”Ceramica traditionala in obiceiurile de nunta” / Muzeul Viei si Vinului

Complexul Muzeal National MOLDOVA Iasi, în parteneriat cu Fundatia Culturală Artex, anuntă expozitia temporară „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă”, organizată la Muzeul Viei si Vinului din Hârlău, în perioada 8 februarie – 8 martie 2013. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 8 februarie 2013, ora 12.00, la sediul Muzeului Viei si Vinului din strada Logofat Tăutu nr. 7, Hârlău, judetul Iasi. 

ceramicaVase folosite cu precadere in cadrul obiceiurilor de nunta din mai multe zone ale tarii pot fi admirate la Muzeul Viei si Vinului din Harlau. Vernisajul expozitiei, intitulata „Ceramica traditionala in obiceiurile de nunta”, are loc vineri, 8 februarie de la ora 12, la sediul muzeului. Data fiind provenienta acestora – localitatile Oboga si Romana (Olt), Hurez si Vladesti (Valcea), Simian (Mehedinti), Galesoaia si Gorgova (Gorj), Jupanesti (Timis) si Vama (Satu Mare), obiectele ceramice ce vor fi etalate nu si-au gasit locul in expozita permanenta a muzeului, a carei tematica este axata pe zonele etnografice ale Moldovei.

Ulcioarele si plostile de nunta sunt cele mai frumoase obiecte lucrate in lut, cu ornamente specifice, intotdeauna smaltuite, pentru a da un plus de farmec si frumusete momentului solemn ce marcheaza trecerea si intrarea tinerilor casatoriti intr-o alta stare. Datorita importantei pe care o au in marcarea unor importante praguri temporale din viata omului, muzeografii ieseni au imbogatit de-a lungul timpului patrimoniul muzeului cu asemenea vase, astfel ca, in prezent, dispunem de o valoroasa colectie de ulcioare, ce poate fi valorificata prin activitati specifice: expozitii temporare, permanente, cataloage de colectie”, a precizat Victor Munteanu, sef al  Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova”.

Expozitia organizata la Muzeul Viei si Vinului din Harlau are rolul de a continua activitatile de promovare a institutiei, desfasurate in cadrul unui proiect derulat in parteneriat de Fundatia Culturala Artex si Complexul Muzeal National „Moldova”. Expozitia va fi deschisa pana pe 8 martie. Autor: Loredana OPREA, Ziarul de Iasi

Muzeul Viei şi Viei din Moldova are programul de funcţionare zilnic, între orele 08:00 – 18:00.

INFO

MUZEUL VIEI SI VINULUI

Strada Logofat Tăutu nr. 7, Hârlău

www.muzeulvieisivinului.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: