Clasic 300, marșul triumfal al Festivalului Internațional al Educației

Clasic 300, marșul triumfal al Festivalului Internațional al Educației/ foto iasiGala Clasic 300, desfășurată duminică, 23 iunie 2013, la Sala Polivalentă, de la ora 20:00, a marcat, în luminile unui adevărat regal al muzicii, apropierea de finalul primei ediții a Festivalului Internațional al Educației, FIE 2013.

Deși mutat în ultima clipă de pe scena în aer liber din fața Palatului Culturii, concertul vocal-simfonic a avut atmosfera și însuflețirea unui spectacol menit să înnobileze cele zece zile de festival care au trezit Iașul la viață. Orchestra și corul Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Călin Brătescu, violonistul Remus Azoiței, soprana Elena Moșuc și cel mai tânăr solist al serii, la fagot, elevul Traian Petroniu Sturza au ridicat în aerul cald mii de aplauze în care s-a citit bucuria întoarcerii la Iași a unor fii ai școlii noastre de artă.

Evenimentul a prilejuit și premierea a 34 de elevi și studenți cu rezultate deosebite pe parcursul anului școlar și universitar care tocmai s-a încheiat. Astfel, Inspectorarul Județean Iași și cele cinci universități de stat și-au felicitat, în aplauzele sălii pline, cei mai buni discipoli, mulțumind, așa cum a făcut-o prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „părinților, pentru că i-au educat frumos și i-au dăruit universităților”.

Concertul a debutat cu Rapsodia a II-a, de George Enescu, o compoziție cu pasaje de emoție stăpânită, șoptită de instrumente, urmate mereu de o dinamică tulburătoare. O bijuterie a muzicii simfonice autohtone, Rapsodia Română a fost un început de suflet pentru cei prezenți în sală dar și pentru artiști. Însă nici creațiile lui Camille Saint- Saëns, Francisco Cilea sau Anton Rubinstein nu ne-au făcut să ne bucurăm mai puțin, mai ales când ariile celebre ale compozitorilor au răsunat chiar dincolo de pereții încăperii prin vocea mezzo-sopranei Viorica Cortez. Superba ei Dalila ne-a surprins ca o amintire aievea a glasului său tot mai matur, mai dens și mai puternic. Aria „Mon cœur s’ouvre à ta voix” ne-a trezit, așa cum îi spune și numele, inimile, însă nu brusc, ci duios, așa cum a fost interpretarea mezzo-sopranei.

Tenorul Călin Brătescu a îmbrăcat haina îndrăgostirii mai întâi, interpretând un Cavaradossi frenetic, aprins după frumoasa Floria Tosca. Romanța ruptă din „Tosca” pucciniană, cântată cu un control impresionant al vocii, a pornit, ca o rugă, din mâinile împreunate ale solistului și din bagheta dirijorului Vlad Conta, care-a strunit instrumentele orchestrei filarmonice din gesturi. „Discipolul doamnei Viorica Cortez”, după cum l-a prezentat Adrian Păduraru, amfitrionul Galei, ne-a amintit că, într-o asemenea clipă, poți spune „E non ho amato mai tanto la vita” (Niciodată n-am iubit atât de mult viața).

Iar de la glasul său puternic am trecut, cu inima de neliniștit și printre fluturări de evantaie, la „Valsul Julietei”. Într-o dragoste neîntreruptă, publicul și-a strîns palmele în fața vocii Elenei Moșuc, soprana care-a cântat atât de ludic, de viu și teatral despre dorința de-a trăi a Julietei.

Formula celor patru maeștri a fost completă abia după ce violonistul Remus Azoiței ne-a dăruit un „Rondo capriccioso” vibrant, cu ochii închiși. Am respirat odată cu el între încrâncenările coardelor, până când flacăra melodiei a rupt un fir al garniturii arcușului. Și-n loc să ne îngrijorăm, ne-am aprins și mai mult și-am gustat parcă mai aprig ciupiturile coardelor, atât de naturale și dansante sub stăpânirea maestrului Azoiței, „cel mai tânăr profesor de vioară din istoria academiei de artă”. Iar odată aprinși, ne-am ținut, parcă, respirația până la sfârșit.

Viorica Cortez și Elena Moșuc ne-au dăruit un duet al florilor, o compoziție de Leo Delibes. Remus Azoiței a revenit să ne cânte lucrările cele mai dragi lui, cele enesciene, iar orchestra ne-a lăsat fără glas după fiecare interpretare a unor melodii alese special pentru măreția spectacolului, precum „Cavalleria rusticana”, de Mascagni sau minunatul Vals din Suita de Jazz a lui Dmitri Șostakovici.

Ne-a surprins plăcut și întâlnirea cu Traian Petroniu Sturza, elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, care-a cântat la fagot alături de Filarmonica de Stat „Moldova” o compoziție de Carl Maria von Weber.

Și cum seara a continuat cu interpretări și duete ale celor patru mari voci ale Clasic 300, alături de Corul Filarmonicii ieșene, Sala Polivalentă s-a transformat într-un miez fierbinte care s-a răcorit cu aplauze după fiecare piesă. „Peste-a sufletului taine, glasul inimii s-asculți”, ne-a spus în cântecul „Dor pribeag” Viorica Cortez, cu glasul înduioșat și cu brațele deschise a îmbrățișare, matern și cu drag. În formule nemaiîntâlnite pe vreo scenă din lume, Elena Moșuc și Călin Brătescu au făurit un duet verdian, Gilda – ducele de Mantua din Rigoletto pe care l-au jucat ca-ntr-un spectacol de teatru, ca și când n-ar fi putut stăpâni energia personajelor doar din glas.

Clasic 300, marșul triumfal al Festivalului Internațional al Educației/ foto iasi

„Ia Tu în mâna Ta arcușul și cântă în eternitate”. Versurile poetului Vasile Voiculescu ne-au răsunat în gând în vreme ce Imnul FIE, compus de maestrul Sabin Păutza, a umplut sala și ne-a ridicat în picioare, cu palmele arzând. Ca un marș triumfal al unei „Aida” renăscute la Iași, orașul și-a cerut, parcă, tributul de plecăciuni. Și l-a primit de la artiști, de la public și de la Dumnezeu.

Anca TOMA

LISTA ELEVILOR ŞI STUDENŢILOR PREMIAŢI

  • Din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași

Cozma Mihai Cătălin – Liceul cu Program Sportiv Iași, clasa a XII-a

Călin David Cristian – Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași

Pașa Andrei – Colegiul Național Iași

Ropotă Daniel – Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași

Din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași

Mihai Bârzu – Facultatea de Informatică, master, anul I

Tiberiu Ghiurău – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, master, anul I

Alexandru Lukacs – Facultatea de Fizică, licență, anul al II-lea

Iulia Cătălina Pleșca – Facultatea de Matematică, licență, anul al III-lea

Angela Moroșanu – Facultatea de Educație Fizică și Sport

  • Din partea Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași

Georgiana Ancuța Sofragiu – Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată

Gheorghe Panaghiu – Facultatea de Automatică și Calculatoare

Vlad Alexandru Vornicu – Facultatea de Mecanică

Matei Lache, Vlad Panaite, Alexandra Cojocaru – câștigătorii celei de-a XIX-a ediții a Competiției Internaționale ICAMES, de la Facultatea de Construcții și Instalații și Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”

Florin Ilieș, Vlad Azoiței, Ionuț Ioniță – câștigătorii Premiului Special CONTINENTAL la concursul Microcontrolere şi Aplicaţii – Mihai Konteschweller 2013, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației

  • Din partea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași

Chiorăscu Ioana – Facultatea de Medicină

Chiș Anca – Facultatea de Medicină

Ribeiro de Sousa Camano Orlando Miguel – voluntar, Portugalia

Panaite Irinel – Facultatea de Medicină Dentară

Burlec Flavia – Facultatea de Farmacie

Orășanu Ionuț – Facultatea de Bioinginerie Medicală

  • Din partea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”

Andrei Mihai Gafencu – Specializarea Agricultură

Monica Larisa Gramaticu – Facultatea de Medicină Veterinară

Ana Luca – Specializarea Peisagistică

Mariana Zagorodniuc – Specializarea Control și Expertiza Produselor Alimentare

Elena Adelina Lupu – Specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole

  • Din partea Universității de Arte „G. Enescu”

Mihaela Balan – Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice

Florin Guzgă – Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice

Bogdan Pălie – Facultatea de Teatru

Florin Bîșcă – Facultatea de Arte Vizuale și Design

Vătavu Emil Daniel – Facultatea de Arte Vizuale și Design

INFO

www.fieiasi.ro

www.facebook.com/fie.iasi

Foto: www.proimage.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: