou pentru uns colacii

Mod de preparare: Se cerne faina, apoi, într-un castron caldut, se pune drojdia și se dizolvă frecându-se cu 2-3 linguri de lapte călduț. Separat, într-un vas, se bat ouăle întregi cu zaharul și cu puțină sare, se adaugă făina Gold Maya cernută, lapte, maiaua de drojdie crescută și, dupa gust, mirodenii (coajă de lamâie și de portocală rasă, vanilie, rom); se amestecă până se absoarbe toata făina și, dacă aluatul este prea tare, se mai poate adăuga puțin lapte. (Aluatul pentru colaci trebuie să fie ceva mai tare decat cel de cozonaci, doarece se împletește.). Apoi se frământă bine 20-30 de minute și, între timp, se adaugă, câte puțin, uleiul usor încălzit (până ce aluatul se desprinde de pe mână si de pe peretii vasului). Apoi, aluatul se unge cu unt sau cu ulei, se acoperă cu un prosop gros și încaălzit și se lasă într-un loc călduț să crească. Dospitul depinde de temperatura din bucătărie și de calitatea drojdiei de bere.

Timpul mediu de creștere este de 1-3 ore. Dupa ce aluatul a crescut, se pune pe masa presarată cu făină, se taie în 6-8 bucăți care se răsucesc pe rând și se împletesc în 3 sau 4, astfel încât să încapă într-o formă rotundă de copt cu diametrul de aproximativ 30 cm, rămânând mijlocul gol. Ca si la Colacul Miresei, se împletește un colac mai mic și unul mai mare, apoi se așează unul peste altul și se împodobesc cu 1-2 flori din aluat. După ce se pun în forme, colacii se ung cu unt, se acoperă și se mai lasă să crească, până ce isi dubleaza volumul. Dupa ce au crescut, se ung cu galbenus de ou frecat cu I lingurita de zahar si cu tot atata ulei si apa. Se pun la copt in cuptorul bine incins. Colacii trebuie copti 40-50 minute, pana se vor rumeni frumos pe deasupra. Dupa ce se scot din cuptor, imediat se ung cu apa sau ce putina miere de albine.

Traditii si obiceiuri identificate si promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya. Foto: brutaria.com.

Despre campanie: Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015. Campania este sprijinită de 31 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

INFO

www.desprepaine.ro
www.desprepaine.wordpress.com
www.facebook.com/desprepaine

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: