Istoria, politica si caracteristicile demografice au modelat granitele dintre tarile lumii. In timp ce unele granite constau doar in niste marcaje, in zonele de granita marcate de tulburari politice sunt instalate garduri inalte si porti bine pazite.
De la granita dintre SUA si Canada, care se intinde pe mai bine de 8800 km, la imaginile nocturne din satelit care surprind linia stralucitoare care desparte India de Pakistan va prezentam imagini cu unele dintre cele mai cele mai neobisnuite granite internationale.

Aceasta imagine luata de un satelit NASA arata granita dintre Haiti – mult mai arida, in stanga, si Republica Dominicana – mai verde, in dreapta.

Aceasta fotografie a frontierei dintre Israel si Egipt a fost luata de pe Statia Spatiala Internationala. Granita este una dintre cele cateva vizibile din spatiu.

Stramtoarea Bering separa Peninsula Seward din Alaska – situata la est si Poluostrov Chukotskiy din Siberia – la vest. Granita dintre SUA si Rusia se afla intre insulele Diomede (Mare si Mica), vizibile in mijlocul fotografiei.

Spectaculoasa cascada Iguazu marcheaza granita dintre statul brazilian Paraná si provincia argentiniana Misiones.

Iata gardul care separa SUA de Mexic. In dreapta se intinde Tijuana, Baja California iar in stanga se afla San Diego, California.

SUA si Canada au una dintre cele mai intinse frontiere din lume, lungimea acesteia fiind de cca. 8800 km. Imaginea prezinta cascada Niagara care separa cele doua tari, Canada fiind situata in stanga iar SUA in dreapta sus.

In sala de lectura a Bibliotecii Haskell, care a fost construita in mod deliberat de-a lungul frontierei SUA – Canada, limita internationala este marcata pe podea. Aici, Canada este in partea dreapta iar SUA este in stanga.

Trecerea frontierei dintre Costa Rica si Panama se face pe un pod cu o singura banda rutiera, situat pe raul Sixaola. Podul este utilizat în mod regulat de catre automobile, camioane, si pietoni.

Aceasta imagine nocturna, luata de pe Statia Spatiala Internationala la ora 23:55, prezinta zona de frontiera dintre Franta si Italia. Cele trei zone extrem de luminate sunt Torino, in Italia, si Lyon si Marsilia, in Franta. Granita se afla in centrul fotografiei.

Granita dintre Germania si Olanda este marcata pe podeaua Eurode Business Center de o banda metalica. Exista o cutie postala si un politist in partea germana a cladirii si o cutie postala olandeza si un politist in cealalta parte. O scrisoare trimisa din zona germana a cladirii face o saptamana pana in partea olandeza.

Luata tot de pe Statia Spatiala Internationala, aceasta fotografie prezinta granita dintre India – in partea de sus si Pakistan – la sud de frontiera. Granita este linia de un portocaliu stralucitor iar stralucirea acesteia vine de la lumina reflectoarelor plasate de India de-a lungul frontierei pentru a detecta contrabandistii.

Ceremonia de la frontiera Wagah este practicata zi de zi de fortele militare din India si Pakistan incepand cu anul 1959, chiar daca exista dezbateri legate de continuarea ei. In fiecare noapte, inainte de apus, steagurile sunt coborate in cadrul unei ceremonii care include si o parada de soldati in ambele parti.

Aceasta fotografie luata de pe Statia Spatiala Internationala arata fortificatiile irakiene ramase dupa razboiul dintre Iran si Irak. Linia diagonală din dreapta sus este granita dintre cele doua tari: Iran (deasupra liniei) si Irak.

Podul Svinesund separa orasul suedez Strömstad de orasul norvegian Halden. Pe pod este trasata o linie, in stanga acesteia fiind Suedia si in dreapta Norvegia.

Granita anglo-scotiana se intinde pe aproximativ 156 km, intre Marshall Meadows Bay, pe coasta de est si Firth Solway, in vest. Gardul din imagine marcheaza frontiera dintre cele doua tari.
Sursa: www.businessinsider.com
Articolul e foarte interesant, insa ma gandesc cateodata cum ar fi sa nu existe granite…