Cerere si oferta pe piata muncii din România: ce joburi vor tinerii si ce li se ofera

Capitala este orasul care ofera cele mai multe joburi pe plan national, se cauta mai ales specialisti tineri în special în IT, Relatii Clienti si Vânzari, iar românii sunt atrasi în special de joburile din Vânzari, IT, Marketing si Administratie.

Acestea sunt principalele concluzii la care au ajuns specialistii în recrutare din cadrul platformei SmartDreamers.com, care au realizat un studiu pornind de la oferta de joburi si aplicari. Astfel, au fost identificate cele mai atractive domenii de activitate, precum si orasele si judetele cele mai active pe piata de recrutare.

Oferta de lucru din Bucuresti, peste cea din provincie

Bucurestiul ofera cele mai multe joburi la nivel national, 48% din totalul ofertei, fapt ce denota ca nivelul de atractivitate a unei cariere în capitala este unul ridicat. Clujul este, cu 28%, judetul care urmeaza capitala în topul joburilor, dar la o distanta totusi foarte mare. La nivel national, Iasiul este judetul care completeaza podiumul numarului de pozitii disponibile, cu 13% din oferta, dar la mica distanta de Timis, cu 11% din totalul joburilor existente pe platforma SmartDreamers.

IT-ul este domeniul de baza în Bucuresti, cu 44% din totalul joburilor în capitala, fiind urmat la mare distanta de Customer Support (14,5%), Vânzari (9,6%) si Financiar (4,3%). Interesant e ca IT-ul domina acest capitol si în alte judete, precum Timis (33.3%), Iasi (33,3%), Cluj (30,5%) sau Sibiu (28%) . Putem deduce astfel ca în toata tara e nevoie de specialisti în informatica, în special pe pozitii de programator, Java sau PhP developer. Joburile în Vânzari sunt, de asemenea, la mare cautare la nivel national. În judetele Iasi (12,2%) si Cluj (12%) aceste pozitii ocupa locul secund într-un top al joburilor puse la bataie de companii.

Tinerii viseaza la joburi permanente în Vânzari, IT si Marketing

Interesant e si comportamentul candidatilor la joburile puse la bataie. Numarul aplicarilor pe domenii de activitate denota care sunt directiile pe care tinerii profesionisti din România le urmeaza în privinta unei cariere. Cifrele arata ca tinerii viseaza la joburi în Vânzari (29,5% din totalul aplicarilor), IT (18,65%), Marketing (16,15%) si în Administratie (11,54%).

Candidatii la joburi prefera în special ofertele de joburi permanente, aplicarile la acest tip de contracte fiind de 15 ori mai mare decât în cazul joburilor cu durata determinata sau, altfel spus, temporare. Internship-urile ramân o unealta eficienta pentru tinerii aflati în cautarea primei experiente de lucru. Aproximativ una din cinci aplicari pe SmartDreamers se face pentru unul din programele de Internship existente pe platforma, mai precis 19% din totalul aplicarilor, spre deosebire de aplicarile la joburi temporare (5% din total).

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu vârsta cuprinsa între 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor.

INFO

smartdreamers.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: