Clubul de lectură „Basmul toamnei” / Festivalul Teodorenii 2016

festival-teodorenii

Puține și ales-simțitoare sunt cetățile al căror interstițiu cultural e țesut cu fire răsucite cu talent din arabescurile peniței lui Ionel Teodoreanu și ascuțimea învoaltă a slovelor fratelui său, Păstorel.

Puțini și alintați sunt românii care se preumblă pe străzile Zlataust și Prăvale-Baba, trec zilnic pe lângă umbra amintirilor livrești ale vestitului Jockey Club sau a fabuloasei întru gusturi dulci cofetării Tuffly.

Puțini și mândri trebuie să fie copiii care știu că în orașul lor se află „Casa bunicilor”, că din gara lor se pleca la Medeleni și că în sălile jude­că­toriei Iași au pledat deopotrivă și Ionel, dar și personajul său, Dănuț.

Puțini și veseli sunt aceia care mențin spiritul sprințar al catrenului mușcător din vremuri și din meseni, dar și nasul fin pentru licorile cu ade­vărat binecuvântate de Bachus cu subțirimea, cât firul unui păianjen debil, care face diferența între bețivi și băutori.

Puține și încercate sunt urbile ce imprimă identitar și simultan locui­to­rilor lor vremelnici dezinvoltura, spectaculosul și tragismul Olguței, suici­da­rul copil ficțional al unei familii aievea care și-a pierdut fiul deasupra flăcă­rilor primei conflagrații mondiale.

Din toate pricinile de mai sus, și din multe altele, Iașul trebuia să aibă un moment în care trăitorii secolului al XXI-lea să-și aducă aminte de ceea au reprezentant ei, Teodorenii. Vă invităm la trei zile de festival în care celebrăm literatura, simțirea și moștenirea culturală a uneia dintre cele mai importante familii ale istoriei moderne a fostei capitale a Moldovei.

Clubul de lectură „Basmul toamnei”, 24 noiembrie, ora 10.00. Locație: Filiala „Ateneu”. Participanți: Clasa a IV-a B, Școala „B. P. Hașdeu”, elevi îndrumați de învățător Carmen Buburuzanu

Elevii au pregătit, în urma lecturării textului „Basmul Toamnei”, desene dar și o prezentare în Power Point a aceluiași text, după care vor fi invitați să vorbească liber despre atmosfera plină de lirism, conturată în text. Activitatea va avea ca public țintă copiii clasei a IV-a B ai Școlii „B.P. Hașdeu”, îndrumați de învățător Carmen Buburuzanu.

Programul complet al Festivalului Teodorenii este disponibil la www.teodorenii.ro

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: