Chisinau / Creepy Animation Night, 3 noiembrie, ora 23.00

poster creepy chisinau

A doua editie Creepy Animation Night aduce pe 3 noiembrie, de la ora 23:00, la Cinema Odeon din Chisinau 22 de filme grupate in trei programe. intre ele, un live act demential intr-o asociere unicat: Traum si Marius Rosu.

Noaptea speciala a scurt-metrajelor bizare, inedite, sumbre sau horror e deja traditie la Festivalul Anim’est. Anul acesta include filme ca Bobby Yeah (r. Robert Morgan), premiat la Clermont-Ferrand si nominalizat la BAFTA, cu un hot care intra in incurcaturi, Tentation (r. Loris Accaries, Marie Ayme, Claire Baudean, Audrey Janvier) care vine direct din competitia Annecy 2012. Rabbid si Lazarov sunt doua capodopere ale celebrului Nieto (www.luisnieto.com), cunoscut mai ales in advertising, pentru multe spoturi celebre (Nike, Coca Cola, Heineken, Peugeot), dar si pentru clipurile Faithless.

Traum (Mihai Andrei, Gigi Catrina si Alexandru Ghita), formata in 1996, este in pragul lansarii celui de-al treilea disc. Cântecele simple, fara floricele inutile, cu versuri rautaciose tipate de Mihai Andrei, spun povesti „soul” dintr-un univers aberant. intr-un cuvânt, garage punk. (http://www.facebook.com/Traumband) . Marius Rosu (artist vizual si director de creatie la G.A.V. România) spune lucruri putine dar face multe! (http://www.facebook.com/sica.rosu).

Anim’est Chisinau 2012

Creepy Animation Night face parte din Anim’est Chisinau 2012 ce include si o retrospectiva speciala, dedicata unuia dintre marii maestri ai animatiei japoneze si modiale: Hayao Miyazaki. Cu o cariera ce se intinde pe parcursul a peste 50 de ani, Miyazaki este un animator apreciat pe plan international, filmografia lui fiind dovada unei imaginatii debordante si uimitoare. Succesul filmelor sale i-au atras animatorului japonez comparatii cu Walt Disney, Nick Park sau Robert Zemeckis.

Miyazaki isi incepe cariera de animator in 1961, când se alatura studiourilor Toei Animation. A lucrat la o adaptare a Comorii din insula intitulata Dobutsu Takarajima si la un serial TV inspirat de Heidi. A debutat ca regizor in 1978 si a inregistrat un succes international cu Nausicaä of the Valley of the Wind. in 1985 pune bazele studiourile Ghibli.  Unul dintre cele mai aclamate animatii ale sale ramâne Spirited Away, care a spart toate recordurile de incasari in Japonia si a câstigat o mulţime de premii, printre care Ursul de Aur la Berlinala din 2002 si Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, in 2003. Un alt film apreciat a fost si Castelul umblator al lui Howl, prezentat in premiera mondiala la Veneţia, si unul dintre cele mai de succes filme din Japonia.

Cinefilii din Chisinau se vor mai putea bucura si de Ponyo, Animatia Anului la cea de-a 32-a editie a Premiilor Academiei de Film Japoneze; de Porco Rosso, aventurile unui pilot profesionist al anilor ’20, care, in urma unui blestem, a fost transformat intr-un porc; sau My Neighbour Totoro, povestea a doua surori care se muta impreuna cu tatal lor in ceea ce pare a fi o casa bântuita. Cele doua il intâlnesc pe Spiritul Padurii si afla ca nu toate spiritele sunt infricosatoare.

BILETE

Biletele vor putea fi achizitionate de la casieria cinematografului Odeon incepând cu data de 1 noiembrie. Accesul minorilor in sala de proiectie la Creepy Animation Night este strict interzis, evenimentul fiind rezervat exclusiv spectatorilor cu vârsta de peste 18 ani.

Cea de-a doua editie a Festivalului International de Film de Animatie la Chisinau va avea loc in perioada 1-4 noiembrie.

Anim’est Chisinau este organizat de Estenest si ALTFilm. Cu sprijinul: Fundatiei Japonia, Primariei Municipiului Chisinau, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chisinau, Ambasadei României in Republica Moldova, Moldova Film, Piko; Alliance Française de Moldavie

Parteneri media: JurnalTV, Kiss FM, Europa Libera, Adevarul, Unimedia, Timpul, allfun.md, hotnews.md, locals.md, simpals

INFO

www.animest.md

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: