Chisinau International Marathon

marathon-chisinau

În ultimele decenii în întreaga lume a crescut interesul pentru modul sănătos de viaţă. Maratoanele constituie una din măsurile de popularizare a sportului. Organizaţia Sporter lansează iniţiativa de a introduce tradiţia desfăşurării unui maraton internaţional anual şi la Chişinău. Ultima cursă atletică pe distanţa de 42 km 195 metri s-a desfăşurat în capitala moldovenească în urmă cu aproape 30 de ani. Primul Maraton Internaţional de la Chişinău se va desfăşura la 26 aprilie 2015.

Maratonul nu este un simplu eveniment sportiv. În primul rând, este o mare sărbătoare pentru oraş. Oamenii ies în stradă cu toată familia, îi susţin pe sportivi, le ţin pumnii şi se bucură pentru ei. Iar când ajungi la linia de finiş, împletind picioarele de oboseală, ţi se pune medalia comemorativă la gât, unii te bat pe umăr, te îmbrăţişează, te felicită, îţi spun cuvinte de încurajare, atunci încerci sentimentul că ai reuşit! Este cel mai bun sentiment din lume!”, – spune preşedintele organizaţiei obşteşti Sporter, Dmitri Voloşin, căruia îi aparţine ideea de a desfăşura Maratonul Internaţional Chişinău.

Sporter este prima reţea sportivă de socializare din Moldova. A fost înfiinţată la 1 aprilie 2013. Scopul principal al proiectului este promovarea modului sănătos de viaţă şi dezvoltarea sportului de amatori în Moldova, precum şi stabilirea relaţiilor între amatorii sportului şi antrenori.

Ideea a fost  susţinută de structuri sportive importante, cum ar fi Ministerul Tineretului şi Sportului al RM, Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv, Federaţia de Atletism a RM, precum şi compania petrolieră importantă Petrom, care a devenit partenerul general al cursei. Este important că şi Federaţia Internaţională de Atletism a apreciat iniţiativa de desfăşurare a Maratonului de la Chişinău şi a promis în viitorul apropiat să includă competiţia în calendarul internaţional.

În cadrul Maratonului de la Chişinău se vor desfăşura curse pe următoarele distanţe:

  • maraton (42 km 194 m) – participanţi cu vârsta peste 18 ani (începând cu a.n. 1997), rezultatele sunt fixate de un sistem de cronometrare
  • semimaraton (21 km) – participanţi cu vârsta peste 18 ani (începând cu a.n. 1997), rezultatele sunt fixate de un sistem de cronometrare
  • 10 km – participanţi cu vârsta peste 16 ani (începând cu a.n. 1999), rezultatele sunt fixate de un sistem de cronometrare
  • Fun Run (3 km) – fără limită de vârstă, rezultatele nu sunt fixate de sistemul de cronometrare

Sportivii, care în ziua maratonului încă nu au împlinit 18 ani, dar care vor atinge majoratul în 2015, sunt admişi să participe la maraton şi semimaraton numai cu acordul părinţilor. Au nevoie de acordul părinţilor şi participanţii minori la cursa de 10 km.

Itinerarul va trece pe străzile centrale ale Chişinăului (vezi harta), iar linia de start şi finiş se va afla în inima capitalei moldoveneşti – în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

harta-marathon-chisinau

Conform regulilor maratonului internaţional, toţi participanţii vor primi un pachet de start, care va include: un număr individual cu un cip electronic de unică folosinţă pentru cronometrarea timpului, un tricou oficial în calitate de suvenir şi harta curselor cu descrierea detaliată a programului evenimentului.

De-a lungul traseului maratonului vor fi amplasate puncte de alimentaţie, unde alergătorii îşi vor putea întări forţele cu produse folositoare, îşi vor putea potoli setea şi se răcori cu bureţi uzi, vor fi amplasate şi wc-uri, iar în caz de necesitate alergătorii vor putea primi ajutor medical.

La linia de finiş pe toţi participanţii îi aşteaptă o medalie de participare, iar pe învingători – premii valoroase.

INSCRIERE

Vă puteți înregistra la Maratonul Internațional Chișinău completand formularul disponibil AICI. Pentru început selectați distanța dorită, iar apoi completați toate secțiunile. Regulamentul competitiei este disponibil AICI

INFO

Chisinau International Marathon

marathon.md/maraton/

www.facebook.com/chisinaumarathon

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: