Cinema Ateneu: 22-24 iunie 2018

Programul cinematografului Ateneu în perioada 22-24 iunie 2018. Cinema Ateneu anunță în perioada următoare o serie de filme pe care nu ai vrea să le ratezi.

Săptămâna începe cu o poveste puternică, despre nebunia războiului și despre urmările sale iminente. Filmul Foxtrot a primit Marele premiu al juriului la festivalul de la Veneţia şi opt Oscaruri israeliene.

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război. Michael și Dafna se confruntă cu o durere înfricoșătoare când oficialii armatei sosesc în casa lor pentru a anunța moartea fiului lor, Jonathan.

Michael devine din ce în ce mai frustrat de doliul excesiv al rudelor și de încurajările seci ale birocraților. Bărbatul se învârte într-un vârtej de furie, doar pentru a experimenta ulterior una dintre răsturnările enigmatice ale vieții, turnură care nu poate fi rivalizată decât de experiențele militare suprarealiste ale fiului său. Foxtrot ne arată câtă distrugere poate apărea atunci când tinerii soldați, abia reușind să pună degetul pe trăgaci, trăiesc privare și singurătate.

Foxtrot este numele unui punct de control izolat pe un drum de aprovizionare traficat de autoturisme palestiniene și cămile itinerante. Totodată, este și modul prin care Moaz evocă viața militară și fațetele ei traumatizante și orbitoare. Regizorul evocă și aspecte legate de soartă, represiune și negare, societatea israeliană, Holocaust, armata și conducerea israeliană.

Continuăm cu Dovlatov, cel mai nou film al lui Alexey German Jr., cel care își îndreaptă camera de filmat asupra orașului său natal, Leningrad pentru a ilustra viețile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov și Iosif Brodski și a altor artiști reprimați în anii ’70.

Dovlatov, în regia lui Alexey German Jr, unul dintre cei mai apreciați și recunoscuți la nivel internațional regizori ruși din generația tânără, a avut premiera mondială în cadrul competiției internaționale la Berlinale 2018, unde a primit Ursul de Argint pentru Contribuție Artistică.

Filmul urmărește șase zile din viața renumitului scriitor înzestrat cu un simț al umorului ușor satiric, Sergei Dovlatov, a cărui viziune depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Împreună cu poetul și prietenul său, Joseph, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlalți colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care vor scăpa ulterior odată cu emigrarea în New York, lăsând în urmă tot ce au construit.

În filmul Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar facem cunoștință cu un traficant de droguri, cu un om politic sau geniu al crimei şi al corupţiei, dar care este în același timp și un bărbat şarmant, intrigant şi pasional.

Filmul prezintă povestea dintre frumoasa jurnalistă Virginia Vallejo (Penélope Cruz) care trăiește o intensă şi periculoasă relație de iubire cu Pablo Escobar (Javier Bardem), unul dintre cei mai celebri traficanţi de droguri ai lumii. Adaptare a cărţii cu titlu omonim scrisă de Vallejo însuşi, filmul Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar – Loving Pablo, hating Escobar, în regia lui Fernando León de Aranoa, surprinde o serie de momente cheie din relaţia celor doi şi din viaţa celui care era numit „lord al drogurilor”.

Întânirea dintre cei doi are loc la o petrecere, moment în care tânăra devine parte a unei poveşti de dragoste ce va ţine patru ani de zile, transformând-o într-o protagonistă a giganticelor eforturi americane de a-l captura pe traficant.

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar poate fi interpretată ca fiind prima creaţie cinematografică care oferă o imagine atât de intimă în ceea ce îl priveşte pe traficant, în pofida faptului că urmează firul unei poveşti care nu este spusă pentru prima dată.

Călătorim spre ocean și pornim spre aventură, în Jim Button și Lukas, mecanicul de locomotive, un film despre salvarea copiilor răpiți de dragoni. Filmul de aventuri este inspirat din romanul omonim al lui Michael Ende.

Totul începe atunci când locuitorii unei insule din mijlocul oceanului primesc un misterios colet, în care descoperă un bebeluş de culoare. Acesta primeşte numele de Jim Button şi la un moment dat va începe, alături de Lukas, mecanicul unicei locomotive de pe insulă, o aventură globală. Salvarea unei prinţese şi înfruntarea unui dragon periculos vor ajunge curând pe lista de aventuri a eroilor.

Călătoria lor îi duce în regatul Mandala, unde cei trei se vor îmbarca într-o aventură incredibilă: căutarea lui Li Si, fiica împăratului, răpită și dată dispărută. Împreună, cei trei se aventurează în orașul dragonilor pentru a elibera prințesa și pentru a rezolva misterul originii lui Jim.

PROGRAM

 

22 iunie 2018

  • Ora 19.00 – „Foxtrot” – (regia Samuel Maoz) – Nerecomandat sub 15 ani
  • Ora 21.00 – „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar” – Loving Pablo – PREMIERĂ – (regia Fernando León de Aranoa) – Nerecomandat sub 15 ani

23 iunie 2018

  • Ora 13.00 – „Jim Button și Lukas, mecanicul de locomotivă” – Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer – PREMIERĂ – (regia Dennis Gansel) – AG
  • Ora 15.00 – „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar” – Loving Pablo – (regia Fernando León de Aranoa) – Nerecomandat sub 15 ani

24 iunie 2018

  • Ora 13.00 – „Jim Button și Lukas, mecanicul de locomotivă” – Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer – (regia Dennis Gansel) – AG
  • Ora 15.00 – „Dovlatov” – (regia Aleksey German) – AP 12

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul 3D și proiecția de gală, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Webwww.ateneuiasi.ro

FBwww.facebook.com/AteneulDinIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: