Centenar Cioran: “Mansarda la Paris…”

 

* joi, 3 noiembrie, 18.00 * Sala Studio, Teatrul National “Vasile Alecsandri”

Mansarda la Paris…
Dupa Matei VISNIEC
Regie: Alain LECUCQ
Compagnia PAPIERTHEATRE
Spectacol de marionete din hartie si joc actoricesc
Spectacol in limba franceza

Biletele sunt puse in vanzare la Agentia Teatrala.

Un eveniment organizat de Centrul Cultural Francez din Iasi in parteneriat cu Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi si sustinut financiar de Institut Français si Conseil Général de la Marne.

Spectacolul se inscrie intr-un turneu in Romania al companiei franceze (Arad, Cluj-Napoca, Iasi, Bucuresti) intitulat “Centenar Cioran”. Turneul este organizat de Centrul Cultural Francez din Iasi in parteneriat cu Centrele Culturale Franceze din Timisoara si Cluj-Napoca si Institutul Francez din Bucuresti.

Scenografie: Annie Bizeau
Interpretare: Brice Coupey
Marionetisti: Narguess Majd, Alain Lecucq
Lumini: Daniel Linard
Coproductie Papierthéâtre si MJC Intercommunale d’Ay
Spectacol sustinut Ministerul francez al Culturii, Conseil Régional de Champagne
Ardenne si Conseil Général de la Marne.

“Mansarda la Paris”, piesa scrisa de Matei Visniec si regizata de Alain Lecucq, prezinta diferentele frapante intre realitatea filosofului Emil Cioran, afectat de Alzeimer si universiul care il inconjoara, ereditar al gandului sau : memoria sa, asociatia persoanelor care au supravietuit tentativelor de suicid dupa ce i-au citit cartile, profesorul de filosofie de la Sorbona…In aceasta lume pe jumatate nebuna, in care el este pe jumatate nebun, Cioran devine, subit, mult mai uman decat ceilalti : isi cauta fara incetare drumul, cauta compania cuiva, intr-o lume care ii supraestimaza nihilismul si disperarea.

Jocul marionetelor din carton propus de Compania Papier Théâtre ne poarta intr-un univers idilic : privim bucatile de hârtie, le ascultam dialogul (interpretat de Brice Coupey) si recream, prin propria noastra vointa, imaginarul care il inconjoara.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: