Coiful de sorginte vikingă de la Pașcani a ajuns la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași

Coiful de sorginte vikingă de la Pașcani, unic în spațiul românesc, a fost predat Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași de ofițeri specializați de la Inspectoratul General al Poliției Române și de la Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

Cooperarea interinstituțională între Poliția Română și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă, în beneficiul patrimoniului cultural, a cărui protejare și prezervare pentru generațiile prezente și viitoare constituie un obiectiv esențial pentru entitățile menționate mai sus.

Managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași a preluat de la ofițerii specializați ai Inspectoratului General al Poliției Române și ai Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, un coif de sorginte vikingă, descoperit pe râul Siret, pe raza municipiului Pașcani, în anul 2010, fără a fi predat autorităților la momentul scoaterii sale la lumină.

Încadrat în grupa așa-numitelor ”coifuri conice”, specifice mediului cultural istoric din estul Europei, și caracterizate prin forma alungită, aproape ascuțită a calotei, despre care se consideră că putea devia loviturile de sabie ușoară și în acest fel asigura o protecție sporită luptătorului, coiful de la Pașcani este unic în spațiul românesc.

Obiectul prezintă însă multe analogii arheologice în zona Baltică și a Rusiei Kieviene și se caracterizează printr-o figurare stilizată a ochilor în scopuri magice, de intimidare și dominare a inamicului, dar și prin prezența unor ornamente specifice vikingilor, formate din linii și benzi împletite sau meandrate, des întâlnite în arta nordică. Din literatura de specialitate reiese că astfel de piese erau completate cu o protecție pentru ceafă, uneori și pentru obraji, atașată prin nituire de calotă și care putea fi realizată din zale sau din piele groasă întărită cu plăcuțe metalice.

Forma coifului de la Pașcani amintește de piese mai vechi, utilizate de grupurile germanice ale secolelor VI-VII, ce se caracterizează prin prezența nervurilor (”Spangenhelm”). Specialiștii consideră că prin perpetuarea acestei morfologii mai vechi, elemente de echipament militar precum coiful de la Pașcani emanau autoritate, putere, fiind în același timp adaptate noilor tactici militare ale epocii.

Coiful de la Pașcani este a doua descoperire extrem de importantă care intră în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în anul 2021, în contextul colaborării cu ofițerii specializați din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, cărora le mulțumim și pe această cale pentru munca lor, deosebit de tenace, în recuperarea unor piese foarte valoroase.

Într-o primă etapă, coiful va fi supus operațiunilor specifice de restaurare-conservare non-invazivă, menite să asigure transmiterea în timp a obiectului, iar ulterior va fi valorificat expozițional în cadrul unor evenimente muzeale asupra cărora vom reveni cu detalii la momentul respectiv.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

Webwww.palatulculturii.ro

FBwww.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

Instagram: palatulculturii_iasi

YouTubePalatul Culturii

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: