În perioada 3-7 februarie 2020, Cinema Ateneu vă invită la Saptămâna Filmelor de Oscar! Cinefilii vor putea viziona câteva dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscar 2020.
Săptămâna începe cu Parazit/Parasite, comedia neagră cu accente de thriller, ce descrie violența generată de inegalitățile sociale. Filmul a fost recompensat cu premii pentru cel mai bun regizor și cel mai bun montaj și este nominalizat la şase premii Oscar.
Parazit/Parasite”, câștigător al trofeului Palme d’Or în 2019 la Festivalului de Film de la Cannes, care a întrunit atât ovațiile juriului, cât și ale criticilor și publicului, este primul film sud-coreean care primește această distincție.
Membrii familiei lui Ki-Taek au o relație apropiată, dar toți patru sunt șomeri. Într-o zi, fiul cel mare, Ki-woo, este recomandat de către prietenul său, student la o universitate de prestigiu, pentru un post de meditator și bine plătit de o familie bogată. În speranța unui venit constant pentru familia sa, Ki-woo se îndreaptă spre casa familiei Park pentru un interviu. Ajuns acolo, o întâlnește pe Yeon-kyo, frumoasa moștenitoare a acestui imperiu. În urma acestei prime întâlniri între două familii și două lumi total opuse, membrii lor se trezesc în mijlocul unor situații incontrolabile.
Primul film al regizorului, scenaristului și actorului Ladj Ly, Mizerabilii/Les misérable, este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin. Povestea este inspirată din revoltele anului 2005 din Paris și prezintă o perspectivă provocatoare a sărăciei și violențelor de la periferia capitalei Franței.
Stephane, proaspăt mutat din Cherbourg, se alătură brigăzii anti-criminalitate din Montfermeil, într-un cartier problematic din suburbiile Parisului, locul unde se petrece, de altfel, și acțiunea romanului „Mizerabilii”, scris de Victor Hugo.
Fâcând echipă cu Chris și Gwada, colegii săi mult mai experimentați, Stephane descoperă rapid tensiunile dintre diferitele bande care domină cartierul. Când o operațiune de arestare scapă de sub control, o dronă filmează toate mișcările pe care le fac polițiștii.
Durere și glorie, filmul regizorului spaniol Pedro Almodóvar, i-a adus lui Antonio Banderas premiul pentru interpretare masculină la Cannes 2019, dar și o nominalizare la Oscar 2020, pentru cel mai bun actor în rol principal.
Filmul vorbeşte despre o serie de reîntâlniri ale regizorului Salvador Mallo, a cărui sănătate e tot mai şubredă. Unele reîntâlniri au loc în realitate, altele doar în amintire: copilăria petrecută în anii ’60, trezirea dorinţei sexuale, prima iubire adultă în Madrid, chinul despărţirii când sentimentele erau mai mult decât intense, cu scrisul drept unică terapie pentru a uita ceea ce era de neuitat.
Durere şi glorie vorbeşte despre actul creator, despre dificultatea separării lui de viaţa autorului şi despre patimile care îi dau sens şi speranţă. În recuperarea trecutului, Salvador descoperă nevoia disperată de a-l repovesti şi în această nevoie îşi găseşte salvarea.
Tot săptămâna viitoare, va rula și lungmetrajul lui Xavier Dolan, Matthias și Maxime și documentarul în regia lui Alexis Cahill, Maria, Regina României.
Joi, 6 februarie 2020, Cinema Ateneu găzduiește transmisiunea live a spectacolului de balet romantic Giselle, de la Palais Garnier – Opera Națională din Paris.
În premieră, în format digital 4K, va fi proiectat filmul Balanța, în regia lui Lucian Pintilie. De la momentul lansării în sălile de cinema (1992), filmul a înregistrat un număr impresionant de spectatori în ţară și a fost difuzat în Europa şi pe continentul american. „Balanța” este prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale.
București, anul 1988. Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate. Nela pleacă în provincie, unde a fost repartizată la o școală. Îl întâlnește pe Mitică, un doctor la spitalul local care, ca și ea, nu acceptă compromisurile și e plin de visuri și optimism. Cei doi îi deranjează pe toți cei din jur cu atitudinea lor dar vor reuși să facă față provocărilor vieții, de parcă ar fi fost atinși de grația divină…
„Pentru Lucian Pintilie este un pariu câștigat. Regizorul a recurs la formula unui cinema direct, fără ornamente formale, cu episoade trepidante și umoristice, cu o narațiune de o admirabilă cursivitate.” – Dana Duma – 1992 (Cinema)
PROGRAM
3 februarie 2020
- Ora 18.00 – „Matthias & Maxime” – (regia Xavier Dolan) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani
- Ora 20.00 – „Parazit” – Parasite – (regia Bong Jonn Ho) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani – Film nominalizat la Oscar 2020
5 februarie 2020
- Ora 18.00 – „Maria, Regina României” – (regia Alexis Cahill) – AP 12
- Ora 20.00 – „Mizerabilii” – Les misérable – (regia Ladj Ly) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani – Film nominalizat la Oscar 2020
6 februarie 2020
- Ora 20.00 – „Giselle” – (regia Jean Coralli, Jules Perrot) – Spectacol de balet transmis în direct de la Palais Garnier (Opera Națională din Paris) – PREMIERĂ
7 februarie 2020
- Ora 18.00 – „Balanța” – (regia Lucian Pintilie) – AP 12 – Versiune restaurată 4 K – PREMIERĂ
- Ora 20.00 – „Durere și glorie” – Dolor y gloria (regia Pedro Almodóvar) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani – Film nominalizat la Oscar 2020
BILETE
Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 12(15 – bilet 3D) lei și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul cinemaiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului National din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
INFO
Cinema Ateneu
Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi
Telefon/ Fax: 0232 261 846,
E-mail: office@ateneuiasi.ro
Web: cinemaiasi.ro