Cele mai uimitoare fantani din Europa

Fantana Swarovski, Austria

Un urias verde, blind, cu cristale in loc de ochi si o fantana in locul gurii rasare din coasta unei ridicaturi de pamint,  in piata orasului Wattens, Austria. Sub perdeaua de apa se afla ” Lumea de Cristal”, o serie de instalatii de arta create de artistul Andre Heller in 1995, pentru a celebra aniversarea a 100 de ani de la primul cristal Swarovski (Foto: Riccardo Spila / Grand Tour / Corbis)

Fintina Swarovski, Austria

Caribda, Anglia

Numele acestei fantani fascinante se trage din mitologia greaca si este amplasata in fata cladirii Seaham Hall in  Sunderland, Anglia. Caribda este un animal mitologic care ii are ca parinti pe Poseidon si Gaia. Este infatisat sub forma unei guri imense, care inghite mari cantitati de apa atragind in gitlejul ei tot ce pluteste si provocind un virtej urias de apa. Fantana a fost terminata in 2000 si este creatia lui Wiliam Pye inventatorul sistemului care genereaza un virtej lichid prin utilizarea unei coloane de apa de inalta presiune pompata intr-un cilindru acrilic. (William Pye)

Caribda, Anglia
Fantana Stravinsky, Paris

Moderna fantana din Paris a fost construita in 1983 ca parte a unui proiect municipal , are 16 sculpturi mobile menite csa reprezinte compozitiile lui Igor Stravinsky. Doi artisti au contribuit la realizarea sculpturilor, unele de culoare neagra( Jean Tinguely) si celelalte in culori puternice (Niki de Saint Phalle). (Thomas Gasienica)

Fintina Stravinsky, Paris

Tivoli Villa d’Este, Italia

Gradinile acestei vile construita in secolul al 18-lea, situata in Tivoli,  sint pline de fantani. Fantana lui Neptun trimite apa la o inaltime de 13,5 metri iar Fintina Dragonului este decorata cu sculpturi elaborate.  (Atlantide Phototravel/Corbis)

Tivoli Villa d’Este, Italia

Marea Cascada, Russia

Creat pentru Petru cel Mare in 1720 si adapostit de gradina Palatului Peterhoh din  St. Petersburg ,  ansamblul cunoscut sub numele de Marea Cascada este  format din 64 de fantani opulente si mai mult de 200 de sculpturi. Piesa centrala este un Samson aurit care lupta cu un leu prin a carui gura tisneste un jet de apa care ajunge pina la aproape 20 de metri. Surprinzator, toate fantanile functioneaza fara pompe.  (Jeff Huffman)

Marea Cascada, Rusia

Sursa: bbc.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: