Ceremonie de comemorare la Cimitirul Militar German din Iasi

În cadrul cimitirului ”Eternitatea” din Iași este amenajat și un cimitir de onoare german în care sunt înhumați peste 7.000 de militari germani căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. În ultimii ani aici au fost realizate lucrări de extindere și reabilitare, s-au montat noi plăci metalice cu numele celor înhumați. Cu prilejul finalizării acestor ample lucrări de amenajare, Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK) organizează o ceremonie de comemorare. Manifestarea va avea loc la cimitir, joi, 18 septembrie a.c., cu începere de la ora 11.00, și se va încheia cu un praznic în memoria victimelor de război.

Sursa foto: portal.radioiasi.ro

La ceremonie, organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Garnizoanei Iași, sunt invitați reprezentanți ai autorităților locale și centrale, ai instituțiilor de cultură, ai unităților de învățământ, ai cultelor, O.N.G.-uri etc. De asemenea, vor fi prezente rude ale celor căzuți și înhumați la Iași, sosite din Germania în acest scop.

În vederea îngrijirii mormintelor celor căzuți în războaie și în conformitate cu prevederile Convențiilor de la Geneva din 1949 cu privire la victimele conflictelor armate, la 25 iunie 1996, la Bonn, miniștrii de externe Klaus Kinkel și Teodor Meleșcanu au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Federale Germane privind mormintele româneşti de război din Republica Federală Germania şi mormintele germane de război din România. Acordul, primul semnat de statul roman în acest domeniu, avea să fie ratificat de Parlamentul României prin Legea 170/1997.

Pentru efectuarea tehnică în România a obligațiilor ce revin statului german din acord, a fost desemnată Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK), asociație de utilitate publică aflată sub patronajul Președintelui Germaniei. Înființată în 1919, VDK îngrijește mormintele a 2 milioane de soldați situate în 827 de cimitire din 45 de țări.

Pe teritoriul României, în circa 170 de localități, sunt înhumați, conform unor date încă provizorii, circa 90.000 de militari germani căzuți în ambele războaie mondiale. Cele mai importante cimitire de război se află în Bucureşti (Cimitirul Pro Patria), Iaşi, Buzău, Țifești, Bordești, Soveja, Galați, Constanța, Brăila, Focşani, Braşov, Târgu-Jiu, Predeal, Titu, Pitești, Titești, Boița, Sibiu, Ploiești, Crângu lui Bot, Vălenii de Munte ș.a.

După încheierea acordului interguvernamental, VDK şi-a intensificat activitatea de identificare și reabilitare a locurilor de înhumare ale militarilor germani, ”uitate” de zeci de ani. Au început lucrările de strămutare și centralizare a osemintele militarilor germani la București și la Iaşi, în Cimitirul “Eternitatea”, unde a fost amenajată o mare parcelă inaugurată în septembrie 1996.

Începând cu anul 1999 au fost organizate tabere de tineret, precum și tabere ale militarilor voluntari germani care au desfăşurat lucrări de întreținere la cimitirele de onoare germane din Soveja, Brașov, Buzău, Focșani, Craiova, Iași, Dragoslavele, Vișeu de Sus. Anul acesta au fost organizate două tabere militare la Brăila. În toate aceste cazuri, autoritățile române – M.Ap.N. în primul rând –, au sprijinit demersurile părții germane, la lucrări participând și militari români.

INFO

Cimitirul Eternitatea din Iasi

Str. Eternitatii 211, Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: