Coiful corintic descoperit în apa Siretului expus la Palatul Culturii

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, în perioada 5 septembrie – 19 decembrie 2021, la Palatului Culturii din Iași o piesă cu valoare istorică excepțională: coiful corintic din bronz descoperit în apa Siretului.

Piesă unicat în colecțiile din România, coiful de tip corintic a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia râului Siret, pe raza comunei „Alexandru Ioan Cuza”, județul Iași, fiind recuperat de Inspectoratul Județean de Poliție Neamț în anul 2021, când a intrat în custodia Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Tipul corintic a primit această denumire pentru că piese similare au fost reprezentate pe ceramica pictată grecească de la Corint, unde probabil au fost produse și primele exemplare de acest fel. Ele oferă dovada măiestriei și priceperii meșterilor greci în prelucrarea bronzului, tehnica de realizare dintr-o singură bucată de metal fiind foarte dificilă. Coifurile de tip corintic au apărut încă la sfârșitul sec. VIII a. Chr. și au cunoscut o utilizare intensă pe parcursul sec. VII-V a. Chr.

Coifurile de tip corintic sunt aproape nelipsite din aria grecească, dar ele sunt foarte rare la populațiile barbare din nord. Se cunosc doar câteva exemplare descoperite în morminte scitice din nordul Mării Negre sau la tracii din Balcani. Coiful descoperit în apa Siretului, care poate fi datat la începutul sau în prima jumătate a sec. V a. Chr., constituie, astfel, o apariție insolită.

Așadar, invităm publicul la Palatul Culturii pentru a putea admira acest exponat intrat de curând în patrimoniul cultural naţional al României. Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

INFO

Palatul Culturii

Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1, Iasi

contact@palatulculturii.ro

Webwww.palatulculturii.ro

FBwww.facebook.com/PalatulCulturiiIasi

Instagram: palatulculturii_iasi

YouTubePalatul Culturii

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: