Charlemagne, expozite de pictura la Institutul Francez Iasi

expozitie de pictura charlemagne afis
Institutul Francez Iasi organizeaza, in perioada 9 aprilie – 29 mai 2015, o expozitie de pictura realizata de catre doi studenti francezi aflati in mobilitate de studii Erasmus pentru o perioada de sase luni la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, Facultatea de Arte Vizuale si Design.

Expozitia, intitulata „Charlemagne” (Carol cel Mare), reprezinta, intr-o anumita masura, un dialog ludic si serios deopotriva, al celor doi tineri artisti aflati in cautarea propriilor maniere de exprimare artistica.

  • „CHARLEMAGNE”: EXPOZITIE DE PICTURA
  • De Gauthier Royal si Aristide Gripon
  • 9 aprilie- 29 mai 2015
  • Galeria Fondane, Institutul Francez Iasi
  • Vernisaj: Joi, 9 aprilie, 18.00

O (ALTA) PREZENTARE A PROIECTULUI

Aristide si Gauthier, propuneti astazi o expozitie de pictura pe care ati intitulat-o „Charlemange” (Carol cel Mare). In primul rand, de ce ati ales acest titlu?
Aristide si Gauthier, in cor: Pai, cum sa va spunem, am gasit de cuviinta sa ne reunim creatia sub numele acestui personaj celebru, pentru a sublinia in felul acesta caracterul sau omogen, ca si cum tablourile ar fi avut, toate, unul si acelasi autor. Nu este vorba despre niciunul dintre noi, fireste. Cum ar fi putut sa fie cazul, avand in vedere principiul de elaborare a creatiei noastre? Si anume acela ca nici unul dintre noi nu pricepem ce am facut. Poate Carol cel Mare, odihneasca-se in pace, ar fi putut sa inteleaga ceea ce am dorit sa spunem aici. Asadar, misterul ramane neelucidat.

Care este pozitia pe care o adoptati in fata acestui mister de nedescifrat?
Aristide si Gauthier, in cor (cu toate ca Aristide a raspuns cu o mica intarziere): Departe de noi ideea de a concepe aceasta componenta de mister de nedescifrat ca pe o tara sau ca pe o dovada a imaturitatii noastre artistice. Dimpotriva, credem ca acesta dovedeste virtuti instructive; in fine, permite oferirea unei note de profunzime. Vorbim aici despre a oferi un relief negativ operei noastre, ca si cum v-ati afla pe marginea unei prapastii al carei fund nu-l puteti zari, sunteti intrigat, chiar atras de vid. Apoi tipati si va distingeti ecoul, o voce straina si familiara deopotriva.

Va multumesc tare mult pentru acest interviu, care a permis elucidarea multor aspecte.
Aristide si Gauthier, in cor: Pentru putin, a fost o placere pentru noi. Daca aveti si alte intrebari, nu ezitati sa ni le adresati, ne-ar face mare placere sa va raspundem.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: