CinEd România organizează o formare gratuită în Iași

După ce a încheiat cel de-al treilea an în România cu cifre-record, peste 4200 de elevi fiind beneficiari CinEd în 2018, programul de educație cinematografică și-a reluat activitatea cu o serie de formări în Brașov, Ploiești, Alexandria și Brăila. Pregătirea facilitatorilor educaționali continuă în martie la Iași.

În primii 3 ani de activitate, peste 1000 de învățători, profesori și bibliotecari publici din 18 orașe au participat la sesiunile de formare gratuite organizate în cadrul programului. Aceștia şi-au dezvoltat competenţe în educaţia cinematografică și în predarea non-formală la clasă și continuă să folosească resursele puse la dispoziție – filme, materiale pedagogice, tutorat.

CinEd este finanțat de programul Europa Creativă/MEDIA, coordonat de Institutul Francez din Paris și, pe partea pedagogică, de Cinemateca Franceză, iar în România este implementat de Societatea Culturală NexT.

Următoarea sesiune de formare CinEd va avea loc în Iași, sâmbătă, 16 martie, în intervalul 10:00 – 17.00, la Institutul Francez Iași (Bulevardul Carol I nr. 26 – Sala Benjamin Fondane). Înscrierile se pot face până pe 10 martie, printr-un e-mail către cined@nextproject.ro.

Formarea va fi coordonată de criticul de film Andreea Mihalcea și este dedicată profesorilor din învățământul primar/gimnazial/liceal, precum și bibliotecarilor publici din Iași. Înscrierea este gratuită și toți cei prezenți vor primi o diplomă de participare la formare. Facilitatorii educaționali care se vor înscrie în program și vor organiza 3 proiecții pentru elevi în acest an școlar vor primi o diplomă de participare la programul european.

Filmul care va fi proiectat la sesiunea de formare din Iași este Spiritul stupului / El espíritu de la colmena (1973, Spania), în regia lui Víctor Erice, considerat unul dintre cei mai expresivi cineaști spanioli, al cărui stil este comparat adesea cu cel al regizorilor Abbas Kiarostami, Hou Hsiao-hsien sau Terrence Malick. Acțiunea filmului are loc în Spania anului 1940, într-un sat din Castilia, unde proiecția filmului Frankenstein devine un mare eveniment. Două surori – Ana (8 ani) și Isabel (11 ani) – descoperă, în urma acestei experiențe fascinante, pragul dintre realitate și ficțiune și cum acesta poate fi interpretat diferit de fiecare dintre noi.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT.

INFO

www.facebook.com/NexTFilmEducation

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: