Cinema Ateneu | 13-19 ianuarie 2020

In aceasta săptămâna, revin pe marele ecran unele dintre cele mai apreciate filme lansate în 2019.

Într-un top realizat de Cinemagia  „Cardinalul”, film regizat de Nicolae Mărgineanu, a fost clasat pe locul șapte în topul filmelor românești după încasările din weekendul premierei, având peste 4.176 spectatori la debutul în cinematografe.

În anii ’50, conducătorii bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet.

„It Must Be Heaven”/ „Paradisul, probabil”, comedia în regia lui Elia Suleiman, câştigătoare a unei menţiuni speciale în competiţia Festivalului de la Cannes de anul trecut, prezintă călătoria cineastului prin Nazaret, Paris și New York, prilej cu care descoperă paralele neaşteptate cu Palestina sa natală.

ES emigrează din Palestina în căutarea unui nou „acasă”, însă, își dă seama curând că țara sa de origine îl urmează ca o umbră. Promisiunea unei vieți noi se transformă rapid într-o comedie absurdă. Oricât de departe ar călători, de la Paris la New York, apare ceva care-i amintește de patria lăsată în urmă. Un film în cheie comincă, semnat de regizorul multi-premiat Elia Suleiman, care explorează noțiuni precum identitatea, naționalitatea și apartenența și în care cineastul-actor pune o întrebare fundamentală: unde te poți simți „acasă”?.

Filmul „Cats” se află pe lista lungă de zece producții avute în vedere pentru o nominalizare la Oscar 2020, categoria Efecte vizuale. Cu premiera mondială în 1981, „Cats” este unul din cele mai de succes spectacole muzicale din istorie, care a bătut orice record de longevitate pe scena internațională. Regizorul Tom Hooper transformă muzicalul lui Andrew Lloyd Webber într-un eveniment cinematografic unic, unde vom vedea un decor spectaculos, tehnologie de ultimă oră și stiluri de dans inedite.

„Cats” îi are în distribuție pe James Corden, Judi Dench, Jason Derulo, Idris Elba, Jennifer Hudson, Ian McKellen, Taylor Swift, Rebel Wilson și marchează debutul în film pentru Francesca Hayward, prim-balerină la Baletul Regal britanic.

Filmul aduce o nouă viziune asupra musicalului-cult, ca pentru o nouă generație, cu un decor spectaculos, tehnologie de ultimă oră și stiluri de dans care variază de la baletul clasic la cel contemporan, de la hip-hop la jazz, de la street dance la step.

În film îi vom vedea și pe Robbie Fairchild (musicalul de pe Broadway An American in Paris), Laurie Davidson (Will), senzația dansului hip-hop Les Twins (Larry și Laurent Bourgeois), multapreciatul dansator Mette Towley, care a putut fi văzut în videoclipurile unor artiști precum Rihanna, sau în N.E.R.D., al lui Pharrell Williams, prim-balerinul Steven McRae de la Baletul Regal, precum și pe Bluey Robinson, un cântăreț în plină ascensiune.

„Dolittle” intră în cinematografe pe 17 ianuarie 2020, fiind adresat întregii familii. Aici vom afla povestea excentricului doctor Dolittle, veterinar din Anglia, care pornește într-o aventură ce-i va testa nu doar legătura specială pe care o are cu animalele, cât mai ales curajul. Filmul este în regia lui Stephen Gaghan și are o distribuție de excepție: Selena Gomez, Robert Downey Jr., John Cena, Antonio Banderas, Marion Cotillard, Ralph Fiennes, Emma Thompson, Michael Sheen, Kasia Smutniak, Rami Malek sunt doar câteva nume.

După ce și-a pierdut soția în urmă cu șapte ani, excentricul dr. John Dolittle (Downey), un veterinar extrem de îndrăgit din Anglia victoriană, se izolează în spatele porților conacului său, singura companie fiindu-i o menajerie de animale exotice. Dar, când tânăra regină Victoria (Jessie Buckley) se îmbolnăvește grav, Dolittle pornește cu mari ezitări într-o călătorie plină de aventuri către o insulă mitică pentru a căuta leacul care o va vindeca pe regină, regăsindu-și pe drum curajul, și trezindu-și la viață istețimea legendară, pe măsură ce va fi nevoit să-și croiască drum printre creaturi nemaivăzute ochiului uman.

În călătoria sa, doctorul va fi însoțit de un tânăr autoproclamat învățăcel (Harry Collett), dar și de o gorilă fricoasă (Remi Malek), o gâscă entuziastă, dar nu prea isteață (Octavia Spencer), un struț cinic (Kumail Nanjiani) și un urs polar exagerat de energic (John Cena), precum și de un papagal extrem de încăpățânat (Emma Thompson), care este confidentul și cel mai de încredere sfătuitor al lui Dolittle.

PROGRAM

15 ianuarie 2020

  • Ora 18.00 – „Paradisul, probabil” – It Must Be Heaven (regia Elia Suleiman) – AP 12
  • Ora 20.00 – „Cardinalul” – (regia Nicolae Mărgineanu) – AP 12

17 ianuarie 2020

  • Ora 18.00 – „Dolittle” – (regia Stephen Gaghan) – AG – PREMIERĂ (Subtitrat)
  • Ora 20.00 – „Cats” – (regia Tom Hooper) – AG

19 ianuarie 2020

  • Ora 14.00 – „Dolittle” – (regia Stephen Gaghan) – AG – (Dublat)

BILETE

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12(15) lei și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul cinemaiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului National din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Cinema Ateneu

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: cinemaiasi.ro

FB: www.facebook.com/Cinema.Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: