Concertul ”Cineacordeon” – de la filmul mut la musical, cu Emy Dragoi si Medeea Marinescu

CINEACORDEON

Recunoscut drept cel mai bun acordeonist de jazz al momentului, artistul Emy Drăgoi se face remarcat constant și prin ineditul și valoarea unor ample  proiecte muzicale. Cineacordeon este un asemenea proiect, care propune publicului, în cadrul unui spectacol complex, o călătorie muzicală începută în epoca filmului mut și a genialului actor Charlie Chaplin și care ajunge la  acordurile unor partituri din celebre creații cinematografice moderne.

În prima parte a spectacolului, pe scenă apar Emy Drăgoi și un acordeon personalizat nu numai cu blazonul sau interpretativ, dar și prin virtuozitatea tehnică – recunoscută la nivel național și internațional – și farmecul unor reinterpretări ale unor teme muzicale ce aduc  în atenția publicului parfumul unor vremuri apuse, la care fac trimitere imaginile cinematografice derulate sub privirile spectatorilor.

Utilizând atât proiecția primelor scurtmetraje (de la realizarea cărora în 2016 se împlinesc 100 de ani!) mute ale genialului Charlie Chaplin (cele care conțin in nucce toate gag-urile dezvoltate ulterior în lungmetraje) dar și teme muzicale ale aceluiași Charlie Chaplin, Emy Drăgoi improvizează jazz-istic la acordeonul personalizat, pe ritmul cinematografic al secvențelor.

Rezultatul nu poate fi decât unul plin de emoție, farmec și umor, pentru că aduce parfumul unei epoci considerată apusă, foarte aproape de spectatorii de orice vârstă sau pregatire, surprinzând prin „consonaţă sunet live – imagine de arhivă” și creând impresia prelungirii peliculei în scenă sau participarii muzicianului la film.

Cea de-a doua parte a spectacolului completează și dă caracter unitar  propunerii artistice făcute publicului sub genericul Cineacordeon, lui Emy Drăgoi și acordeonului sau li se alătură cunoscuta actriță Medeea Marinescu – unul dintre copiii-minune ai filmului românesc care, spre deosebire de ceilalți, odată cu trecerea anilor, nu s-a pierdut în uitare ci este una dintre cele mai apreciate actrițe de teatru și film din generația ei. Alături de cei doi, pe scenă se va alătura o vioară magică, la care Bianca Drăgoi va cânta melancolia muzicii de film și contrabasul fermecat mânuit cu virtuozitate de Stefano Priori, acompaniați de chitaristul Robert Cina.

Din acest moment, cortina se ridică simbolic către lumea muzicii de film și a temelor muzicale purtând semnături ale unor compozitori renumiți, de la Charlie Chaplin la Michel Legrand sau Francis Lai.

Cunoscătorii vor recunoaște  acorduri din filmele Casablanca sau Smile, dar și din peliculele românești Pistruiatul sau Maria Mirabela, precum și acordurile sonore din filmul Ciuleandra. Toți ceilalți vor descoperi un univers muzical care cu siguranță îi va cuceri, așa cum se întâmplă cu fiecare dintre incursiunile muzicale ce poartă semnătura artistică a interpretului și compozitorului Emy Drăgoi.

Ce: Concert, Cineacordeon. Când: Sâmbătă, 7 mai 2016, ora 23.00. Unde: Underground The Pub Iaşi. Cu cine: Medeea Marinescu, Emy Drăgoi, Bianca Drăgoi, Stefano Priori, Robert Cina.

INTRARE

Pret bilet: 35 de lei. Rezervări şi bilete: 0735 21 77 06.

INFO

Serile Filmului Romanesc Timpul

Web: www.serilefilmului.ro

FB: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: