CinEd România ajunge pe 6 februarie la Iași în cadrul unui eveniment dedicat profesorilor de limba franceză

CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, ajunge în anul 2 de activitate și la Iași, în cadrul celei de-a IX-a ediții a evenimentului dedicat profesorilor de limbă franceză, „Partager pour s’enrichir” (6 – 9 februarie).

În deschidere vor fi prezenți Directorul Institutului Francez din București, Christophe Gigaudaut și Directorul Institutului Francez din Iași, Vincent Lorenzini, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar și ai asociațiilor profesorilor de limba franceză.

După deschiderea oficială, va debuta sesiunea de formare organizată de Societatea Culturală NexT și susținută de criticul de film Andrei Gorzo. Aceasta va facilita înțelegerea programului de educație cinematografică CinEd, explicarea mecanismelor și materialelor pedagogice propuse, precum și analiza filmelor din catalogul online, ce promoveaza diversitatea cinemaului european.

În 2016, pentru gimnaziu și liceu, Societatea Culturală NexT a organizat în cadrul programului CinEd formări pentru 211 cadre didactice și bibliotecari publici din 6 orașe, precum și proiecții gratuite pentru tineri, în 14 localități din țară. La activități au participat peste 1300 de elevi din clasele V – XII, care s-au familiarizat cu filmul de artă și limbajul cinematografic.

CinEd – European Cinema Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizații culturale din 7 state – Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în randul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial și liceal.

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile într-o varietate de formate ce vor putea fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este ușor de folosit de către facilitatorii educaționali care doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor, cât și pentru accesarea materialelor pedagogice.

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută la dezvoltarea abilităților elevilor de a analiza, înțelege și interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum și la apropierea de cinematografie ca artă și industrie.

Printre orașele în care programul CinEd va ajunge anul acesta se numără București, Brașov, Iași, Râmnicu Vâlcea, Alexandria și Târgoviște. Activitățile CinEd din Iași coordonate de Societatea Culturală NexT se desfășoară în parteneriat cu Institutul Francez din Iași și Asociația Profesorilor de Limba Franceză din România.

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial și liceal) și de Asociația Culturală Macondo (pentru nivelul primar). CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei din România.

Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Contact pentru detalii: cined@nextproject.ro

INFO

Institutul Francez Iasi

Adresa: Bd. Carol I nr. 26, Iasi

Tel.: 0232/ 267 637; 0769/ 056 203

E-mail: equipe.iasi@institutfrancais.ro

Web: www.institutfrancais.ro

FB: www.facebook.com/Institut-francais-Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: