Cinema Ateneu | 27-31 ianuarie 2020

Finalul primei luni din an vine odată cu două premiere de film: lungmetrajul lui Xavier Dolan, „Matthias și Maxime”, cu premiera la Cannes si proiecția filmului de scurt metraj „The Cry of Silence”, în prezența echipei și a criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Lungmetrajul lui Xavier Dolan, „Matthias și Maxime”, cu premiera la Cannes, va rula vineri, 31 ianuarie 2020.

Doi prieteni din copilărie se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori. În urma acestui sărut aparent inofensiv, apare o îndoială care îi macină, iar cei doi băieți sunt nevoiți să se confrunte cu propriile preferințe, bulversându-și cercul social și, foarte curând, și viețile.

În aceeași zi, de la ora 18.00, vă invităm la proiecția filmului de scurt metraj „The Cry of Silence”, în prezența echipei și a criticului de film Irina-Margareta Nistor.

The Cry Of Silence este un film despre două surori, o poveste care urmărește fragmente din viețile lor și momente decisive pe care trebuie să le parcurgă. Este o meditație asupra vieții și a morții, a contrastului dintre tristețe, durere, bucurie și euforie.

Benni sau „Copilul – problemă” reușește să surprindă și să transmită spectatorului drama copilului maltratat și apoi abandonat. Un film despre relațiile dintre copii și adulți, despre neputința unui sistem și despre nevoia noastră, a tuturor, de a fi iubiți și înțeleși.

Este rebelă, este agresivă și imprevizibilă. Numele real al lui Benni este Bernadette. Dar nu e de bine când o strigă cineva așa. Familii adoptive, grupuri sociale, o școală pentru copii cu nevoi speciale: Benni a trecut prin toate și este dată afară de oriunde ar ajunge. Fetița de nouă ani aparent delicată este deja ceea ce biroul de asistență socială numește „copil problemă”.

Dar pe ea nu o interesează, din moment ce are un singur scop: să locuiască din nou cu mama sa. Dar Bianca este complet depășită de fiica sa. Binevoitoarea doamna Bafané de la biroul de asistență socială este în pragul disperării. Nimeni nu o mai vrea pe Benni. Este suspendată permanent de la școală. Până și viața de zi cu zi cu ea este greu de gestionat: din cauza experiențelor traumatice avute în copilăria timpurie, nimeni nu îi poate atinge fața. Doamna Bafané încearcă un ultim experiment și îl angajează pe Micha, trainer antiviolență pentru tinerii delicvenți.

După ce se opune inițial, Benni este de acord să relaționeze cu Micha, iar acesta, în loc să apeleze iar la un psihiatru pentru copii, aranjează să petreacă alături de ea un timp în natură.Trei săptămâni de educație în aer liber, fără electricitate sau apă curentă. Timpul petrecut în pădure este un test dur, nu doar pentru Benni, ci și pentru Micha. Bărbatul extrem de sigur pe sine în mod normal este adus la limită. Însă reușește într-un final să creeze pentru Benni o experiență de care să fie mândră și să găsească o cale reală de a ajunge la ea.

După reîntoarcerea la „civilizație”, Benni se agață de Micha și vrea să rămână cu el. Însă Micha are propria familie și realizează că nu păstrează o distanță profesională. Când mama lui Benni apare în mod neașteptat, lucrurile evoluează de la sine.

„Mizerabilii” spune povestea a trei membri ai brigăzii anticriminalitate, care se confruntă, de-a lungul a 24 de ore, cu un conflict între bandele rivale de la periferia Parisului.

Stephane, proaspăt mutat din Cherbourg, se alătură brigăzii anti-criminalitate din Montfermeil, într-un cartier problematic din suburbiile Parisului, locul unde se petrece, de altfel, și acțiunea romanului „Mizerabilii”, scris de Victor Hugo. Fâcând echipă cu Chris și Gwada, colegii săi mult mai experimentați, Stephane descoperă rapid tensiunile dintre diferitele bande care domină cartierul. Când o operațiune de arestare scapă de sub control, o dronă filmează toate mișcările pe care le fac polițiștii.

Vineri vă așteptăm la „Dumnezeu există și numele lui e Petrunjia”, prilej cu care ne vom întoarce în Macedonia, de Bobotează, unde o întâlnim pe Petrunjia, fata simplă dintr-un oraș mic de provincie ce se scufundă în apă și reușește să apuce crucea înaintea tuturor celorlalți.

În Macedonia, de Bobotează, preotul aruncă o cruce de lemn în râu și bărbații se întrec să o găsească. Bunăstarea și prosperitatea sunt garantate celui care o recuperează.
Petrunija, o fată simplă dintr-un oraș mic de provincie se scufundă în apă și reușește să apuce crucea înaintea tuturor celorlalți.

Concurenții ei devin furioși, iar implicarea unei femei în ritualul dedicat bărbaților stârnește o mare controversă în comunitate. Însă Petrunija nu renunță. A câștigat crucea și nu va renunța la ea.

Pentru cei mai mici, la final de săptămână, va rula „Prințesa, „condurii roșii” și cei 7 pitici” – 3D, animație ce ne duce cu gândul la basmul „Alba ca zăpada și cei 7 pitici”.

Șapte prinți au fost transformați printr-o vrajă în șapte pitici. Acum, ei sunt în căutarea unei perechi de conduri roșii fermecați care au puterea de a-i face înapoi cum erau. Dar aceștia aparțin unei fete care nu-și cedează condurii cu una, cu două, căci are și ea nevoie de ajutor din partea celor șapte prinți.

PROGRAM

27 ianuarie 2020

  • Ora 18.00 – „Copilul-problemă” – Systemsprenger – (regia Nora Fingscheidt) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani
  • Ora 20.00 – „Mizerabilii” – Les misérable – (regia Ladj Ly) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani

29 ianuarie 2020

  • Ora 18.00 – „Mizerabilii” – Les misérable – (regia Ladj Ly) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani
  • Ora 20.00 – „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” – (regia Teona Strugar Mitevska) – AP 12

31 ianuarie 2020

  • Ora 11.00 – „Prințesa „condurii roșii” și cei 7 pitici” – (regia Sung-ho Hong, Moo-Hyun Jang, Young Sik Uhm) – AG – 3D – (Dublat)
  • Ora 18.00 – „The Cry of Silence” – (regia Mara Crăcăleanu) – AG – PREMIERĂ – PROIECȚIE DE GALĂ ÎN PREZENȚA ECHIPEI
  • Ora 20.00 – „Matthias & Maxime” – (regia Xavier Dolan) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani – PREMIERĂ

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul de 12(15 – bilet 3D) lei și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul cinemaiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului National din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: cinemaiasi.ro

FB: www.facebook.com/Cinema.Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: