Cele mai frumoase fotografii premiate in anul 2014(GALERIE FOTO)

E final de an –  momentul potrivit pentru retrospective, apreciem arta fotografica asa ca ne-am propus sa trecem in revista cateva dintre cele mai importante concursuri de fotografie ale anului 2014, sa va aratam fotografiile castigatoare si sa va spunem povestea lor.

Traveler Photo Contest 2014

Peste 18.000 de fotografii au fost inscrise la editia din 2014 a concursului Traveler Photo Contest organizat de National Geographic. Imagini din pesteri inghetate, desert si fotografii care surprind diversitatea culturala locala din toate colturile lumii.

Primul loc a revenit lui Marko Korošec pentru imaginea apocaliptica a unui nor de furtuna surprinsa in apropiere de Julesburg, Colorado, USA. Directorul de imagine al National Geographic, Dan Westergren a declarat: “Aceasta fotografie a impresionat intregul juriu. Ceea ce o face cu adevarat speciala este faptul ca, exceptand norul, restul scenei nu are nimic spectaculos. Forma de farfurie zburatoare a norului iti da impresia ca va aspira intreg peisajul precum un aspirator o fata de masa. Tensiunea indusa de imagine ma face sa ma uit la ea, iar si iar.

“In timp ce urmaream o furtuna pe Aleea Tornadelor in SUA am intalnit multi nori de acest tip. Aceasta fotografie a fost facuta in apropiere de Julesburg, pe 28 mai 2013. Furtuna era anuntata de mai mult de o ora, insa a ramas la un stadiu primar, nu a produs o tornada, doar grindina, ploaie si ocazional, cateva vartejuri.” – Marko Korošec / National Geographic Traveler Photo Contest

national-geographic-locul-1

”Ziua Independentei”, de Marko Korošec

“Mea Shearim, un cartier ultra-ortodox dinn Ierusalim. Proaspat casatoriti, Aaron si Rivkeh sunt impreuna pentru prima data dupa ceremonia nuntii. Casatoria lor a fost aranjata de familii. In varsta de 18 ani, au confirmat alegerea familiilor dupa doar o intalnire fata in fata. Dupa acea prima intalnire, le-a fost interzis sa se intalneasca sau sa-si vorbeasca.” Locatie: Ierusalim. Agnieszka Traczewska / National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-locul-2

“Prima data”, de Agnieszka Traczewska

“Lacul Grüner se afla in Tragöss, Austria. Primavara, topirea zapezilor creste nivelul apei cu cca. 10 metri. Acest fenomen dureaza doar cateva saptamani, acoperind trasee montane, pajisti si copaci. Rezultatul este un peisaj subacvatic plin de farmec.” Locatie: Tragöss, Austria. Marc Henauer/ National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-locul-3

”Scundare in taramul magic”, de Marc Henauer

Aceasta fotografie a fost facuta la amiază, pe 25 decembrie 2013, de la castel, care este situat la marginea micului oraș și este punctul de vedere perfect pentru o panorama a locatiei istorice excelent conservata. Ceata da oraselului un aspect misterios.” Locatie: Český Krumlov, Boemia de Sud, Republica Ceha. Duowen Chen/ National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-merit

”Un orasel in ceata”, de Duowen Chen

Imaginea surprinsa la “capatul lumii”, in Banos, Ecuador, surprinde un om pe leagan avand in fundal o eruptie a vulcanului Tungurahua. Eruptia a avut loc pe 1 februarie, 2014. La cateva minute dupa fotografie, a trebuit sa parasesc zona din cauza unui nor de cenusa ce se apropia.” Locatie: Banos, Ecuador. Sean Hacker Teper / National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-merit-2

“Sfarsitul lumii”, de Sean Hacker Teper

“In timp ce exploram  piata Borough din Londra, am fost incantata sa intalnesc patru tinere  femei, frumoase, imbracate in rochii albe de epoca, mancand inghetata in fata magazinului unui negustor local. Sunt mirese? Sau domnisoarele de onoare? Nu stiu, dar evident savureaza o zi foarte speciala.” Locatie: Piata Borough, Londra, Anglia. Susie Stern / National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-merit-3

“Doamne asteptand”, de Susie Stern

Aceasta fotografie reprezentandu-l pe Moussa Macher, ghidul nostru touareg, a fost facuta la Tin-Merzouga, cea mai mare duna din regiunea Tadrat a desertului Sahara, sudul Algeriei. Moussa se odihneste in timp ce ne asteapta să terminam ascensiunea noastra de 45 de minute. A fost nevoie de doar 10 de minute de rostogoliri si sarituri pentru a ajunge inapoi jos. Tadrat face parte din Parcul National Tassili N’Ajjer, inclus in patrimoniul mondial, faimos pentru nisipul rosu si picturile rupestre de  elefanti, girafe si rinoceri care traiau acolo cand clima era mai blanda.” Locatie: Tin-Merzouga, Tadrat, Parcul National Tassili N’Ajjer, Algeria. Evan Cole / National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-merit-4

“O binemeritata odihna”, de Evan Cole

Fotografia a fost facuta in timpul festivalului Mayana Soora Thiruvizha , ce are loc anual, in martie, in micul sat Kaveripattinam, a doua zi dupa Mahashivarathiri (marea noapte a lui Shiva). Festivalul este dedicat lui Angalamman, o zeitate feroce, venerata pe scara larga in sudul Indiei. Locatie: Kaveripattinam, Tamilnadu, India. Mahesh Balasubramanian / National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-merit-5

“Un machiaj divin”, de Mahesh Balasubramanian

Un tanar calugar gaseste sursa de lumina perfecta pentru o sesiune de lectura in interiorul unei pagode.Locatie: Old Bagan, Myanmar. Marcelo Castro / National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-merit-6

“Sursa de lumina”, de Marcelo Castro

La sosirea la Jonathan Lodge, caii nostri au sarbatorit bucurosi eliberarea de poverile grele. Cu fundalul oferit de Devils Knuckles si lumina dupa-amiezii, nu am putut sa nu profit de fericirea acestor creaturi magnifice scaldate in stralucirea finalului de zi.” Locatie: Jonathans Lodge, Parcul National Sehlabathebe, Lesotho. Byron Inggs  / National Geographic Traveler Photo Contest.

national-geographic-merit-7

“Relaxare la Devil’s Knuckles”, de Byron Inggs

Astronomy Photographer of the Year 2014

2500 de fotografii primite de la amatori si profesionisti au intrat in concursul anual dedicat fotografilor astronomi, organizat de Observatorul Regal Greenwich. O aurora stralucitoare, fotografiata in Parcul National Vatnajokull din Islanda, a castigat competitia, prezentand luminilor verzi ale aurorei oglindite in apele lagunei Jokulsrlon Glacier.

O aurora boreala plina de stralucire suprinsa in Parcul National Vatnajokull din Islanda, reflectata aproape simetric în apele lagunei Jokulsrlon. O lipsa totala de vant si curent se combina pentru a crea un efect de oglinda si incremenire, oferind sentimentul de liniste totala. ~n ciuda acestui fapt, exista miscare pe o scara surprinzatoare, buclele si arcele de aurora fiind modelate permanent de fortele campului magnetic al Pamantului.James Woodend

Aurora-Over-a-Glacier-Lagoo

“Aurora boreala deasupra unei lagune inghetate”, de James Woodend

Castigator al sectiunii ”Deep Space”, Bill Snyder

Winner,-Deep-Space

“Nebula”, de Bill Snyder

Castigatoare la sectiunea ” Sistemul nostru solar”, Alexandra Hart

Suprafata in fierbere a soarelui se curbeaza la mare distanta de noi in aceasta imagine evocatoare care transmite dimensiunea si violenta soarelui nostru. Regiunea de activitate solara din stanga imaginii ar putea inghiti Pamantul de cateva ori si ar mai ramane loc. Straturile exterioare ale soarelui se comporta ca un fluid – asa cum sugereaza si titlul fotografiei – si sunt constant rasucite si deformate de catre fortele magnetice intense.Alexandra Hart

Winner,-Our-Solar-System

“Valuri pe lac”, de Alexandra Hart

Concursul de fotografie al Societatii Regale de Horticultura

Societatea Regala de Horticultura (RHS) a cautat cel mai bun fotograf de gradina al anului 2014 pentru concursul sau anual, acordand premiul intai lui Alain Jouno, pentru fotografia plina de atmosfera a unei dimineti cetoase de iarna, realizata in Parc Botanique de Haute Bretagne, Britania, Franta.

RHS-Photographer-of-the-Yea

“The Parc Botanique de Haute Bretagne”, de Alain Jouno

The-View

”Vedere spre parc”, de Christine Fitzgerald

Highly-commended

Foarte apreciata: ”Caprioara intr-o padure cu viorele”, de Don Hooper

Locul al treilea, categoria ”Anotimpuri”

Third-place,-Seasons

“Padurea cu viorele”, de David Shandley

Locul al doilea, sub 11 ani, categoria ”Viata salbatica”

Second-place,-Under-11

“Viata salbatica”, de Sara Hussain

Foarte apreciata, categoria ”Anotimpuri”

Highly-commended,-Seasons

“Insula in ceata”, de Robert Fulton

CBRE Fotograful Urban al anului 2014

Concursul foto CBRE si-a propus sa gaseasca cele mai bune imagini urbane ale anului “care sa imbunatateasca intelegerea la nivel global a zonelor construite, aratand zona urbana din diverse puncte de vedere.” Fotograful german Marius Veith a reusit sa se claseze primul, intr-un concurs la care au participat 11.500 de fotografii, provenite din 79 de tari cu o fotografie care prezinta un bijutier ce-si aranjeaza vitrina.

Overall-winner-–-Mask-of-Society

“Masca societatii”, de Marius Veith

Castigator, zona Asia-Pacific

net-mending

“Se repara reteaua”, de Ly Hoang Long

Castigator, categoria 13-15 ani

A-Distant-Silhouette

“O umbra distanta”, de Sarah Scarborough

Castigator,  categoria 16–25 ani

christmas-tram

“Tramvaiul Craciunului” , de Szabolcs Simo

morning-massage

“Masajul de dimineata” , de Arunava Bhowmik

an-exhibition

“O expozitie”, de Manuel Paz-Castanal

sewage-worker

“Muncitorul din canal”, de Sujan Sarkar

Velux Lovers of Light Photography Competition 2014

Producatorul de ferestre Velux si-a propus sa celebreze frumusetea luminii de dimineata din toate anotimpurile in editia din 2014 a concursului sau. Graham Colling din Bloxwich, Marea Britanie a castigat locul intai cu fotografia intitulata “Lumina de dimineata”, realizata cu ocazia unei plimbari matinale prin padure.

“Promitea sa fie o zi extraordinara si chiar a fost. Am plecat catre o mica plantatie forestiera, situata la nord de Cannock. Culorile erau fantastice, dar desimea padurii impiedica razele firave ale soarelui sa patrunda prea departe. M-am indreptat catre est pentru a ajunge mai aproape de marginea padurii si dintr-o data am dat peste aceasta scena. Initial m-am folosit de trunchiul unui copac pentru a reduce lumina puternica, dar cea mai buna imagine am obtinut-o cand m-am mutat din spatele copacului.” Graham Colling / Velux Lovers of Light

early-light

”Lumina de dimineata”, de Graham Colling

Locul 2 – Velux Lovers of Light

carousel-in-the-mist

“Carusel in ceata”, de Marko Stamatovic

Locul 3 – Velux Lovers of Light

winter-sunrise

“Rasarit de iarna”, de Stephen Banks

Wildlife Photographer of the Year 2014

Aflat in cel de-al 30-lea an de existenta, concursul de fotografie al vieii salbatice este organizat de doua institutii britanice: Muzeul de Istorie Naturala si BBC Worldwide. Michael Nichols a castigat premiul intai,  cu o fotografie realizata in Parcul National Serengeti, din Tanzania. Imaginea prezinta cinci leoaice care se odihnesc impreuna cu puii lor si reprezinta incununarea a 6 luni de efort, perioada in care le-a urmarit zi de zi. Cea de-a 51-a editie a concursului este deschisa pentru inscrieri.

the-last-grat-picture

Michael Nichols / Wildlife Photographer of the Year 2014

Castigator, categoria Young Wildlife Photographer of the Year

“Constient de prezenta lui Carlos, un scorpion galben isi flutura acul amenintator. Carlos l-a descoperit pe o piatra plata, situata intr-o zona stancoasa din apropierea casei sale din Torralba de los Sisones, in nord-est-ul Spaniei – un loc bun si pentru a fotografia reptile. Soarele de dupa-amiaza arunca o lumina atat de frumoasa, incat Carlos a decis sa experimenteze cu o expunere dubla (incercata pentru prima data) pentru a prinde si soarele. A inceput cu fundalul, folosind o viteza mare astfel incat sa nu supraexpuna soarele, si apoi a fotografiat scopionul, folosind lumina blitz-ului la internsitate mica. La un moment dat a fost nevoit sa schimbe obiectivul (a folosit zoom-ul pentru soare) acesta fiind momentul in care scorpionul i-a sesizat prezenta si si-a ridicat amenintator acul veninos. Carlos a fost nevoit sa astepte un timp inainte de a face un prim-plan, cu ultimele raze de soare luminand corpul scorpionului.” Carlos Perez Naval / Wildlife Photographer of the Year 2014

stinger-in-the-sun

”Scorpion in lumina soarelui” de Carlos Perez Naval

Castigator, sectiunea ”Mediu”

Cand a aflat ca vulcanul Puyehue-Cordón Caulle erupe, Francisco s-a indreptat catre Parcul National Puyehue, din sudul statului Chile, anticipand un spectacol de lumina plin de stralucire. Insa a fost martorul unei apocalipse, mai degraba. A privit eruptia, coplesit, de pe un deal situat la distanta de vulcan. Fulgerele sfasiau cerul, in timp ce lumina lavei topite scalda intregul peisaj. “A fost cel mai  spectaculos lucru pe care l-am vazut in viata mea”, a declarat Francisco. Francisco Negroni / Wildlife Photographer of the Year 2014

apocalypse

“Apocalipsa”, de Francisco Negroni

Castigator, sectiunea ”Lumea in mainile noastre”

Bruno a intalnit, intr-un sat din susul Tunisiei, un adolescent care avea de vanzare un pui de vulpe Fennec, in vartsa de cca. trei luni. Puiul fusese scos dintr-o pestera din desertul Sahara. Prinderea sau uciderea acestor vulpi este ilegala in Tunisia, insa este inca o activitate destul de raspandita. Bruno D’Amicis / Wildlife Photographer of the Year 2014

the-price-they-pay

“Pretul platit”, de Bruno D’Amicis

Finalist, categoria ”Pasari”

Chiar inainte ca amurgul sa coboare peste Londra incep sa apara pasarile. Sam povesteste ca erau “stoluri mari de pasari care zburau la  mica inaltime deasupra cimitirului, catre cuiburile lor situate in copacii din spatele meu.  Am stat ascuns. Papagalii inelati, o specie afro-asiatica sunt acum destul de prezenti in Marea Britanie – ca rezultat al evadarii sau eliberarii deliberate din captivitate.” Sam Hobson / Wildlife Photographer of the Year 2014

feral-spirits

“Spirite funebre”, de Sam Hobson

Finalist, sectiunea ”Specii subacvatice”

Geo nu va uita niciodata grupul compact de meduze pe care l-a intalnit cand facea scufundari in Golful Hot, Cape Town, Africa de Sud. Nu a avut aparatul de fotografiat la acea prima intalnire, insa acea prima experienta i-a aprins pasiunea pentru meduze. Avea fantezii despre o fotografie care sa surprinda o masa mare, compacta de meduze, deplasandu-se lent “ca un foc de artificii filmat si rulat cu incetinitorul“. Desi Geo a gasit ocazional mici grupuri de meduze, au trecut  7 ani pana cand a intalnit o alta aglomerare de meduze comparabila cu prima sa experienta. Geo Cloete / Wildlife Photographer of the Year 2014

jelly-fireworks

“Foc de artificii subacvatic”, de Geo Cloete

Finalist, sectiunea ”Mediu”

David a calatorit in Islanda pentru a fotografia aurorele boreale si a ales sa viziteze  peninsula Snaefellsnes datorita peisajelor spectaculoase.  A inceput sa fotografieze pe raul inghetat de la poalele muntelui Kirkjufell, insa atunci cand spectacolul de lumina s-a intensificat, s-a deplasat cu o barca la un punct de observatie care ii oferea o vedere mai buna asupra varfului muntos. La ora 2 dimineata, intensitatea luminii s-a schimbat brusc, o explozie de lumina impanzind cerul de forme ciudate. David Clapp / Wildlife Photographer of the Year 2014

magic-mountain

“Muntele vrajit” de David Clapp

Finalist, sectiunea ”Pasari”

Obiectivul vizitei in Ecuador a lui Jan a fost pasarea colibri spadasin, singura pasare care are ciocul mai lung decat corpul(fara coada). Ciocul de 11 cm este folosit pentru a extrage nectar din florile a caror baza are forma tubulara. Urmarindu-le,  Jan a descoperit ca ciocurile lor exdrordinare pot fi folosite si  in alte moduri. Jan van der Greef / Wildlife Photographer of the Year 2014

touche

Touché”, de Jan van der Greef

2014 National Geographic Photographic Contest

Fotografi din peste 150 de tari s-au inscris la editia 2014 a concursului anual organizat de National Geographic  concurs care are trei categorii: Oameni, Locuri si Natura.

Imaginea unui vagon plin de oameni, scaldat intr-o lumina fluorescenta, ce traverseaza parcul tematic dedicat vietii marine din Hong Kong a castigat marele premiu. Fotograful Brian Yen a declarat: “Simt o oarecare contradictie atunci cand privesc fotografia. Pe de o parte, simt libertatea adusa de tehnologie. Pe de alta parte, vad si simt oameni care nu-si mai doresc sa fie apropiati, care evita vecinatatea celorlalti.

In ultimii 10 ani aparitia telefoanelor inteligente, traficul de date si retelele sociale ne-au schimbat pentru totdeauna modul de viata. Desi femeia din centrul imaginii se afla in mijlocul unui tren foarte aglomerat, lumina rece a telefonului ei le transmite celorlalti ca nu e cu adevarat prezenta. A reusit sa evadeze; pentru o perioada scurta, este un nod care palpaie pe o retea sociala, parasind solul, libera ca un fluture. Nu mai suntem legati de prezenta fizica, suntem liberi sa fugim, si o facem.” Locatie: Hong Kong. Brian Yen / National Geographic 2014 Photo Contest /

A-Node-Glows-in-the-Dark

“O lumina palpaie in noapte” de Brian Yen

Castigator, sectiunea ”Natura”

the-great-migratiuon

“Marea migratie” de Nicole Cambré.

Castigator, sectiunea “Locuri”

“Baile termale sunt una dintre activitatile preferate ale ungurilor, mai ales in anotimpul rece. Am avut norocul sa primesc dreptul de a face fotografii datorita ghidului nostru, Gabor. Imi place aburul, cauzat de diferenta mare de temperatura dintre apa fierbinte si atmosfera. Asta face ca intrega experienta sa para ireala si putin mistica.” Locatie: Budapesta. Triston Yeo Triston Yeo /National Geographic 2014 Photo Contest

bathing-budapest

“Baie in Budapesta”, de Triston Yeo

Mentiune de onoare, sectiunea ”Oameni”

children-darkness

“Copii in intuneric”, de Abdullah Alghajar

Mentiune de onoare, categoria “Oameni”

In fotografie apare conducatorul sectei Ramnami din Chhattisgarh, India. Membrii sectei isi tatueaza numele Ram pe tot corpul. Totul se centreaza pe numele Ram, Dumnezeul lor. Ramnami Smaj este o secta de harijan(hindusi paria) care il venereaza pe Ram, aparuta in 1890 si care a devenit o forta dominanta in viata religioasa a zonei. Tatuajul arata devotamentul lor si este considerat un cadou si o recunoastere din partea lui Ram.” Locatie: India. Mattia Passarini / National Geographic 2014 Photo Contest   

biltigiri

“Biltigiri”, de Mattia Passarini

Mentiune de onoare, categoria “Oameni”

Imaginea unei fetite  intr-o cutie de plastic care se joaca cu o papusa nu este neaparat frumoasa. Dar acea raza de lumina transforma fundamental fotografia, cutia pare un balon magic dintr-o lume imaginara. Locatia: Paris. Karie Puret / National Geographic 2014 Photo Contest

tea-time

“Ora ceaiului”, de Karie Puret

Mentiune de onoare, categoria “Oameni”

Am intalnit acest peisaj in calatoria noastra catre Miami. Ne-am odihnit pe aceasta creasta cu vedere catre munti. Desi ne-am certat constant pe parcursul drumului, aici ne-am reamintit ca suntem frati.” Locatia: Blue Ridge Parkway. Tyler Greenfield / National Geographic 2014 Photo Contest

my-brothers

“Alaturi de fratii mei”, de Tyler Greenfield

Mentiune de onoare, categoria ”Locuri”

Pasari zboara deasupra caselor distruse din districtul Khalidiya, Homs, Siria. In marea de liniste care invaluie centrul distrus al orasului Homs sunt zone intregi in care nu se misca nimic. Deodata, o pala de vant scutura un acoperis gaurit sau stoluri de pasari trec pe deasupra capului.” Locatie: Homs, Siria Sergey Ponomarev / National Geographic 2014 Photo Contest

destroyed-homs

“Orasul Homs distrus de lupte”, de Sergey Ponomarev

Mentiune de onoare, categoria ”Locuri”

In timp ce faceam fotografii cu nepotul meu, a venit furtuna si am reusit sa surprind aceasta frumoasa imagine.” Locatie: Kocaeli, Turkey. Aytül Akbaş / National Geographic 2014 Photo Contest

storm

“Furtuna”, de Aytül Akbaş

Sursa: www.buzzfeed.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: