”CinePOLSKA” – Cele mai interesante filme din Polonia, la Palatul Culturii

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Etnografic al Moldovei este partenerul  Institutului Polonez din București și al Asociației Cineaștilor din Polonia, în organizarea la Iași a celei de-a XII-a ediții a festivalului „CinePOLSKA”, eveniment ce beneficiază de sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, de la Varșovia.

Cele mai interesante filme produse în Polonia în ultimii ani, apreciate de juriile multor festivaluri, de numeroși critici de film, dar și de publicul larg, vor putea fi vizionate la Palatul Culturii din Iași, în spațiul Muzeului Etnografic al Moldovei, în perioada 24 – 26 martie 2017. După proiecțiile de la Iași, Festivalul CinePOLSKA, ajuns anul acesta la cea de-a 12-a ediție, va poposi, până pe 9 aprilie, în alte orașe din țară – Piatra Neamț, Timișoara, Galați și Târgu Mureș, dar și în Republica Moldova – la Bălți.

Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoționeze, să reflecteze, dar și să se amuze. Acțiunea majorității lor are loc în zilele noastre. Motto-ul CinePOLSKA 2017, «Istorii din prezent», are și o altă semnificație. Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal și foarte actual”, dezvăluie Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București.

Spectatorii din Iași vor putea viziona în mod gratuit, cu subtitrare în limba română, trei filme artistice poloneze de mare impact. Primul dintre ele este filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Subiectul peliculei – aparent o simplă istorie de familie – devine în mâinile tinerei regizoare o discuție emoționantă despre spiritualitate, despre viața de după moarte, dar și despre raportarea noastră față de propriul corp.

CinePOLSKA este un bun prilej pentru a vedea și filmul plin de umor și cu o muzică excelentă, „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”. Regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze, filmul spune povestea unor muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului, fiind, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia.

Cea de-a treia creație inclusă în program este pelicula regizoarei Kinga Dębska, intitulată „Vaci mai sunt fetele mele”. După cum sugerează chiar titlul, pelicula prezintă povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Deși filmul vorbește despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a reușit să evite banalul și să îi binedispună pe spectatorii, care nu părăsesc  sala fără a medita la ceea ce este cu adevărat important în viață. Remarcându-se prin distribuția actoricească de prim rang, filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, printre altele în 2016 la Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara.

Așteptăm publicul cineast la Palatul Culturii pentru a intra în contact cu recente creații ale cinematografice poloneze.

Intrarea la acest eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.

PROGRAM

 • 24.03.2017, ora 18.00
  TRUPUL / Body/Ciało, 2015, 90 min., dramă
  Regia: Małgorzata Szumowska
  subtitrare în limba română
 • 25.03.2017, ora 18.00
  EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII / Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy 2015, 112 min., comedie
  Regia: Janusz Majewski
  subtitrare în limba română
 • 26.03.2017, ora 18.00
  VACI MAI SUNT FETELE MELE / Moje córki krowy, 2015, 88 min., dramă, comedie
  Regia: Kinga Dębska
  subtitrare în limba română
 • 24.03.2017, ora 18.00
  TRUPUL / Body/Ciało
  Polonia, 2015, 90 min., dramă
  Regia: Małgorzata Szumowska
  Scenariul: Małgorzata Szumowska, Michał Englert
  Distribuția: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała, Ewa Dałkowska ș.a.
  subtitrare în limba română

Polonia, în zilele noastre. Un procuror cinic și fiica sa, care suferă de anorexie încearcă, fiecare în felul său, să se regăsească după moartea tragică a persoanei iubite. Atunci când, într-o zi, terapeutul fetei le spune că persoana decedată a luat legătura cu ea și vrea să le transmită un mesaj, aceștia vor fi obligați să-și revizuiască concepțiile cu privire la viață și moarte.  Szumowska pune față în față trei abordări complet diferite despre viață, singurătate și corp. Cea a fiicei anorexice, care se îndepărtează de mediul social prin toate mijloacele posibile. A tatălui care nu reușește să comunice cu fiica sa și care-și îndeplinește sarcinile profesionale fără nicio urmă de emoție. Și, în cele din urmă, a femeii de vârstă mijlocie, care trăiește într-o lume doar a ei și care nu reușește să treacă peste pierderea suferită în trecut. – Łukasz Rogojsz, „Newsweek Polska”

 • 25.03.2017, ora 18.00
  EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII / Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy
  Polonia, 2015, 112 min., comedie
  Regia: Janusz Majewski
  Scenariul: Włodzimierz Kowalewski
  Distribuția: Maciej Stuhr, Natalia Rybicka, Sonia Bohosiewicz, Anna Dymna ș.a.
  subtitrare în limba română

La sfârșitul anilor cincizeci, Fabian, emigrant de război, jazzman și  dansator de succes se întoarce acasă din Anglia. Împreună cu un grup de muzicieni amatori înființează un big band de swing, care câștigă repede aprecierea publicului. La scurt timp, vedeta formației devine Modesta, alături de care Fabian începe să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Ca rege și regină ai muzicii swing, aceștia pornesc în turneu prin Polonia, viața lor părând desprinsă din filmele hollywoodiene. Într-o zi, însă, Modesta dispare.  „Excentricii”, a cărui acțiune se desfășoară pe ritmul unor hituri aparținând celor mai mari legende ale jazzului, este o adaptare strălucită a romanului omonim de Władysław Kowalewski. Este apologia libertății artistice cu care erau asociate muzica jazz și swing în perioada realității mohorâte a Poloniei anilor ’50. Majewski vorbește despre vise și nostalgia după cultura vestică prin intermediul unor standarde muzicale, prezentând astfel ipostaze necunoscute ale epocii. Un film extraordinar. – Małgorzata Steciak, „Stopklatka”

 • 26.03.2017, ora 18.00
  VACI MAI SUNT FETELE MELE / Moje córki krowy
  Polonia, 2015, 88 min., dramă, comedie
  Regia și scenariul: Kinga Dębska
  Distribuția: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński ș.a.
  subtitrare în limba română

Marta este o actriţă de succes care nu îşi poate pune ordine în viaţă, crescându-și singură copilul. Spre deosebire de sora sa dominatoare, Kasia este sensibilă şi expansivă. Lucrează ca învățătoare, căsnicia ei este departe de a fi ideală. Cele două surori nu se înţeleg foarte bine, însă îmbolnăvirea neaşteptată a mamei le obligă să coopereze, mai ales că trebuie să aibă grijă şi de tatăl lor drag, dar uşor despotic.  Kinga Dębska vorbește despre situații cunoscute probabil tuturor. Toată lumea s-a confruntat sau se confruntă cu pierderea unei persoane dragi. Filmul este foarte autentic în această privință; așteptarea tensionată pe holul spitalului, rugăciunea pentru sănătate, ritualurile șamanice și sfaturile vracilor, și în cele din urmă discursul funerar – toate sunt situații din viața reală. – Krzysztof Połaski, „Telemagazyn”

INFO

Palatul Culturii

www.palatulculturii.ro

www.facebook.com/complexul.moldova

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: